Τα «βαλιτσάκια» και η παράξενη αδιαφορία της κυβέρνησης Παπανδρέου
Η γνωστή – άγνωστη ιστορία για τα περίφημα βαλιτσάκια παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών (με έμφαση στα κινητά τηλέφωνα) δεν είναι σημερινή. Δυστυχώς, ούτε προχθεσινή, σύμφωνα με την πολύ σωστή καταγγελία του γνωστού και καλού δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη. Η συγκεκριμένη ιστορία έχει πολλές φορές «αναδυθεί» και έχει απασχολήσει είτε τον Τύπο είτε ακόμη και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως, ενώ υπάρχουν δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και καταγγελίες, παραδόξως ποτέ δεν υπήρξε ενδελεχής έρευνα, τόσο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αυτά τα οποία δήλωσε σε εκπομπή του ο κ. Καρατζαφέρης, είχαν γραφεί στις 28 Φεβρουαρίου από την εφημερίδα Ισοτιμία η οποία έκανε εκτενές ρεπορτάζ. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε προκαλέσει τότε το ενδιαφέρον του τότε βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννης Κοραντής ο οποίος είχε υποβάλει ερωτήσεις (στις 29/2/2012) στον υπουργό προστασίας Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και στον υπουργό Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παπαΐωάννου.
Στις ερωτήσεις του αυτές ο κύριος Κοραντής αναφερόταν στην πώληση τέτοιου είδους συστημάτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών σε ιδιώτες, και στην ερώτησή του αυτή τόνιζε πως οι συσκευές αυτές πέραν της χρήσης που μπορούσαν να έχουν για βιομηχανική και επιχειρηματική κατασκοπεία ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρακολουθηθούν κρατικές υπηρεσίες και πρόσωπα που ασχολούνται ή σχετίζονται με κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
Σε αυτή του την ερώτηση ο κ. Ιωάννης Κοραντής, ρωτούσε τον τότε υπουργό Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αν είναι σε γνώση του συγκεκριμένου θέματος των αγορών φορητών συσκευών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών και εάν προτίθεται να ερευνήσει το θέμα.
Μετά την πάροδο σχεδόν ενός μηνός και ως εκ τούτου χρονικού διαστήματος ικανού για την διενέργεια ερευνών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων σχετικά με τις ερωτήσεις που κατέθεσε ο κ. Κοραντής, στις 16 Μαρτίου ο υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παπαϊωάννου, δήλωσε πως δεν έχει γνώση του αντικειμένου, προέτρεψε τον κ. Κοραντή ή οποιονδήποτε πολίτη γνωρίζει σχετικά, να καταθέσει πληροφορίες στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ο ίδιος, σύμφωνα με την απάντησή του, δεν είχε την διάθεση να δώσει προσωπική εντολή διενέργειας έρευνας, αφού θεωρούσε πως τα όσα δημοσιεύθηκαν ήταν αόριστες πληροφορίες, που προφανώς δεν τον αφορούσαν και σύμφωνα με την απάντησή του δεν θεωρούσε πως παραβιάζονται (έστω και ως πιθανότητα) τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών…
Προφανέστατα η απάντηση του κ. Παπαϊωάννου αποτελεί κόλαφο για την ποιότητα εκτέλεσης των καθηκόντων ενός υπουργού που ενώ δεν έχει ιδέα για τα καταγγελλόμενα από τον Τύπο, αυτομάτως θεωρεί πως δεν χρειάζεται καμία δικαστική έρευνα από τον αρμόδιο εισαγγελέα, παρά μόνο εάν υπάρξουν επώνυμες καταγγελίες -που θα συνοδεύονται από τα ανάλογα στοιχεία- βουλευτών ή πολιτών!!! Δηλαδή, για τον κ. Παπαϊωάννου η Δικαιοσύνη ασκεί διαδικαστικό έργο, χωρίς έρευνα και οι λειτουργοί της εργάζονται με βάση στοιχεία που τους προσκομίζονται χωρίς να κάνουν οι ίδιοι την παραμικρή έρευνα. Με απλά λόγια, ο κ. Παπαϊωάννου σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στον κ. Κοραντή, κατάργησε –κυριολεκτικά- το διερευνητικό τμήμα των δικαστικών αρχών και μετέφερε την ευθύνη της έρευνας και της συγκέντρωσης στοιχείων -που ενδεχομένως αποδεικνύουν ενέργειες κατά του Ελληνικού κράτους- σε οποιονδήποτε πολίτη μπορέσει να ασχοληθεί και να συγκεντρώσει στοιχεία γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο και θα καταγγείλει ονομαστικά εκθέτοντας τον εαυτό του σε ανείπωτους κινδύνους…! Μάλλον ο κ. Παπαϊωάννου είχε την αίσθηση πως είναι υπουργός ορυκτών εκμεταλλεύσεων και πιστοποίησης ορυχείων…!
