Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνοψη

Αυτή η σύνοψη δεν είναι γι’ αυτούς που τα ξέρουν. Ας μην την διαβάσουν. Αυτοί που τα ξέρουν, τα ξέρουν και “δεν μπορεί να τους πιάσει κανένας Κώτσο”. Αφού τα ξέρουν λοιπόν ας μην τα κρατάνε για τον εαυτό τους και ας αρχίσουν να διαφωτίζουν και τους υπόλοιπους έλληνες, εκείνους που δεν τα ξέρουν.
Εκείνοι που δεν τα ξέρουν, θα διαπιστώσουν πως είναι λίγα εκείνα που χρειάζεται να ξέρουν, και εύκολα να τα μάθουν και να τα θυμούνται. Ας τα τυπώσουν να τα μοιράσουν, ας τα διαβάσουν, ας τα δώσουν και στα παιδιά τους να τα διαβάσουν, και εκείνα στους συμμαθητές τους, ας τα δώσουν στους συγγενείς, στους φίλους, στους συναδέλφους και συνεργάτες. Ας τα ξαναγράψουν με πιο απλά λόγια από τα δικά μου. Ας διαφωτίσει ο κάθε έλληνας τον διπλανό του έλληνα. Πέντε απλά πράματα είναι κι όμως οι ολιγαρχικοί τύραννοι μας κάνανε τις ζωές μας κομμάτια.


Πολίτευμα και Οικονομικό Σύστημα
  • Πολίτευμα είναι ένα σύνολο θεσμών, κανόνων και διαδικασιών που καθορίζουν πως μοιράζεται η πολιτική εξουσία ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.
  • Οικονομικό σύστημα είναι ένα δόγμα που καθορίζει ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής (χωράφια, τρακτέρια, τράπεζες, εργοστάσια, επιχειρήσεις, καράβια, κλπ), το κράτος ή οι ιδιώτες, και πως μοιράζεται ο παραγόμενος πλούτος ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.
Τα πολιτεύματα είναι δύο:
  • Η ολιγαρχία και οι παραλλαγές της (μοναρχία, κοινοβουλευτισμός, κλπ)
  • και η δημοκρατία.
Τα οικονομικά συστήματα (καπιταλισμός και σοσιαλισμός βασικά) και οι παραλλαγές τους είναι δόγματα. Παρόμοια με τα θρησκευτικά δόγματα. Για να εφαρμοστούν απαιτούν ολιγαρχικά πολιτεύματα.

Σκόπιμη συσκότιση του τι είναι πολίτευμα και τι οικονομικό σύστημα
Η συσκότιση και το μπέρδεμα ανάμεσα στο τι είναι πολίτευμα και στο τι είναι οικονομικό σύστημα, είναι σκόπιμη. Βολεύει την ολιγαρχία. Δεξιά και αριστερή ολιγαρχία. Γι’ αυτό ακόμη και οι πιο διαβασμένοι πολιτικά πολίτες (πχ κάποιοι αριστεροί) δυσκολεύονται να διακρίνουν τι είναι πολίτευμα και τι είναι οικονομικό σύστημα.
  • Οταν έχουμε ολιγαρχικό πολίτευμα ο πλούτος συγκεντρώνεται και αυτός σε χέρια ολίγων. Οτι οικονομικό σύστημα και να έχουμε (καπιταλισμός ή σοσιαλισμός αδιάφορο) η πολιτική ολιγαρχία οδηγεί στην οικονομική ολιγαρχία.
  • Οταν θα έχουμε δημοκρατία, δηλαδή όταν ΚΑΙ τις οικονομικές αποφάσεις θα τις παίρνει άμεσα και αυτοπροσώπως το σύνολο του εκλογικού σώματος, ο δήμος, τότε θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν αυτός ο δήμος, είναι τόσο ανόητος ώστε να συνεχίσει να επιτρέπει να τον εκμεταλλεύονται οικονομικά.
Πολιτεύματα και Εξουσίες
Οι εξουσίες είναι τρεις
  • η εκτελεστική (κυβέρνηση και δημόσιες υπηρεσίες)
  • η νομοθετική (βουλή)
  • η δικαστική
Εξουσίες και Ολιγαρχία
Στα ολιγαρχικά πολιτεύματα οι εξουσίες ασκούνται και ελέγχονται από λίγους.
  • Στην μοναρχία ο βασιλιάς διορίζει μια κυβέρνηση της αρεσκείας του (εκτελεστική), φτιάχνει ότι νόμο θέλει ο ίδιος (νομοθετική), και διορίζει και τους δικαστές (δικαστική).
  • Στον κοινοβουλευτισμό (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, πρώην ΕΣΣΔ, Β. και Ν. Κορέα, Κίνα, Κούβα) ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ανά 4-ετία, η επανεκλογή του είναι απεριόριστη, διορίζει την κυβέρνηση (εκτελεστική), επιλέγει ο ίδιος ποιοι θα είναι υποψήφιοι για βουλευτές ώστε να μπορεί να νομοθετεί οτι θέλει (νομοθετική), και διορίζει και την ηγεσία της δικαιοσύνης (δικαστική). Οι δικαστές είναι επαγγελματίες ελεγχόμενοι από την ηγεσία τους.
Εξουσίες και Δημοκρατία
Στην δημοκρατία οι εξουσίες ασκούνται από όλους και ελέγχονται από όλους.
  • (νομοθετική) Νομοθέτες είναι όλοι οι πολίτες. Οι νόμοι ψηφίζονται από όλους. Από τον δήμο. Ολοι αυτοπροσώπως.
  • (εκτελεστική) Προέδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, δήμαρχοι και λοιποί δημόσιοι άρχοντες, προκύπτουν οι περισσότεροι με κλήρωση ανάμεσα σε όλους και οι ελάχιστοι με εκλογή (κάλπη), όταν το απαιτεί το αξίωμά τους. Η θητεία τους είναι το πολύ ετήσια. Και δεν ξαναπαίρνουν ποτέ την ίδια θέση. Δηλαδή δημόσιοι άρχοντες γίνονται όλοι οι πολίτες, με κλήρωση και εκ περιτροπής, και κάποιοι λίγοι με εκλογή.
  • (δικαστική) Δικαστές γίνονται όλοι οι πολίτες με κλήρωση ανάμεσα σε όλους. Οι δικαστές δεν είναι επαγγελματίες δικαστές.
Θραξ ο Αναρμόδιος


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]