Επικίνδυνη δραματική υποβάθμιση του νοσοκομείου Ξάνθης
Ανικανότητα ή επιτηδευμένη δημιουργία «καταστάσεων», προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια εκείνα της τρόικα τα οποία θέλουν την δραστική μείωση εξόδων και στον τομέα της Υγείας;
Ποιοι και γιατί οδηγούν (θέλουμε να πιστεύουμε λόγω ανικανότητας στο να αντιληφθούν τα αποτελέσματα αυτών που κάνουν) το νοσοκομείο της Ξάνθης σε μία επικίνδυνη για την λειτουργία του υποβάθμιση;
Τι θα σημαίνει η μη δυνατότητα λειτουργίας του νοσοκομείου της Ξάνθης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής;
Μήπως το κράτος αποχωρεί μέσω μεθοδεύσεων από την Θράκη και εγκαταλείπει τους κατοίκους της στις διαθέσεις ξένων που θα τρέξουν να «συνδράμουν» (ως καλοί γείτονες) στον τομέα της Υγείας;
Αυτά που συμβαίνουν στο νοσοκομείο της Ξάνθης δεν είναι μία τυπική υπόθεση εσφαλμένης διοικητικής διαχείρισης, δυστυχώς… Είναι το αποτέλεσμα της (κομματικής) τοποθέτησης μη ενδεδειγμένων –λόγω προσόντων- προσώπων σε κρίσιμες θέσεις για τον τομέα της Υγείας, η οποία απειλείται να απομακρυνθεί ως κρατική παροχή για τους κατοίκους του νομού, λόγω του νόμου με βάση τον οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμεί μηνυτήριος αναφορά…
Ας τα πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Τότε που οι γιατροί του νοσοκομείου της Ξάνθης διαμαρτυρήθηκαν μέσω μίας γελοιογραφίας -δημοσιοποιημένης στον έντυπο Τύπο της χώρας- για την έλλειψη που διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο του νομού ακόμη και των απαραίτητων ιατρικών μέσων.
Αυτή η γελοιογραφία στάθηκε αφορμή να καταθέσει μήνυση ο υποδιοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου στην Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης (σημειώνουμε πως με αυτή τη μήνυση υπάρχει κίνδυνος να τεθούν σε διαθεσιμότητα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης).
Πέρα από το γελοίο του πράγματος, αφού ο υποδιοικητής «θίχτηκε» για την δικαιολογημένη διαμαρτυρία των γιατρών (στην οποία θα έπρεπε να συνταχθεί για να στηρίξει –έστω και ηθικά- τον αγώνα τους υπέρ της υγείας του πολιτών του νομού), οι διαστάσεις αυτής της ενέργειάς του επηρεάζουν το σύνολο των κατοίκων του νομού, αφού απειλείται με μία ομολογουμένως επικίνδυνη υποβάθμιση το νοσοκομείο λόγω της επικείμενης επιβολής διαθεσιμότητας στους γιατρούς του νοσοκομείου.
Η Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου, όταν έμαθε για τις διαθέσεις και τις ενέργειες του υποδιοικητή του νοσοκομείου, εξέδωσε μία ανακοίνωση, καλώντας τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΕμείς, αφού μάθαμε τι συμβαίνει, τολμήσαμε να κάνουμε μία έρευνα σχετικά με την κατάσταση του νοσοκομείου της Ξάνθης, η οποία μας οδήγησε σε μία τραγική εικόνα επικίνδυνης υποβάθμισης που αυτή τη στιγμή βιώνει το νοσοκομείο –και ως εκ τούτου οι πολίτες ολόκληρου του νομού-, λόγω της μη πρέπουσας διαχείρισής του από την πλευρά της διοίκησής του.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε αποδέκτες ανεπίσημων (πλην δημοσιοποιημένων) πληροφοριών για μήνυση που υπέβαλλε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου εναντίον της Ένωσης, επειδή προσεβλήθη λέει από το περιεχόμενο της αφίσας που κυκλοφορήσαμε εν όψει της ενημερωτικής συνάντησης με τους τοπικούς φορείς που έλαβε χώρα προ μηνός περίπου. Ποιο ήταν το επίμαχο περιεχόμενο; Μια γελοιογραφία ενός από τους καλύτερους του είδους, του Ανδρέα Πετρουλάκη, δημοσιευμένη σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα των Αθηνών, με την προσθήκη των φράσεων «Η Ξάνθη υπερασπίζεται την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου- Δωρεάν ποιοτική υγεία για όλους»!
