Ελλάδα και πολυεθνικές
Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας
Η Ελλάδα συνεχίζει τη διεθνή της απομόνωση.
Η κρίση μας οδηγεί έτι περαιτέρω σε μια επιπρόσθετη επιχειρηματική αποξένωση.
Μεγάλες διεθνείς εταιρείες εγκατέλειψαν ή ήδη σχεδιάζουν να αποχωρήσουν τη χώρα μας. Πολύ λίγες εταιρείες κάνουν το αντίστροφο και έρχονται ή παραμένουν στην Ελλάδα.
Ήδη εγκατέλειψαν τη χώρα πολλές πολυεθνικές, όπως, για παράδειγμα, είναι οι NOKIA, BP, ALDI, FNAC, PLUS, CARREFOUR, BIOTEST, BNP PARIBAS, THAI AIRWAYS, SONY PICTURES, COFACE, INTERATTICA, SHELL, SATURN και πάει λέγοντας.
Σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εταιρείες, όπως είναι, λόγου χάρη, οι MOBIL, MERCEDES BENZ, RENAULT, NOVARTIS, UNIVEL, BRISTOL-MAYERS SQUIBB, BAYER, NEWEDGE, CADBURY HELLS-KRAFT, SOCIETE GENERALE, BANCO COMERCIAL PORTUGEUES, και ούτω καθεξής. Άσε δε που η ΦΑΓΕ μετακόμισε στο Λουξεμβούργο και η 3Ε «κουβαλήθηκε» στο Λονδίνο.
Φαίνεται ότι ο ευσεβής πόθος της μεταπολιτευτικής Αριστεράς γίνεται πραγματικότητα: η κρίση έδιωξε και διώχνει, επιτέλους, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Κατανοώ κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος όλους αυτούς που λένε «στον αγύριστο να πάνε τα μονοπώλια».
Κατανοώ επίσης πολύ καλά όλους αυτούς που κατηγορούν τις πολυεθνικές για την «μη πληρωμή των αναλογούντων φόρων, ή την εφαρμογή των πρακτικών του transfer-pricing». Και ούτω καθεξής. Ομοίως, περισσότερο από όλα αυτά, κατανοώ και με χαροποιεί το γεγονός ότι οι Έλληνες στράφηκαν στα Ελληνικά προϊόντα (πρόσφατη σχετική έρευνα το υπογράμμισε περίτρανα). Πράγματι, αντί της όποιας cola, μπορούμε να πιούμε αντιστοίχως κάτι το Ελληνικό. Ας το πιέσουν παραπάνω αυτό οι Έλληνες διαφημιστές. Να επιδείξουν καλύτερα ακόμη αντανακλαστικά.
Γίνεται εμφανές ότι η Ελλάδα χάνει ζωτικό χώρο και επιχειρηματικό έδαφος στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Μέρα με τη μέρα χάνει την αίγλη της και δεν είναι πλέον το πάλαι ποτέ μητροπολιτικό κέντρο στα Βαλκάνια και στην γύρω ευρύτερη περιοχή.
Δεν «περνάει» βλέπετε στις διεθνείς επιχειρήσεις η «νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ». Ούτε «περνάει» στις ίδιες η ανατρεπτική ιδέα του να γίνουμε «πλατεία Ταχρίρ».
Καλώς ή κακώς, το σενάριο αυτό δεν παίζει. Πουθενά στον κόσμο. Απλά, οι εν λόγω εταιρείες, τα «μαζεύουν» και πάνε, λχ., Βουλγαρία ή Τουρκία. Αυτό μετέπειτα μας μετατρέπει (πολύ γοργά) σε μια χώρα τύπου του πρώην ανατολικού μπλοκ. Και πάλι, «κανένα πρόβλημα με αυτό», λένε αρκετοί. Και πάλι τους κατανοώ, ξανά. Αλλά, «καθ’ υποτροπή», εκ νέου σκέπτομαι την βαθιά ύφεση, την δραματική ανεργία και την τεράστια καταστροφή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, με τα ανάλογα φυσικά σχετικά δραματικά αποτελέσματα.
Μια αισιόδοξη νότα, μέσα σε όλα αυτά τα πρωτοφανή δρώμενα, συνθέτει το γεγονός ότι κάποιες λίγες πολυεθνικές δεν αποχωρούν και, αντιθέτως μάλιστα, επενδύουν στην Ελλάδα.
Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες, όπως είναι, λόγου χάρη, οι: COCA-COLA (3E), ΗΕINEKEN (ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ), FRIESLAND CAMPINA (NOYNOY), PHILIP MORRIS (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ), UNILEVER (ΕΛΑΪΣ), DIXONS (ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ), MICROSOFT, NESTLE, DIAGEO, KRAFT FOODS, LIDL, BARILLA, DELHAIZE (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), κλπ.
Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης τον Ιούνιο έβαλε ένα μικρό τέλος στην μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα. Κάποιες πολυεθνικές προσδοκούν πλέον σε κάποιες μεταρρυθμίσεις και σε ορισμένες προωθητικές ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να μπει κάποια στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης.
