Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κινήσεις Ρωσίας και Κίνας υποδηλώνουν προετοιμασία για ένα δυνατό παγκόσμιο "σοκ"


  • Η Ρωσία έχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού της τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσο η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει χτίσει αργά και σταθερά το 5ο σε μέγεθος "θησαυροφυλάκιο" χρυσού στον κόσμο μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ενώ εξακολουθεί να αγοράζει χρυσό αξίας περίπου μισού δισ. δολαρίων κάθε μήνα.
  • Μόνο τους τελευταίους επτά μήνες, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει προσθέσει περισσότερο χρυσό στα αποθέματά της - πάνω από 500 τόνους - από ό, σο διαθέτει συνολικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις;

SHTF Plan
11 Σεπτεμβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους



Ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve Βank), Ben Bernanke, δήλωσε κάποτε ότι ο χρυσός δεν είναι χρήμα. Ο Charlie Munger, στέλεχος της εταιρείας Berkshire Hathaway, θεωρεί ότι ο χρυσός προορίζεται μόνο για Εβραίους που επέζησαν από το ολοκαύτωμα και ότι κανένας πολιτισμένος άνθρωπος δεν τον αγοράζει. Η γνωστή "Κασσάνδρα" της εταιρείας Omaha, ο Warren Buffet, ανέφερε ειρωνικά σε συνέντευξή του ότι ο χρυσός είναι "μη παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο" και ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα επενδύσει σε χρυσό. Αρκετοί οικονομικοί σύμβουλοι δεν συνιστούν την αγορά χρυσού ως ασφαλή επένδυση για τα "γεράματά" μας και δεν είναι λίγοι και εκείνοι που λένε και το πιστεύουν ότι δεν αξίζει να συλλέγει κανείς χρυσό, αφού ο χρυσός δεν τρώγεται!

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους και τα κίνητρα αυτών των γνωστών επενδυτών, αλλά γνωρίζουμε ότι ισχύει πράγματι το γεγονός ότι γνωστοί επενδυτές και "αυθεντίες" στα οικονομικά ανά τον κόσμο αρνούνται εντελώς την αξία του χρυσού ως μονάδας νομισματικών ισοτιμιών και αποθεματικού για εποχές κρίσης.

Ωστόσο, αν και πολλοί δηλώνουν πως δεν έχει αξία, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν πρόσφατα αλλάξει χέρια για να αποκτήσουν κάποιοι το από την αρχαιότητα πολύτιμο αυτό περιουσιακό στοιχείο των πάλαι ποτέ ξεχασμένων σήμερα αυτοκρατοριών.

Μόνο τους τελευταίους επτά μήνες, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει προσθέσει περισσότερο χρυσό στα αποθέματά της - πάνω από 500 τόνους - από ό, σο διαθέτει συνολικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και δεν είναι η μόνη.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επενδύσει αδρά τα τελευταία 5 χρόνια στο πολύτιμο μέταλλο, δαπανώντας περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, καθώς προχωρεί το σχέδιό του για τη μετατροπή περιουσιακών στοιχείων της χώρας του που σήμερα υπάρχουν σε δολάρια και ευρώ, σε χρυσό. Τη στιγμή αυτή, το 9% των αποθεμάτων της Ρωσίας είναι σε χρυσό.

Όλα τα παραπάνω είναι φυσικό να εγείρουν ένα εύλογο ερώτημα: γιατί;

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), η Ρωσία έχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού της τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσο η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει χτίσει αργά και σταθερά το 5ο σε μέγεθος "θησαυροφυλάκιο" χρυσού στον κόσμο μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ενώ εξακολουθεί να αγοράζει χρυσό αξίας περίπου μισού δισ. δολαρίων κάθε μήνα.
(…)
Και είναι γνωστό το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος ηγέτης χώρας σήμερα που να παίζει στην "παρτίδα" της παγκόσμιας πολιτικής εξουσίας τόσο συγκροτημένα και διορατικά όσο ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ...
(…)
Οι κινήσεις του Πούτιν ίσως να έχουν σημασία όχι μόνο για την ίδια τη χώρα του, αλλά και για τα οικονομικά όλων μας, αφού υπάρχουν δύο τρόποι θεώρησης του χρυσού:

Ο ένας τρόπος είναι να τον δει κανείς ως μια επένδυση, η οποία, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, δεν αποτελεί λογική κίνηση. Ο χρυσός, σύμφωνα με αυτή την θεώρηση, δεν δημιουργεί καμία ταμειακή ροή και δεν εξυπηρετεί κανένα πρακτικό σκοπό. Ο δε Warren Buffett, στον οποίο ήδη αναφερθήκαμε, παρατήρησε με χιούμορ ότι "σκάβουμε μια τρύπα για να τον βγάλουμε από το έδαφος για να καταλήξει τελικά σε μιά άλλη, και αν μας παρατηρεί κάποιος από τον Άρη να ασχολούμαστε με αυτή τη διαδικασία, σίγουρα θα στέκει και θα μας κοιτά απορημένος".

(…)
Αλλά υπάρχει και δεύτερος τρόπος να δει κανείς τον χρυσό: ως το πιο ρευστό απόθεμα σε περιόδους ιστορικών αναταράξεων, ή κάτι χειρότερο.

Το μεγάλο θέμα της εποχής μας δεν είναι ούτε το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει μείνει άφραγκη, ούτε ότι ο [υποψήφιος για αντιπρόεδρος στο πλευρό του Mitt Romney] Paul Ryan τρέχει και ίσως δεν προλαβαίνει να "ρετουσάρει" το προφίλ του απέναντι στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. To μεγάλο θέμα σήμερα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία για περισσότερες δεκαετίες απ' όσο αντέχουμε, βρίσκονται σε στάδιο σχετικής παρακμής.

