Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα στις χώρες του OPEC;


Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα ελληνικά πετρέλαια και τους υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και τα μεγάλα κοιτάσματα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Ολα τα στοιχεία δείχνουν χωρίς αμφισβήτηση ότι η Ελλάδα «κάθεται» στο πετρέλαιο του άμεσου μέλλοντος.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Μήπως πλησιάζει η ώρα να γίνουμε πλούσιοι όπως οι Αραβες και μπορούμε να φανταζόμαστε τη χώρα μας να πλέει σε πελάγη υδρογονανθράκων και να ζούμε μακριά από την ανέχεια και τα μνημόνια; Ή όλα αυτά είναι υπερβολές.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη και η Ιαπωνία εξαρτώνται ενεργειακά από το πετρέλαιο, και μάλιστα από το αραβικό, σε ποσοστό 80%, πράγμα που θα σημάνει πολλά για τη χώρα μας αν καταφέρουμε να μπούμε στο «κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών».
Ομως το άμεσο συμφέρον είναι ότι η Ελλάδα, όπως επιδιώκει με κάθε μέσον η Κύπρος, μπορεί να αποκτήσει ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους της. Η Ελλάδα λογικά θα βρεθεί κάποτε στην ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών δεδομένου ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 22 δισεκατομμύρια βαρέλια ανεκμετάλλευτα κάτω από το Ιόνιο Πέλαγος και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Βόρειο Αιγαίο.
Από εκεί και πέρα τα ερωτήματα και τα διλήμματα είναι πολλά.
Το πρώτο ερώτημα είναι ποιοι διαχειρίζονται και ποιοι θα αναλάβουν να βγάλουν το πετρέλαιο. Είναι μια σημαντική προσέγγιση, για να προβάλουμε την κατάσταση στο μέλλον. Πρόκειται για τις γνωστές επτά πετρελαϊκές εταιρείες που ύστερα από μια πρόσφατη συγχώνευση έγιναν πέντε. Αυτές λοιπόν καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιορίζουν στο 20% τα έσοδα από τα πετρελαϊκά αποθέματα για τη χώρα, και το υπόλοιπο ποσοστό στην εταιρεία που θα κάνει την άντληση... Μάλιστα, όταν αναφέρονται στα κοιτάσματα του Αιγαίου, μπαίνει και ο παράγοντας Τουρκία.
Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι το μέλλον είναι αβέβαιο... Βλέποντας τις χώρες του OPEC, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι χώρες δύο ταχυτήτων: Ανγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν, Ισημερινός, Νιγηρία, Λιβύη, Βενεζουέλα και Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα.
Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ που είναι αμερικανικής επιρροής και συμφερόντων, είναι η συνεχής πολιτική αναταραχή.
Συμπεραίνει κανείς από αυτή την προσέγγιση ότι η χώρα μας θα υποστεί αναταράξεις και οι πιέσεις που θα υπάρξουν θα είναι ισχυρές. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Για όλα αυτά πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Η πολιτική ηγεσία καλείται να φροντίσει αυτή την κρίσιμη ιστορικά περίοδο να επαγρυπνεί...

* Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι οικονομικός - επιχειρηματικός σύμβουλος.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Δύο θέματα.

    Πόσο είναι το ποσοστό που δίνουν οι εταιρείες σε άλλες χώρες με παρόμοιες δυσκολίες άντλησης.

    Η κατοχύρωση δικαιωμάτων κατοχής υποθαλασσιων περιοχών (και όχι μόνο) με τις εκχωρήσεις αδειών, όπως και οι ενοικιάσεις άλλων "δύσκολων" επιφανειών, επιφέρουν ντε φάκτο και ντε γιούρε αναγνώριση κυριότητας από την διεθνή κοινότητα και αυτό είναι στρατηγικό μείζον.

    Βεβαίως είναι ένα θέμα τι σημαίνουν κυριαρχίες σε όλα αυτά εντός της ΕΕ και εν τοιαύτη περιπτώσει αλλάζει πλήρως η ατζέντα χειρισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2013/04/petrelaia-kai-aoz.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πετρέλαιο δεν είναι θέμα να το έχεις. Έχει και η Νιγηρία και οι ΗΠΑ λέγανε πως δεν έχουν άλλο και τελικά είχαν. Το θέμα είναι είσαι μέσα στα πολιτικο-εξουσιαστικά παιχνίδια που πάιζονται από πίσω; Αν όχι άστο καλύτερα, μόνο δικτατορία και απόλυτα καθεστώτα του τύπου μέσης ανατολής θα σου προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι θα εξαφανίσει τον θαλάσσιο τουρισμό που είναι ο βασικός οικονομικός πόρος της χώρας; Αξίζει τον κόπο;

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]