Μετά δε και την επίσκεψη της κας Μέρκελ, οι πολυεθνικές έχουν το νου τους «καρφωμένο» στο τι και στο πως θα χειρισθεί η κυβέρνηση τα νέα μέτρα και την τελική πρόταση-σχέδιο (που η ίδια θα νομοθετήσει), για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης.
Πέραν του ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έκαναν τα δικά τους σχέδια, για το ενδεχόμενο της επιστροφής της χώρας στη δραχμή, αυτό που είναι καθίσταται πλήρως επιβεβλημένο είναι το εξής: οι επιτακτικές πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση του κλίματος και της κατάστασης στην Γηραιά Ήπειρο. Η απραξία αποτελεί το ισοδύναμο της στασιμότητας και της αστάθειας.
Πηγή: Ολυμπία
Το ζητούμενο χρησιμότητας ή μη μεγάλων πολυεθνικών σχημάτων στην χώρα κρίνεται με την όποια προσφορά τους στον παραγωγικό ιστό της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέραν της μονοπωλιακής αντιμετώπισης που εξασφαλίζουν τις ευνοικές χρηματοδοτήσεις, τα ακριβοπληρωμένα δημόσια έργα που συμβάλλουν στην λειτουργία τους, τις ειδικές εντάξεις στο σχέδιο και τους συντελεστές δόμησης του, τους "τριγωνικούς" φόρους που δεν πληρώνουν εδώ (επομένως ανταγωνίζονται δολίως την εγχώρια γνήσια επιχειρηματικότητα) και τόσα άλλα, έστω ας βλέπουμε και το ρεζουμέ...
ΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ.
Όλες σχεδόν οι αναφερόμενες είναι κυρίως επιχειρήσεις καταναλωτικού προσανατολισμού ΕΝΤΟΣ της χώρας και με ελάχιστες εξαγωγές.
Τα πάμφθηνα στο μέλλον μεροκάματα που θα δίνονται (πιθανότατα σε ξένους) και τα ελάχιστα τέλη κλπ που καταβάλλουν δεν υπερακοντίζουν τα ΕΞΑΓΟΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, άρα συμβάλλουν σε αρνητικά ισοζύγια πανάκριβου χρήματος που λείπει από την χώρα και που θα το παρει με ασύμφορο δανεισμό και αποικιοκρατικούς όρους.
Και ούτε αυτό θα αλλάξει έστω προοπτικά αφού η χώρα δεν προβλέπεται να γίνει τόπος υψηλής προστιθέμενης αξίας με ικανοποιητικές γιά το εσωτερικό προσόδους (πλην ίσως ΕΟΖ-κέρδη όμως ποίων;- που είναι πολύ πονεμένη ιστορία και δεν πρέπει κάν να την συζητούμε).
Μιά πραγματική ένωση, όπως την υπερασπίζονται μανιωδώς κάποιοι, θα είχε νόημα (οικονομετρικό έστω) εάν με την παράδοση των "κλειδιών" της χώρας εντασσόμασταν στις πρόνοιες και αμοιβές των λαών των νέων κλειδοκρατόρων.
Άπαξ και αυτό δεν γίνεται πρόκειται περί λεοντείου συμφωνίας που είναι αυταπόδεικτη.
F.L.
Στο καλό και να μας γράφουν.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες από αυτές....που φεύγουν έκαναν κάποια παραγωγική επένδυση ?
Τι φόρους πλήρωσαν ?
Η Ελλάδα είναι πάμπλουτη χώρα και μόλις ξεκουμπίσουμε τους εφιάλτες Εθνοπροδότες και ανασάνουμε, θα ΞΑΝΑΓΥΡΊΣΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΛΏΝΤΑΣ, για να ξανααγοράζουμε τα προιόντα τους που τώρα χρυσοπληρώνουμε σε σχέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επίσης μάλλον καλό μας κάνουν μακροπρόθεσμα, ώστε να αρχίσει και πάλι να επαναλειτουργεί η Βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, κτηνοτροφία και γενικώτερα οι παραγωγικές δυνάμεις της Χώρας.
Εξαιρετικά μυαλά έχουμε και πολλά νέα παιδιά θα απασχοληθούν και θα δημιουργήσουν, αντί να ξενητεύονται και να ερημώνει η Ελλάδα μας.
Γνωρίζω χρειάζεται κάποιος χρόνος, αλλά είναι αναγκαίο κακό, έχετε πίστη .....
Αν δε εκμεταλευθούμε σωστά την γεωπολιτική μας θέση και τον αμύθητο πλούτο της Ελλάδας μας που οι εθνοπροδότες θέλουν να ξεπουλήσουν τζάμπα, τότε το μέλλον είναι κοντά και φωτεινό.
Ξεσηκωθείτε Συνέλληνες, να διώξουμε άμεσα τους ξεπουλημένους Εθνοπροδότες τους δολοφόνους τροικανούς και τα αφεντικά τους.
Ήλθε πλέον η ώρα της απελευθέρωσης μας.....