(…)
Σύντομα θα γίνουμε οι πρώτοι άνθρωποι εδώ και 200 χρόνια που θα ζουν σε έναν κόσμο που δεν θα κυριαρχείται ούτε από την Pax Britannica ούτε από την Pax Americana. Και τέτοιου είδους "αλλαγές φρουράς" δεν ήταν ποτέ ειρηνικές.

Οι παρακμή της ισπανικής, της γαλλικής και της βρετανικής αυτοκρατορίας συνοδεύτηκε και στις τρεις περιπτώσεις από αιματηρούς πολέμους. Η δε πτώση της βρετανικής ηγεμονίας ήταν ένα από τα κύρια αίτια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι θα συμβεί σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ χάνουν την υπεροχή τους;

Ίσως η έκβαση της διαδικασίας αυτής να αποδειχθεί λιγότερο βίαιη από παρόμοιες διαδικασίες πτώσης αυτοκρατοριών στο παρελθόν. Ίσως οι Κινέζοι να ενθαρρύνουν την οικοδόμηση μιας ανοιχτής κοινωνίας και ενός κράτους δικαίου. Αν αυτό το πιστεύετε, τότε δεν υπάρχει πιθανώς κανένας λόγος να συλλέξετε χρυσό.

Ίσως, όμως, η έκβαση να είναι διαφορετική. Υπάρχει πιθανότητα να εισέλθουμε σύντομα σε μια πολύ πιο ταραχώδη και επικίνδυνη εποχή "παιχνιδιών" πολιτικής ισχύος και διεθνούς ανταγωνισμού.

Πηγή: Market Watch [μέσω του ιστολογίου Ulsterman Report ]

Ανά τους αιώνες, έχουμε δει τι συμβαίνει όταν τα κράτη καταρρέουν κάτω από το βάρος των χρεών που τα ίδια συσσώρευσαν.

Η διαδικασία αυτή σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οδήγησε σε πόλεμο που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον γνωστό εκείνη την εποχή κόσμο.

Και όταν αυτές οι χώρες κατέρρευσαν και κατακτήθηκαν, οι κατακτητές τους σε πολλές περιπτώσεις εξόντωσαν τον πληθυσμό τους και κατέσχεσαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, η οποίες συνήθως αποτελούνταν από χρυσό, είδη τροφίμων και άλλους φυσικούς πόρους.

Μήπως, στην παρούσα ιστορική φάση, θα πρέπει να αναμένουμε τέτοιες εξελίξεις;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και πολλοί άλλοι διορατικοί ηγέτες που επενδύουν σε πολύτιμα μέταλλα, προφανώς αναμένει αυτές τις εξελίξεις, αφού προετοιμάζεται για έναν κόσμο όπου το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ και άλλα νομίσματα θα πάψουν να υπάρχουν. Σχεδόν το 1/10 των αποθεμάτων της χώρας του είναι σήμερα σε χρυσό και αυξάνεται συνεχώς. Οι Κινέζοι αναφέρουν επίσημα ότι το 2% των διαθέσιμων αποθεμάτων τους είναι επίσης σε χρυσό, αλλά ίσως θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και το γεγονός ότι οι Κινέζοι γενικά δεν δείχνουν ποτέ όλα τα χαρτιά τους, άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα αποθέματα σε πολύτιμα μέταλλα από όσα δηλώνουν δημοσίως.

Όσοι βίωσαν κοσμογονικές παγκόσμιες αλλαγές και έχουν καλές γνώσεις ιστορίας αντιλαμβάνονται ποιά ακριβώς πράγματα έχουν αξία, όταν τα κυριαρχούντα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα καταρρέουν.

Ο διαβόητος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ξέρει αρκετά πράγματα για κρίσεις και καταστροφές, ήταν παρών όταν οι Ναζί είχαν περικυκλώσει τους Εβραίους στην πατρίδα του, την Ουγγαρία. Έχει δει τα σημάδια που προηγήθηκαν και προειδοποίησε πρόσφατα για μια τεράστια οικονομική κατάρρευση, κοινωνικές συγκρούσεις σε όλη την Ευρώπη και βίαιες ταραχές στην Αμερική. Μάλιστα, τον Αύγουστο προβλημάτισε τους πάντες όταν άρχισε να πουλάει την μια μετά την άλλη τις μετοχές του σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και, όπως έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν για λογαριασμό της χώρας του, μετέτρεψε ένα μέρος του πλούτου του σε χρυσό.

Αν πιστεύετε ότι η οικονομική ανάκαμψη για την οποία συνεχώς μας μιλάει η ελίτ των πολιτικών και των γνωστών εμπειρογνωμόνων της οικονομίας είναι γεγονός, τότε να δανειστείτε άφοβα και να αγοράσετε ένα νέο αυτοκίνητο, να κάνετε μια επένδυση σε ακίνητα, και να πάτε διακοπές για δύο εβδομάδες σε ένα εξωτικό νησί.

Αν, αντίθετα, είστε της γνώμης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τζορτζ Σόρος, οι Κινέζοι και πολλοί άλλοι, που προειδοποιούν για μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, ίσως κάτι ξέρουν από γεωπολιτική και γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους και να αρχίσετε να επενδύετε σε πράγματα που θα σας κρατήσουν ζωντανούς αν εκτυλιχθεί στο άμεσο μέλλον ένα χειρότερο σενάριο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πάντως εδώ δεν μας μιλάει κανείς γι αυτά... προτιμούν να μας πιάσουν στον ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]