Στην ερώτηση του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κύριος Κοραντής ζητούσε να μάθει εάν και ο υπουργός από την δική του πλευρά και αρμοδιότητα έχει γνώση περί των αγορών των συγκεκριμένων συσκευών τηλεπικοινωνιακών παρακολουθήσεων, ενώ τόνιζε εάν προτίθεται ο κ. Χρυσοχοΐδης να ερευνήσει το θέμα μέσω των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.
Η απάντηση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιεικώς απαράδεκτη, ανεπαρκής ή ως μία ευπρεπισμένη απόπειρα αποφυγής της ουσίας του ερωτήματος του κ. Κοραντή. Κι αυτό, επειδή ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ απάντησε στις 21 Μαρτίου 2012, στην ουσία ομολόγησε πως όλο αυτό το διάστημα -από την ημέρα της ερώτησης έως και της απαντήσεώς του- δεν είχε προχωρήσει στην διενέργεια έστω και προανακριτικής εξέτασης μέσω κλήσεως των δημοσιογράφων που είχαν αναφερθεί στο θέμα των φορητών συσκευών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακών μέσων και επιφυλασσόταν πως επρόκειτο οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε σχετική έρευνα! Ο κ. Χρυσοχοΐδης προτίμησε να αρκεστεί στην περιγραφή των διαδικασιών, ενώ στην πραγματικότητα η απάντησή του ήταν καταγραφή του τυπικού που έπρεπε να ακολουθηθεί και δεν ακολουθήθηκε ή δεν απέδωσαν καρπούς οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα λειτουργίας της καθ’ ύλην αρμόδιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΕΥΠ).
Δυστυχώς, από όλα τα παραπάνω, το αποτέλεσμα που εισέπραξε τόσο ο κύριος Κοραντής, αλλά και όσοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος, ήταν πως τόσο το υπουργείο Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αδιαφορούσαν παντελώς για το μέγεθος του κινδύνου που εγκυμονεί η διακίνηση, η πώληση και η αγορά συσκευών παρακολούθησης (βαλιτσάκια) από ιδιώτες. Το τραγικότερο όμως ήταν πως ο κ. Παπαϊωάννου δεν έβλεπε κάτι ιδιαίτερο πέρα από «φήμες» (οι οποίες επιβεβαιώθηκαν ως αληθινές μερικούς μήνες αργότερα), ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης διατήρησε μία απόσταση από την σχέση των συσκευών αυτών με την παρακολούθηση των κινητών τηλεφωνικών συσκευών κρατικών υπαλλήλων σχετιζομένων με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας ή και πολιτικών που εμπλέκονται σε επιτροπές σχετικές με την άμυνα και την ασφάλεια. Προφανώς η ικανότητα αντίληψης των εθνικών κινδύνων ήταν μειωμένη ή υπήρχε πολιτική και προσωπική αδιαφορία η οποία για άγνωστους λόγους υπερκέρασε την αναγκαιότητα εξασφάλισης πλήρους εχεμύθειας κρατικών και εθνικών μυστικών. Γιατί, άραγε, οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου δεν έδειξαν ζήλο στην διενέργεια έρευνας του συγκεκριμένου άκρως επικίνδυνου υλικού για την ασφάλεια τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών; Μήπως δεν κατενόησαν ή δεν γνώριζαν τους κινδύνους που εμπεριέχονται στην διακίνηση τέτοιων συσκευών υποκλοπής ή μήπως δεν ήθελαν -για τους δικούς τους λόγους- να διαλευκανθεί το συγκεκριμένο θέμα, προτιμώντας να σπιλώσουν κρατικές υπηρεσίες και ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές; Οι ερωτήσεις μας σταματούν εδώ, γιατί πιστεύουμε πως υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι τόσο στο να υποβάλουν τις ερωτήσεις όσο και στο να απαιτήσουν τις απαντήσεις και την αλήθεια που οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Χρυσοχοΐδης φάνηκαν να αποφεύγουν...
