Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα Σέφερ στην ΠΓΔΜ: Πρέπει να τα βρείτε μέχρι τις 9 Ιουλίου


Στο ΝΑΤΟ οι αποφάσεις

παίρνονται από 26 χώρες

Μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να επιδιώξει την επίτευξη ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, μέχρι τις 9 Ιουλίου, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, απέστειλε σήμερα από τα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ.

«Ήρθα να συνομιλήσω με την ηγεσία της χώρας σας, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στις 9 Ιουλίου, η Κροατία και η Αλβανία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο για την ένταξή τους στη Συμμαχία. Θέλω το ίδιο, να είναι σε θέση να πράξει και μία ακόμη χώρα, η δική σας. Έχετε τη δυνατότητα μέχρι τις 9 Ιουλίου να βρείτε λύση στο θέμα του ονόματος», δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον υπουργό Άμυνας Λάζαρ Ελένοφσκι.

«Είμαι αισιόδοξος. Η φιλοδοξία μου, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι να δω τη χώρα σας να εντάσσεται στη Συμμαχία. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή σας για το γεγονός ότι η χώρα σας δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Όμως εγώ θέλω να κοιτάω μπροστά και ελπίζω το ίδιο να επιθυμείτε κι εσείς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία», επεσήμανε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε: «Έχετε δύο επιλογές. Είτε να κοιτάτε πίσω κρατώντας το θυμό, είτε να κοιτάξετε μπροστά».

Ο κ. Σέφερ ανέφερε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία η οποία λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της αρχής της ομοφωνίας.

«Για να ληφθεί μία απόφαση πρέπει να συμφωνήσουν και οι 26 χώρες της Συμμαχίας.

Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό στο Βουκουρέστι, όμως θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει ομοφωνία, σχετικά σύντομα», διαμήνυσε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ως γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, δεν έχουν άμεσο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας θα συνεχισθούν και μετά τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου. Ο κ. Σέφερ επεσήμανε την ανάγκη οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν σύμφωνα με όλες τς δημοκρατικές διαδικασίες.

«Αυτό που θα ήθελα να δω είναι στις 9 Ιουλίου, όταν Αλβανία και Κροατία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, να έχουμε γύρω από το τραπέζι ένα τρίτο έθνος, το δικό σας», δήλώσε ο κ. Σέφερ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε τις αρχές της γειτονικής χώρας «να εξετάσουν αν μπορεί να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι εκείνη την ημερομηνία».

Συνάντηση Σέφερ-Γκρούεφσκι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ίβιτσα Μπότσεφσκι, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι με τον κ. Σέφερ, υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ παραμένει ενεργός και εποικοδομητικός μέτοχος στη διαδικασία, καθώς και ότι επιθυμεί σύντομα να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

«Εννοείται, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, παραμένουν εκείνες οι κόκκινες γραμμές που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και ακεραιότητα των Μακεδόνων και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», συμπλήρωσε ο κ. Μπότσεφσκι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία.

«Για ταγκό χρειάζονται δύο. Η Μακεδονία πάντοτε μετείχε στο ταγκό, αλλά δεν είχαμε εταίρο από την άλλη πλευρά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση Γκρούεφσκι-Σέφερ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]