Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Προς νέο δικαστικό πραξικόπημα;

Οι xρηματαγορές καταγράφουν πτωτική τάση, οι φήμες οργιάζουν και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιεί ότι νέα απόπειρα διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο θα κάνει την χώρα άνω-κάτω...
Τη βόμβα έριξε ο εισαγγελέας που δήλωσε ότι οι καταγγελίες για υποκλοπή συνδιαλέξεων δικαστικών με ευθύνη της κυβέρνησης εξετάζονται στο πλαίσιο του νόμου περί πολιτικών κομμάτων. Με άλλα λόγια αν διαπιστωθεί κυβερνητική εμπλοκή τότε οι ανακριτικές αρχές οφείλουν να διαβιβάσουν την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθεί αν συντρέχουν λόγοι διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος!
Είναι φανερό ότι το Κεμαλικό Κατεστημένο-Βαθύ Κράτος προβληματίζονται όχι αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή αλλά η τελευταία ευκαιρία αν όχι να ανατρέψουν τουλάχιστον να βραχυκυκλώσουν τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Επτά χρόνια μετά τον πρώτο εκλογικό του θρίαμβο το 2009 το ΑΚΡ και η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της μέχρι τώρα θητείας τους:
Προωθούν σχέδιο πολιτικής προσέγγισης του Κουρδικού με βήματα διστακτικά για τα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά αλλά αδιανόητα για την Τουρκία μέχρι και πρόσφατα. Έχουν ετοιμάσει πακέτο συνταγματικών τροπολογιών σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κατάργηση της δυνατότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύει την λειτουργία πολιτικών κομμάτων. Το ξήλωμα του παρακράτους προχωρά και στην δίκη της Εργκενέκον και με την αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εχουν εντυπωσιακά πεπραγμένα στην Εξωτερική Πολιτική με την Αγκυρα να έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή Δύναμη με εμβέλεια και επιρροή στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Τέλος έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα α μέτωπα προκειμένου η αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε τον Δεκέμβριο όχι απλά να μην είναι αρνητική αλλά να αποτελεί βήμα προόδου.
Μια νέα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα ανεξάρτητα από τη τελική της έκβαση είναι από μόνη της θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης καθώς θα πλήξει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: Στο εσωτερικό θα βραχυκυκλώσει την Κουρδική Πρωτοβουλία και θα καθυστερήσει την Συνταγματική Μεταρρύθμιση.
Στο εξωτερικό πρώτον θα περιορίσει εκ των πραγμάτων την ευχέρεια ελιγμών του Ερντογάν και δεύτερον θα πλήξει σοβαρά την ευρωπαική αξιοπιστία της Τουρκίας: Πώς μπορεί στα σοβαρά να συζητάμε για την πλήρη ένταξη μιάς χώρας όπου είναι τυπικά νόμιμα τα δικαστικά πραξικοπήματα;
Οταν στις αρχές του 2008 ο εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την διάλυση του ΑΚΡ και την απαγόρευση πολιτικής δράσης στους Ερντογάν-Γκιούλ και σε συνολικά εβδομήντα προσωπικότητες, τότε ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί βροχή επικρίσεων: Η αδράνεια του στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων μετά την νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου του 2007 επέτρεψε στο Βαθύ Κράτος να αντεπιτεθεί με την απόπειρα Δικαστικού Πραξικοπήματος.
Σήμερα Κατεστημένο και Βαθύ Κράτος γνωρίζουν ότι αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν χάνουν την δυνατότητα για νομότυπα λευκά πραξικοπήματα μέσω των θεσμών που ίδρυσε το Σύνταγμα της Δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν το 1982. Οι Χρηματαγορές στην Τουρκία πήραν πρώτες το μήνυμα: Σε συνθήκες Κρίσης και Ύφεσης επανάληψη του Δικαστικού Πραξικοπήματος του 2008 εκτός από την πολιτική αποσταθεροποίηση θα είχε ολέθριες οικονομικές παρενέργειες.
Θέμα... πολιτισμού η μη ένταξη της Τουρκίας
Οι Ευρωπαίοι λένε στην πλειοψηφία τους «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βασιζόμενοι όχι σε πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια αλλά κυρίως σε ...πολιτιστικά.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία και Πολωνία) το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι, η Ενωση Διαλόγου με την Ευρώπη που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και κατέδειξε ότι ο πολιτισμός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι είτε αντιτίθενται είτε υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Το 40,4% των πολιτών δήλωσε ότι ήταν οι πολιτιστικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τη θέση τους απέναντι στην Αγκυρα, έναντι 26,8% που δίνει προτεραιότητα στην οικονομία και 26% στην πολιτική.
Επιχείρημα
«Η Ευρώπη κοιτάζει την πολιτική και την οικονομία όταν καθορίζει τη δική της ταυτότητα, εστιάζει όμως σε πολιτιστικούς παράγοντες όταν αξιολογεί την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», δηλώνει ο Χακάν Γιλμάζ, καθηγητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι.
Πράγματι, οι μισοί από τους Ευρωπαίους που αντιτίθενται στην τουρκική ένταξη (51,3%) προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μία μουσουλμανική χώρα που απέχει πολιτιστικά από τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.
Οι ερωτηθέντες διαφωνούν ακόμα και στο εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τη σύγκρουση των πολιτισμών: Το 54% διαφωνεί, ενώ το 43% συμφωνεί...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]