Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η διείσδυση των τουρκικών σήριαλ

Ένα εντυπωσιακό άρθρο, φιλοξενεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το θέμα του είναι τα τουρκικά σήριαλ και πώς αυτά επηρεάζουν τον κόσμο που τα βλέπει. Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική βιομηχανία σαπουνόπερας βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και δεκάδες σήριαλ έχουν εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές, κυρίως στα Βαλκάνια, και φυσικά και στην Ελλάδα. Η διείσδυση των τουρκικών σίριαλ είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» της δημοσιογράφου – σκηνοθέτιδας Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου και διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) από τις 20 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το «Κισμέτ» γυρίστηκε στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Βρέθηκε στα παρασκήνια γυρισμάτων δημοφιλών τουρκικών σειρών, συζήτησε με διάσημους πρωταγωνιστές για το φαινόμενο, αλλά και στα σπίτια απλών ανθρώπων προκειμένου να κουβεντιάσει με τις τηλεθεάτριες για την ταύτισή τους με τις ηρωίδες και την ελπίδα που αυτές τους δίνουν για χειραφέτηση.

Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ΄60, τα σινεμά των προσφυγικών συνοικιών γέμιζαν από Μικρασιάτες που έσπευδαν να δουν στη μεγάλη οθόνη τη Χούλια Κότσιγιτ και τον Εντίζ Χουν, το τουρκικό πρωταγωνιστικό ζεύγος που είχε πολλά κοινά με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια. Τι είναι αυτό που τραβάει σήμερα τις Ελληνίδες στα τουρκικά σίριαλ; «Είναι λίγο και θέμα μόδας, αλλά κυρίως ότι έσπασε ένα ταμπού εθνικό» εκτιμά η σκηνοθέτις και διευκρινίζει για το «Κισμέτ»: «Στην ταινία επικεντρωνόμαστε σε ένα ζευγάρι Τουρκάλας παντρεμένης με Έλληνα, ο οποίος μαθαίνει τουρκικά από τα σίριαλ, ενώ μια Ελληνίδα μικρασιατικής καταγωγής, επηρεάζεται από το σίριαλ “Σουλεϊμάν”».

Είναι ασφαλώς ένας εύσχημος τρόπος των Τούρκων παραγωγών, που υποστηρίζονται σφόδρα από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, να παρουσιάσουν μια ιδανική τουρκική κοινωνία που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, που είναι ένα σύγχρονο κράτος το οποίο, ωστόσο, διατηρεί την παράδοση και που είναι βεβαίως πανέμορφη χώρα την οποία… αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Τα τουρκικά σήριαλ είναι απαλλαγμένα από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, από τις κοινωνικές αντιθέσεις, τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του τουρκικού λαού, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και βεβαίως, έχουν πέσει πολλά λεφτά ώστε να φτιαχτούν σήριαλ… υψηλού επιπέδου τα οποία θα είναι εύπεπτα από όλες τις κοινωνίες των χωρών που τα βλέπουν.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Σε κάποιο πρωτοσέλιδο εφημερίδας σήμερα, νομίζω στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έλεγε πως έρχεται και η ΄΄ΑΛΩΣΗ΄΄ (τουρκοσήριαλ). Οι ορθόδοξοι του Λιβάνου το απέτρεψαν, εμείς ούτε γι΄ αυτό δεν είμαστε άξιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να επιβεβαιωθεί πως εκείνη η "ΑΛΩΣΗ" ήτυαν η πρώτη και η δεύτερη έχει ήδη συντελεστεί.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]