Αν δεν πρόκειται για κάποιο κακόγουστο αστείο (έχει και η γελοιότητα τα όριά της), αποτελεί τόσο ακραία προκλητική ενέργεια που δυσκολεύεται να την πιστέψει κανείς. Η οποία μάλιστα, ας σημειωθεί, εκδηλώνεται ταυτόχρονα με την έναρξη της ισχύος των προβλέψεων των μνημονίων για θέση σε αργία/διαθεσιμότητα (συγκεκαλυμμένη απόλυση), οποιουδήποτε εργαζόμενου απλώς παραπέμπεται πειθαρχικά ή ποινικά χωρίς να έχει καταδικαστεί. Αν αυτό δεν αποτελεί προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης, τότε τι αποτελεί; Χώρια που οι ψευδώς μηνυόμενοι και συκοφαντούμενοι γιατροί, αντί για την καθημερινή μάχη για να συνεχίσει να λειτουργεί με αξιοπρέπεια, εν μέσω τρομακτικών προβλημάτων, το δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλούνται να διαθέσουν σημαντικούς πόρους (από τους ανύπαρκτους πλέον), πολύτιμο χρόνο και ψυχικό κόστος επί σειρά ετών για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Αν σκοπός τους είναι να διαλύσουν εντελώς το νοσοκομείο για να κάνουν οικονομία, ας βγουν να το πουν καθαρά, χωρίς να μετέρχονται τέτοιων ευτελών πρακτικών. Μπορούμε να τους διευκολύνουμε καταθέτοντας ομαδικά τις παραιτήσεις μας.
Καλούμε κάθε δυνητικά εμπλεκόμενο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της λογικής και των συνθηκών σχετικής ηρεμίας στο νοσοκομείο. Άλλως η αντίδραση των γιατρών θα είναι σφοδρή, ανάλογη του μεγέθους της πρόκλησης.
Κλείνουμε με απόσπασμα πρόσφατης επιφυλλίδας σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα: «H αμετανοησία του πολιτικού συστήματος, η αδυναμία του να αναμετρηθεί με τις εφιαλτικές για την ελλαδική κοινωνία συνέπειες της μωρίας-ανικανότητας-φαυλότητας των διαχειριστών του, βυθίζει στον πνιγμό και στην απόγνωση εκατομμύρια Έλληνες. Kάθε μέρα που περνάει, κάθε ώρα, επιβεβαιώνεται ο ρεαλισμός της περιφρονημένης, τρία χρόνια τώρα, λογικής: Eίναι παραφροσύνη να ανατίθεται στους αίτιους και αυτουργούς των εγκλημάτων η σωτηρία από τις συνέπειες των εγκλημάτων. Eίναι αμετανόητοι». Για όποιον νομίζει ότι προσβάλλεται, ξέρει το δρόμο.
ΥΓ: Δήλωση Ακριβόπουλου στην εφημερίδα Εμπρός (Ιούλιος 2012, ρεπορτάζ Ελένη Διαφωνίδου): "Το Νοσοκομείο της Ξάνθης έχει δύο πρόσωπα. Αν είσαι στους «μέσα» απολαμβάνεις ευρωπαϊκού επιπέδου υποδομές και εξαιρετικούς γιατρούς, αν είσαι στους «έξω» βιώνεις ταλαιπωρία και συνεχή προβλήματα". Εύλογη ερώτηση: ποιος δυσφημεί το νοσοκομείο;
Μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο μιας αδυσώπητης κρίσης που έχει ρημάξει την ελληνική κοινωνία, θα άξιζε τον κόπο μια συνοπτική αποτίμηση της κατάστασης στο χώρο της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, όπως διαμορφώνεται σήμερα, ώστε τόσο οι φορείς όσο και οι πολίτες να έχουν μια αντικειμενική, βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα εικόνα.
Οι κομπορρημοσύνες μιας σαφώς κατώτερης των περιστάσεων, αποτυχημένης (όπως θα καταδειχθεί παρακάτω) Διοίκησης, περί -ούτε λίγο ούτε πολύ- αναβάθμισης και βελτίωσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ επί των ημερών της, συντηρούν μια virtual reality, η οποία πόρρω απέχει από την πραγματικότητα και σίγουρα δεν συνάδει με την ευαισθησία και την κρισιμότητα του αντικειμένου, της διαχείρισης του ύψιστου αγαθού της υγείας.
