Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χατζημαρκάκης: «Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε»


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο prismanews o κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης, μίλησε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, αλλά και την ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές στην κατεύθυνση αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, ώστε να μπει ένα τέλος στα σενάρια για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο οικοδόμημα του ευρώ
Ο κ.Χατζημαρκάκης ξεκαθαρίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σημαίνει και κατάρρευση της ευρωζώνης, αναφέρεται στον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και στη λάθος συνταγή των σκληρών μέτρων λιτότητας. Σε ότι αφορά την νέα κυβέρνηση ο κ. Χατζημαρκάκης είπε: «Είναι βέβαιο πως η τωρινή κυβέρνηση συνεργασίας καλείται να διαχειριστεί μια παρατεταμένη και πρωτόγνωρη κρίση για την Ελλάδα. Συνεπώς κάθε κίνηση και απόφασή της είναι αναγκαστικά στη λογική του πιεστικού χρόνου και της διαχείρισης κρίσεων. Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως κανένας υπουργός δεν θα φύγει από το γραφείο του τον Αύγουστο και πως θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, είναι ένα πρώτο σήμα προς την Ευρώπη πως υπάρχει η διάθεση να δοθούν λύσεις.Το μήνυμα φαίνεται να περνά προς τις ηγεσίες της Ευρώπης και εύχομαι να λειτουργήσει θετικά. Για να αντιστραφεί όμως το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στην κοινή γνώμη χρειάζεται χρόνο και πολύ δουλειά.

Για παράδειγμα δεν ήταν γνωστή ακόμα και στον κ. Ρέσλερ η δυναμική παρέμβαση για την χαλυβουργική. Τα αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό επί δύο χρόνια έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα πολύ κακό. Προσωπικά δουλεύω πολύ για την αναστροφή του, τονίζοντας έντονα το τελευταίο διάστημα πως η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στον τουρισμό της. Εκτός από την πρόταση για την επιδότηση των διακοπών, είχα προτείνει και σε όλους τους Γερμανούς βουλευτές να έλθουν στην Ελλάδα για διακοπές καλώντας και τους πολίτες να πράξουν το ίδιο. Με χαρά είδα πως ανταποκρίνονται βουλευτές από τη Γερμανία, θα έλθουν και μάλιστα κάνουν και δηλώσεις στήριξης της χώρας».

Ερωτηθείς ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Γερμανίας για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποστήριξε πως «έξοδος της Ελλάδας σημαίνει και κατάρρευση της ευρωζώνης. Όσοι δεν το κατανοούν αυτό στην Ευρώπη κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Το στοίχημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη. Είναι γνωστό πως άσκησα μεγάλη κριτική στον Αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ και Πρόεδρο του κόμματος μου, για τις δηλώσεις του και είπα πως κάνει κακό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στην ίδια τη Γερμανία. Αποδείχθηκε από την αντίδραση της Moodys που υποβάθμισε άμεσα τη Γερμανία.Το πρόβλημα είναι ασφαλώς οι κερδοσκόποι αλλά δεν θα είχαν τόση δύναμη αν δεν υπήρχε σε κάποιους πολιτικούς η αντίληψη πως μπορεί να προχωρήσει η ευρωζώνη χωρίς κάποιο μέλος της. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο του ΔΝΤ ήταν πολύ κακό και τώρα φαίνεται ακόμα καθαρότερα. Σε πολιτικό επίπεδο, κάποιοι κύκλοι που δεν ήθελαν το ευρώ, συντηρούν πολιτικό κλίμα και ιδέες που είναι αρνητικές για την επίλυση του προβλήματος.

Στη Γερμανία έχει διαμορφωθεί μια αντίληψη στην κοινή γνώμη που είναι απόλυτα αρνητική στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα». Απαντώντας στην ερώτηση εάν τελικά υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε: «Αυτό που υπάρχει είναι ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο διότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομιμότητα του ESM δηλαδή του Ταμείου «Σωτηρίας» που θα χρηματοδοτήσει τις άλλες χώρες που θα έχουν πρόβλημα. Είναι λογικό η απόφαση αυτή να επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης. Μια απόρριψη του ταμείου σημαίνει μεγάλες περιπέτειες. Συνεπώς τον επόμενο μήνα θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αποτρέπουν ένα καταστρεπτικό σενάριο» και πρόσθεσε πως «κανείς δεν θα μπορούσε να υπολογίσει ή να ελέγξει τις συνέπειες. Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο ζήτημα από την έξοδο της Ελλάδας. Για αυτό δημιουργήθηκε το ESM για να μπορεί να καλύψει με περισσότερα κεφάλαια την ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού της χρεωκοπίας στις άλλες χώρες. Στη λογική αυτή κινούνται και οι λανθασμένες δηλώσεις του κ. Ρέσλερ πως κανένας δεν φοβάται πια την έξοδο της Ελλάδας. Παράλληλα μεγάλωσαν οι φωνές και οι τάσεις που δεν θέλουν όπως λένε να κρατάει όμηρο η Ελλάδα την Ευρώπη. Αυτή η τακτική σήμερα δεν βοηθά καθόλου».

Στο ζήτημα της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ερωτηθείς εάν αυτή έχει αποτύχει, ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας απάντησε πως «είναι προφανές πως μια ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε αρχές που θα τηρούνται από όλους. Ωστόσο η λιτότητα δεν αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας στα δημοσιονομικά. Η φράση «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε», εκφράζει ακριβώς αυτό που συμβαίνει σε τέτοιες μονομερείς συνταγές που δεν αντιλαμβάνονται πως όταν κάνεις περικοπές πρέπει να δώσεις διέξοδο για την παραγωγή νέου πλούτου. Σήμερα, η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία οδηγεί στην αποτυχία». Ο κ. Χατζημαρκάκης πάει την σκέψη του και ένα βήμα πιο πέρα όμως, για τα σενάρια που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην οικονομική πραγματικότητα της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως «αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να οδηγηθούμε σ' ένα σκληρό νόμισμα για τις βόρειες πλεονασματικές χώρες και ένα μαλακό για το νότο. Στην περίπτωση που φτάσουμε να μιλάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσωπικά, θα ήθελα τη Γαλλία μαζί με το Νότο, διότι θα δημιουργηθεί μια κρίσιμη ομάδα χωρών στο Μεσογειακό χώρο, όπου μπορεί να σταθεί δημιουργικά την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, αν έχουμε τόσο μεγάλες ανακατατάξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Ελλάδα να είναι μέσα σε αυτή την ομάδα και μια τέτοια προοπτική πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]