Αυξήθηκαν κατά 30.000 οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία
- Κίεβο: Να αποσύρει τα στρατεύματα της η Μόσχα και να ξεκινήσει διάλογο
- Ένοπλοι εμπόδισαν ξανά τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τους δρόμους της Κριμαίας και να αρχίσει διάλογο με τη νέα ηγεσία στο Κίεβο. Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για υποστήριξη αποσχιστικών ομάδων και κατακεραύνωσε εκ νέου το δημοψήφισμα στην Κριμαία ως παράνομο, λέγοντας πως «κανείς στον πολιτισμένο κόσμο» δεν θα το αναγνωρίσει.
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ανέφερε ότι ζήτησε δεύτερο τηλεφώνημα με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μιλήσει τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο, που ήταν και η τελευταία επαφή των δύο χωρών σε υψηλό επίπεδο.
«Έχουμε δείξει την ετοιμότητά μας να συνομιλήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση» είπε ο Γιατσένιουκ. Ως βασικότερο όρο ανέφερε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και «τον τερματισμό της υποστήριξης σε αποσχιστικά στοιχεία και τρομοκράτες στην Κριμαία».
Για άλλη μία φορά, η ηγεσία του Κιέβου απέρριψε το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι αρχές της Κριμαίας για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσία.
«Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα ενός δήθεν δημοψηφίσματος από τις δήθεν αρχές της Κριμαίας» είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου πως η κίνηση είναι αντισυνταγματική.
Η Ρωσία έχει αυξήσει σε 30.000 τον αριθμό των στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, σύμφωνα με τον βοηθό του επικεφαλής των συνοριοφυλάκων.
Ένοπλοι εμπόδισαν ξανά τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να περάσουν στην Κριμαία
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε την Παρασκευή να περάσουν στην Κριμαία, όπως είχε συμβεί και την Πέμπτη.
Περίπου δέκα ένοπλοι εμπόδισαν κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο, τα δύο οχήματα που μετέφεραν τους 40 παρατηρητές, τα οποία ακολουθούνταν από περίπου 15 πολιτικά ουκρανικά αυτοκίνητα, να περάσουν στην Κριμαία.
Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ».
Πολλοί ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν τουφέκια βρίσκονταν μπροστά από τα οχήματα κοντά σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους.
Την Πέμπτη οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είχαν επίσης εμποδιστεί να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα. Σύμφωνα με μια δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων... (Έμοιαζαν) επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένοι».
Αφού πέρασαν το βράδυ στην ουκρανική πόλη Χερσόν, η αποστολή του ΟΑΣΕ αποφάσισε να αποπειραθεί να περάσει στην Κριμαία από άλλον δρόμο, πιο δυτικά, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.
Ρωσία: Δεν έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση
Η Ρωσία επέκρινε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λέγοντας ότι δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» των φιλορωσικών αρχών της χερσονήσου.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία, ακολουθώντας τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών» κατήγγειλε το υπουργείο.
«Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Παρατηρητές από την ΕΕ ζητούν 12 χώρες
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών 12 κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης τάχθηκαν υπέρ της αποστολής το συντομότερο δυνατό μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία.
«Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο μετάβασης, ζητάμε την δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών και βόρειων χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) και της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) που συναντήθηκαν στη Νάρβα της Εσθονίας.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη» εκτιμούν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας την «σθεναρή υποστήριξη» τους στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και στην «υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης (ΕΕ-Ουκρανίας) το συντομότερο δυνατό».
Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ που συμμετείχε στη σύνοδο στη Νάρβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή μιας ομάδας παρατηρητών της ΕΕ στην Ουκρανία «είναι απαραίτητη, κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι η Ρωσία φαίνεται να επιθυμεί να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου από τον ΟΑΣΕ».
Οι υπουργοί που συναντήθηκαν στη Νάρβα κατήγγειλαν επίσης «την απόφαση να διεξαχθεί ένα παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία» για την ένταξη της ουκρανικής αυτής περιοχής στη Ρωσία.
Πηγή REUTERS/David Mdzinarishvili
Το Βήμα
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...