Δεν θα επιμείνουμε σε θέματα που αφορούν το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, για τα οποία βοά καθημερινά ο Τύπος. Ελλείψεις υλικών (ορθοπαιδικά, χειρουργικά, αντιδραστήρια, ακτινολογικά films, καθετήρες, συλλέκτες και πάει λέγοντας, μέχρι σεντόνια και γάζες). Συγχωνεύσεις ή/και κατάργηση Τμημάτων νοσοκομείων (προβλέπεται μείωση νοσηλευτικών κλινών κατά 11.000 και συγχώνευση- κλείσιμο 660 Τμημάτων και Κλινικών), συχνά κρίσιμων και μάλιστα σε περιοχές με ιδιαιτερότητες (Ρόδος, Μυτιλήνη κα). Ουσιαστική κατάρρευση του συστήματος εφημέρευσης (πυρήνα του ΕΣΥ) με δραματικές μειώσεις των κονδυλίων (μείωση 35% για το 2013 σε σχέση με το -ήδη πετσοκομμένο- 2012), του αριθμού των εφημερευόντων και αυθαίρετες αλλαγές της μορφής των εφημεριών που αφήνουν συχνά Κλινικές που νοσηλεύουν βαρύτατα αρρώστους να καλύπτονται από έναν γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας (on call). Καθημερινά σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής έκδοσης παραπεμπτικών, τα οποία όταν λειτουργούν έχουν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τον χρόνο διεκπεραίωσης των ασθενών. Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία με αποτέλεσμα τη χορήγηση αμφίβολης συχνά ποιότητας γενοσήμων φαρμάκων εκ μέρους επαγγελματιών (φαρμακοποιών) οι οποίοι εκ του νόμου, πουθενά στον κόσμο, δεν είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη παρακολούθησης (και λογοδοσίας) των ασθενών. Συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών στις δαπάνες αγοράς των φαρμάκων (ακόμη και σε περιπτώσεις χρονίων, σοβαρών παθήσεων), διενέργειας εξετάσεων ή προμήθειας βοηθημάτων. Πληρωμή για κάθε εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία ακόμη και αυτού του μικρού ποσού των 5€ από έναν συνεχώς διογκούμενο πληθυσμό συμπολιτών μας που δεν έχουν να φάνε. Δυσλειτουργικότατο και κοστοβόρο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού 1535. Διορισμοί γιατρών και νοσηλευτών την τελευταία τριετία, όχι σε αναλογία 1:5 που υποτίθεται ότι έχει επιβάλλει η τρόικα στο δημόσιο, αλλά 1:500 ή 5000 (πρακτικά: 0). Κατακρεούργηση των μισθών των γιατρών σε επίπεδα part time ανειδίκευτου εργάτη, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να εκπληρώσουν πλέον και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τις τράπεζες.
Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει όμως τοπικά; Μπορεί ο καινούργιος οργανισμός να διατηρεί προς το παρόν στα χαρτιά τη μορφή του νοσοκομείου ως είχε, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα on the ground; Έχουμε και λέμε λοιπόν. Απώλεια (χωρίς προβλεπόμενη αντικατάσταση) δύο ειδικών καρδιολόγων, ενός με απόσπαση στις Σέρρες και ενός με παραίτηση για να ξενιτευτεί στη Νορβηγία (με 6πλάσιο μισθό!!!), φέρνει για μια ακόμη φορά ένα από τα βασικότερα τμήματα του νοσοκομείου, όχι στα όριά του, αλλά πολύ πέρα απ’ αυτά. Πρακτικά μένει με μια μόνιμη ειδική γιατρό και μια επικουρική με σύμβαση ενός έτους. Η διευθύντρια έχει ζητήσει ήδη το κλείσιμο της κλινικής καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατον να λειτουργήσει υπ’ αυτές τις συνθήκες. Παραίτηση δύο ειδικευομένων της Παθολογικής Κλινικής (είχε προηγηθεί κι άλλη), σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνταξιοδότηση της διευθύντριας (υπενθυμίζεται πως η διεύθυνση της κλινικής έχει ανατεθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας) και κάποιες αναρρωτικές άδειες, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στο Τμήμα του νοσοκομείου με την μεγαλύτερη επιβάρυνση καθημερινά. Το προσωπικό λειτουργεί κυριολεκτικά σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να γίνουν ανθρώπινα λάθη. Για εκπαίδευση ειδικευομένων, ούτε λόγος φυσικά. Παραίτηση έμπειρου χειρουργού (φημολογείται ότι μπορεί να σχετίζεται με επικείμενη διαθεσιμότητα), ενώ και για άλλον επιμελητή χειρουργό υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να τεθεί σε διαθεσιμότητα (και έπεται συνέχεια…) με εύλογες συνέπειες στη λειτουργία της Κλινικής. Συνταξιοδότηση του διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής χωρίς προοπτική αντικατάστασης. Κλείσιμο ΩΡΛ Κλινικής. Κλείσιμο Οδοντιατρικού Τμήματος. Λειτουργία Οφθαλμολογικής Κλινικής με μια ειδική γιατρό για χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία και νοσηλευόμενους ασθενείς. Περαιτέρω αποψίλωση της Παιδιατρικής Κλινικής με απόσπαση επιμελήτριας στο «Παίδων» για κάλυψη επειγουσών αναγκών (ποιών;). Δυσλειτουργίες Τμημάτων λόγω προβλημάτων υγείας του προσωπικού (όχι μόνο σωματικής…).