Ευτυχώς οι δύο αυτοί κύριοι αποτελούν παρελθόν, ενώ δυστυχώς παρελθόν αποτελεί και ο ικανότατος πολιτικός κ. Ιωάννης Κοραντής, του οποίου η απουσία είναι κάτι περισσότερο από αισθητή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού εθεωρείτο –και δικαίως- από όλους σχεδόν τους βουλευτές ως ειδικότερος των ειδικών σε θέματα πληροφοριών, άμυνας και ασφάλειας, ενώ βαρύνουσα ήταν πάντα η οποιαδήποτε παρέμβασή του στα Ελληνοτουρκικά θέματα.
Παρ’ όλα αυτά, και κλείνοντας αυτή την αναδρομή σχετικά με τα περιβόητα βαλιτσάκια που έχουν ιδιώτες, ενώ αναζητούνται και άλλα βαλιτσάκια που φέρονται να έχουν αγοραστεί (αλλά έχουν εξαφανισθεί με την αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ) κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (εξασφάλιση οικονομικών πόρων, αναγγελία προμήθειας υλικού) από την ΕΥΠ, θα θέλαμε να πιστεύουμε πως η σημερινή διοίκηση του κ. Δραβίλα έχει ξεκινήσει την σχετική διαδικασία διακρίβωσης της ύπαρξης ή μη του σχετικού τηλεπικοινωνιακού υλικού. Θα είχε, πράγματι, ενδιαφέρον εάν αποδειχθεί πως το υλικό αγοράσθηκε, δεν πληρώθηκε και… εξαφανίσθηκε!!!
ΥΓ: Στη διάθεσή μας έχουμε –φυσικά- τις σχετικές ερωτήσεις του κ. Ι. Κοραντή και τις απαντήσεις των κ.κ. Παπαϊωάννου και Χρυσοχοΐδη, τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν και να βρούνε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αν υποθέσουμε ότι η εξουσία έχει τη μορφή πυραμίδας, οι σημερινές κυβερνήσεις - κι όχι μόνο η ελληνική - βρίσκονται κάπου στη μέση. Κάποιοι βρίσκονται "υπεράνω" κυβερνήσεων και νόμων, συνεπώς δεν είναι αδιαφορία αλλά πλήρης αδυναμία να αγγίξουν τους ιδιοκτήτες των συσκευών παρακολούθησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΩΝ:ΝΕ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΕΥΠ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΗΤΟ ΑΞΙΑΣ 330.000 ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑΝ... ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΥΡΩΔΙΑ... ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΤΙΝΤΙΔΟΧΑΣΙΚΛΟΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήkostasxan,με την επισκεψη μου στην ιστοσελιδα σας,βγαινει μια προειδοποιητικη αναρτηση απο την Γκουγκλ οτι να αποφυγω την ιστοσελιδα αυτη γιατι εχει πιστποιηθει απο την γκουγκλ οτι υπαρχει κυνδυνος απο κακοβουλους υιους και κατι τετοια,ωστε να παρω μονος την ευθυνη,το γνωριζετε?και τι λετε?Επιφυλασομαι αν ειναι κατι παροδικο,αν ηταν κατι που καταργηθει αμεσα παντως εμενα βγηκε σημερα πρωτη φορα που επισκευθηκα το σαιντ σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήXρησιμοποείς chorme browser; Ποτέ δεν είδα αυτό που λες.
ΔιαγραφήΈβαλα την ιστοσελίδα στον google, μού εμφάνισε κανονικά τα αποτελέσματα, αλλά καμμία προειδοποίηση. Αν σού βγάζει εσένα, μάλλον είναι θέμα του chrome.
Δεν πειράζει. Το πρόβλημα ίσχυε, αλλά "διορθώθηκε"
Διαγραφήαυτά τα βαλιτσάκια των Κυρίων μαζί με τα Louis Vuitton των Κυριών τους τείνουν να εξελελιχθούν από μόδα των καιρών σε τελείως εξαντρικ...Πλήρη ασχετοσύνη σε προδιαγραφές-ικανότητες και τιμοκαταλόγους στα διάφορα άρθα...στην Ελλάδα κατορθώσαμε από φήμες να ξευτιλίσουμε μέχρι και αυτόν τον τομέα (σιγά μην αφήσουμε κάτι όρθιο)...Οι Υπουργοί μάλλον δεν έχουνε μιλήσει με τους αντίστοιχους Ευρωπαικών Κρατών ότι ζούμε την δεκαετία του Industrial Espionage κι ότι αν μη τι άλλο χρειάζεται σοβαρότητα κι έρευνα; Τελικά είχε δίκιο ο Λάκης Γαβαλάς = ότι είναι Σικ δεν προκαλεί Σοκ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή