Ασαφές και επικίνδυνο το αποτέλεσμα της κάλπης
Ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ακυβερνησίας
Τα εναλλακτικά σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο πιθανή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Η κάλπη της Κυριακής έβγαλε επικίνδυνο μήνυμα… την ακυβερνησία. Ο λαός δεν αποφάσισε τι πραγματικά θέλει, μοιράζοντας τα ποσοστά στους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς, με βάση το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Από τη μία κατέκρινε, καταποντίζοντας, τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά από την άλλη μεριά δεν ανέδειξε και κανέναν «εναλλακτικό» αρχηγό που θα μπορούσε να αναλάβει τις τύχες της χώρας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η επόμενη μέρα θα βρει την Ελλάδα ακυβέρνητη. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση διαφορετικά θα διενεργηθούν εκ νέου εκλογές. Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν τα «βρουν» το… κρίμα της διακοπής της χρηματοδότησης θα πέσει επάνω τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα προκαλέσουν νέες εκλογές, εξέλιξη που σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό την ανοχή των «χαμένων».
Από σήμερα ξεκινά ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάλογος του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ συμφώνησαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου για την τοποθέτηση του ως πρωθυπουργός της χώρας. Μόνο που σήμερα η λαϊκή ετυμηγορία είναι νωπή, και οι μικροκομματικοί ελιγμοί δεν έχουν πολλά περιθώρια.
Μπορεί το πάνω χέρι να το έχει σαφώς η Νέα Δημοκρατία έλαβε 20% ή 112 έδρες ως πρώτο κόμμα, αλλά τα φτωχά ποσοστά που αποκόμισε δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χειρισμούς που εμπεριέχουν πολλές κόκκινες γραμμές. Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτό από την ηγεσία της Συγγρού, κι έτσι ετοιμάζουν τις νέες διαπραγματευτικές γραμμές, μέσω 20 σημείων σύγκλισης. Έτσι θα υπάρξει προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξασφαλιστεί η ψήφος εμπιστοσύνης. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί και από μετριοπαθή κόμματα, όπως η Δημοκρατική Αριστερά να συμμετάσχουν, αν και η διάθεση της Συγγρού είναι η νέα κυβέρνηση να έχει κεντροδεξιά χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του, στο επιτελείο της Ιπποκράτους το τοπίο δείχνει έρημο. Οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στην μέχρι τώρα πολιτική ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά 13,7% και 42 έδρες στο κόμμα που στις εκλογές του 2009 είχε λάβει 44%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσπαθήσει να «μαζέψει» την παράταξη, ενώ χτες τη νύχτα έθεσε το δίλημμα για σχηματισμό κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι κατά ή υπέρ του Μνημονίου. Σε περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Ιπποκράτους έχει ελάχιστες, όπως όλα δείχνουν, πιθανότητες να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη σύγκλιση δυνάμεων του ευρύτερου κέντρου.
Το «μπαλάκι» θα πάει τελικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις προθέσεις της Κουμουνδούρου θα επιχειρηθεί μια κυβέρνηση Αριστεράς. Σ’ αυτό το σχήμα όμως η παρουσία του ΚΚΕ δεν θα επιτευχθεί, με τις εναπομείνασες δυνάμεις να μην σχηματίζουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Μετά από όλα αυτά, ο κίνδυνος ακυβερνησίας είναι ορατός. Ακόμη και ο ορίζοντας οικουμενικής κυβέρνησης φαίνεται νεφελώδης, με τη διενέργεια νέων εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων να καθίσταται πιθανό σενάριο. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, με τη χώρα να βρίσκεται σε περίοδο σχετικής ακυβερνησίας. Οι συνδυασμοί και τα σενάρια θα κριθούν μέσα στις επόμενες ώρες, όταν και θα έχουν «μοιραστεί» οι 300 έδρες.
Οι εκλογές της Κυριακής όμως είχε τους κερδισμένους και τους χαμένους της. Στους κερδισμένους, όπως όλα δείχνουν ήταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση με «σημαία» την κατάργηση - επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Κερδισμένο και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που με την πρώτη του εμφάνιση ξεπέρασε το 10%, ενώ και η Χρυσή Αυγή που από το 0,5% του 2009, έφτασε να ξεπερνά το 6,5% ήταν στους κερδισμένους. Από την άλλη, ο κατάλογος των χαμένων φαίνεται ότι ήταν μακρύς… Το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να περάσει ούτε καν το 20%, το ΚΚΕ έχασε το σταθερό ποσοστό του 10%, ενώ τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, τα οποία προήλθαν από τη διάσπαση των μεγάλων τερμάτισαν με πολύ… κόπο.
Γιατι ειχαμε κυβερνηση ; Η, θα εχουμε με τους χαφιεδες ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αληθεια ειναι οτι η νδ διαλυθηκε αφου μετα τα αισχη της πρασινης λαιλαπας ειναι κατω απο το 20% , και με τις νοθειες , και οτι το πασοκ δεν ειναι πανω απο 7% , αν ακυρωθουν (οπως ο νομος οριζει) οι ψηφοι των λαθραιων ασιατων και κατσαπλιαδων αλβανων .
Αυτη ειναι η αληθεια .
Ποιοι λοιπον θα κυβερνησουν ;