Η Χριστουγεννιάτικη λίστα "ευχών" του Barroso
Οpen Europe
4 Δεκεμβρίου 2012
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σε αυτό το πνεύμα, ο Jose Barroso, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει γράψει ο ίδιος μια λίστα δώρων για να παραδώσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και κυρίως στην ευρωζώνη).
Η Χριστουγεννιάτικη λίστα επιθυμιών, ή όπως την έθεσε ο Barroso, «Ένα σχεδιάγραμμα για μια βαθιά και γνήσια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση», έχει ως εξής:
Για τους επόμενους 18 μήνες:
Ευχή νούμερο 1: Η ταχεία έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν, όπως το διπλό πακέτο και το μηχανισμό ενιαίας εποπτείας, δηλαδή, δίνοντας στην ΕΚΤ εξουσία χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την ευρωζώνη (και ίσως και για άλλους).
Ευχή νούμερο 2: Ένας εξισορροπημένος προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, παράλληλα με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που σημαίνει περισσότερα λεφτά.
Ευχή νούμερο 3: Ένα εργαλείο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη, που σημαίνει αμοιβαίες συμβάσεις για την επιβολή διασώσεων και ελλειμμάτων.
Ευχή νούμερο 4: Εξωτερική εκπροσώπηση της ευρωζώνης σε διεθνείς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και φόρα.
Και σκεφτόμενος τα επόμενα Χριστούγεννα (τους επόμενους 18 μήνες-5 χρόνια):
Ευχή νούμερο 5: Βαθύτερος συντονισμός στην ευρωζώνη στον τομέα των θεμάτων φορολογικής πολιτικής καθώς και στις αγορές εργασίας.
Ευχή νούμερο 6: Μια «αυτόνομη» και ενισχυμένη δημοσιονομική ικανότητα της ευρωζώνης που θα «εξαρτάται αποκλειστικά στους δικούς της πόρους». Δηλαδή ένα φορολογικό σύστημα, ένας προϋπολογισμός και ένα ταμείο για την ευρωζώνη, ίσως και ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών;
Ευχή νούμερο 7: «Μια δύναμη παρέμβασης στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών».
Ευχή νούμερο 8: «Η κοινή έκδοση των λεγόμενων ευρωομολόγων», που απαιτεί αλλαγή της συνθήκης. Αλλά θα θέλει ο Γερμανός φορολογούμενος να χάσει λεφτά που δάνεισε στην Ελλάδα;
Για τα Χριστούγεννα μετά από αυτό (για πέντε χρόνια):
Ευχή νούμερο 9: «Παράταση των αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δηλαδή με τη διαγραφή του άρθρου 126 παράγραφος 10 της TFEU και επομένως παραδεχόμενοι τις διαδικασίες παρέμβασης για τα κράτη-μέλη ή με τη δημιουργία νέων, ειδικών ικανοτήτων», δηλαδή, περαιτέρω εξουσία επί των εθνικών οικονομιών.
Ευχή νούμερο 10: «Μια ανάλογη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και μόνο αυτό, είναι ότι το Κοινοβούλιο για την ΕΕ και επομένως και για το ευρώ».
Και αυτό θα σας αφήσει με την υπέρτατη ευχή του Barroso: μια τραπεζική ένωση, μια δημοσιονομική ένωση, μια οικονομική ένωση (και) ως τέταρτο στοιχείο, κατάλληλη δημοκρατική νομιμότητα και δικαιοδοσία».
Η απάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle στις προτάσεις αυτές ήταν:
«Είναι καλό που η Κομισιόν προωθεί προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρωζώνη. Αλλά ευρωομόλογα, έντοκα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κοινής αμοιβαιότητας του χρέους στην Ευρώπη, κινούνται προς λάθος κατεύθυνση».
Σε πολλούς οι προτάσεις ίσως φανούν ανησυχητικές, αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές περιφέρονται εδώ και κάποιο καιρό. Η νέα πτυχή ήταν το προτεινόμενο χρονικό πλαίσιο που υπογραμμίζεται από την Κομισιόν και ο συνδυασμός τους σε ένα ενιαίο όραμα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι παρόμοιες προτάσεις από την Κομισιόν είχαν πολύ λίγα αποτελέσματα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κρίση στην ευρωζώνη έχει θέσει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη διακυβερνητική λήψη αποφάσεων που βρέθηκαν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Η λίστα του Herman Van Rompuy (η οποία αναμένεται στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου), η οποία πιθανώς θα είναι περισσότερο ήπια και λιγότερο εντυπωσιακή, αναμένεται να είναι πιο σημαντική, απλώς και μόνο επειδή αποτυπώνει καλύτερα τις απόψεις των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαδικασία.
Πηγή: Κεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...