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, κερασάκι στην τούρτα, αποκορύφωμα της αποτυχίας της Διοίκησης, η απαράδεκτη, αδικαιολόγητη υπό οποιαδήποτε έννοια, απροσχημάτιστα μεροληπτική και κατάφωρα άδικη κατανομή των κονδυλίων εφημεριών σε διάφορα νοσοκομεία της περιφέρειας. Αρκεί μια γρήγορη ματιά στους πίνακες για να διαπιστώσει κανείς την επιχορήγηση νοσοκομείων παρόμοιας ή και σημαντικά μικρότερης δυναμικότητας κλινών από το νοσοκομείο Ξάνθης, με ποσά έως και 50% παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί και άλλο νοσοκομείο (με επιπρόσθετη φυσικά, γενναία χρηματοδότηση) στα όρια του ίδιου νομού (πίνακας 1).
Γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντικά καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων των κατοίκων άλλων Νομών σε σχέση με τον δικό μας. Αδικία η οποία συντηρείται και με την καινούργια κατανομή για το 2013 (πίνακας 2).
Τούτων δοθέντων, είναι ολοφάνερο ότι η διαγωγή του καλού παιδιού και του yes men της Διοίκησης τα τελευταία τρία χρόνια, έχει επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα «διαφημιζόμενα» αποτελέσματα στο νοσοκομείο Ξάνθης, ένα νοσοκομείο από τα πιο αξιοπρεπή επαρχιακά αναλογικά με το μέγεθός του. Για τη ζοφερή αυτή εικόνα κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να απολογηθούν στην τοπική κοινωνία, πριν πάρουν κι αυτοί την άγουσα για τον ιδιωτικό τους βίο (μόλις τελειώσει το κομματικό λαδάκι που τους στηρίζει), αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.
Μετά από όλα αυτά, αναρωτιόμαστε:
- Γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης δεν φροντίζει να εξασφαλίσει όσα (λόγω δυναμικότητας) δικαιούται το νοσοκομείο, αλλά δημιουργεί ένα θέμα το οποίο οδηγεί ουσιαστικά στο κλείσιμό του;
- Υπάρχει κανείς αρμόδιος που να μπορεί και να έχει τη διάθεση να ελέγξει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
- Υπάρχει κανείς υπεύθυνος που να κατανοεί τις πραγματικές διαστάσεις και το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται λόγω λανθάνουσας ευαισθησίας ή επιλεκτικής προσέγγισης κομματικά τοποθετημένων στελεχών του;
- Υπάρχει κανείς που να αναλάβει να επιβάλει τα αυτονόητα και να εξασφαλίσει την συνέχεια λειτουργίας του Νοσοκομείου της Ξάνθης;
- Υπάρχει κάποιος τοπικός αυτοδιοικητικός άρχοντας που θα τολμήσει να υπερασπίσει το δικαίωμα στην υγεία που έχουν οι πολίτες του νομού;
- Υπάρχει κανείς που να κατανοεί τι ακριβώς θα σημαίνει για την Ξάνθη αλλά και ευρύτερα για την Θράκη την υποβάθμιση του νοσοκομείου Ξάνθης;
- Υπάρχει κάποιος πολιτικός που θα στηρίξει έμπρακτα και θα σταθεί στο πλευρό των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον όρκο τους και να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην υγεία των πολιτών;
Δεν περιμένουμε θαύματα, αλλά απαιτούμε το αυτονόητο, απέναντι σε σπασμωδικές κινήσεις κάποιων που διαθέτουν λανθάνουσα ευαισθησία κι ελπίζουμε πως οι γιατροί της Ξάνθης θα δικαιωθούν από την παράλογη επίθεση που δέχονται.
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...