Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνικιστικό παραλήρημα στα Σκόπια

Οι εκλογές φέρνουν μόνο εθνικισμό


Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων υπό τον πρόεδρο της χώρας, ότι το θέμα της ονομασίας δεν θα γίνει ζήτημα προεκλογικής αντιπαράθεσης, δεν κράτησαν ούτε ένα 24ωρο


Ν. Γκρούεφσκι: Η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε σε έντονο ύφος ότι συμπεριφέρεται ως μονάρχης, επιδιώκοντας την απόλυτη εξουσία ενώ η ίδια η κ. Σεκερίνσκα τον χαρακτήρισε ως «δειλό», που περιφερόταν επί δύο μέρες στους διαδρόμους της Βουλής και τον αποκάλεσε «Κάστρο με κοντά παντελονάκια»

Τα μαχαίρια έχουν βγει ανοιχτά ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των Σκοπίων, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 1ης Ιουνίου.

Το άδειασμα του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντίμιτροβ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς την περασμένη Πέμπτη και η στήριξη που έσπευσε να του προσφέρει ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσεβρενκόφσκι, υπήρξε η τελευταία πράξη του ρήγματος στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων υπό τον πρόεδρο της χώρας, ότι το θέμα της ονομασίας δεν θα γίνει ζήτημα προεκλογικής αντιπαράθεσης, δεν κράτησαν ούτε ένα 24ωρο.
Αλλωστε κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει κάτι τέτοιο στα Σκόπια, όπου οι κομματικοί αλλά και εθνοτικοί ανταγωνισμοί είναι έντονοι, οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν και εκφράζονται ερωτήματα ακόμη κι αν θα προστατευτεί η εκλογική διαδικασία. Κάποια ΜΜΕ κάνουν ήδη λόγο για «σύντομη αλλά βρώμικη προεκλογική εκστρατεία».

Φόβοι για έκτροπα

Για τον λόγο αυτό η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Γκίλιαν Μιλοβάνοβιτς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. Ερβαν Φουέρε και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Τζιόρτζιο Ραντίκατι θεώρησαν αναγκαίο να παρέμβουν και με κοινή δήλωση να τονίσουν ότι «σε κανένα κόμμα δεν πρέπει να επιτραπεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας με εκλογική κακοδιαχείριση, απάτη, εκφοβισμό ή χρήση βίας».

Επίσης να ζητήσουν από τα κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον σεβασμό των ευρωατλαντικών αξιών. Η παρέμβαση των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας επιχειρεί να προλάβει καταστάσεις, αφού η χώρα δεν έχει παράδοση δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών.

Εσωτερικά μέτωπα

Παρά το γεγονός ότι η θητεία του προέδρου Μπ. Τσεβρενκόφσκι συμπληρώνει τα τέσσερα χρόνια, οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί για την εκλογή του από το VMRO-DPMNE δεν έχουν αρθεί ποτέ και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι συνεχίζει και σήμερα να τον αποκαλεί υποτιμητικά ως «κ.Τσεβρενκόφσκι» και ποτέ ως «πρόεδρο».

Επίσης φαίνεται ότι οι προεκλογικές προσλήψεις δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πριν καν προκηρυχτούν οι εκλογές καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ότι 3.500 μέλη του κυβερνητικού VMRO-DPMNE προσλήφθηκαν ήδη στο δημόσιο.

Δραματική παρέμβαση
Τα όσα έγιναν στο διήμερο της συνεδρίασης της βουλής, κατά το οποίο συζητήθηκε η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και υποχρέωσαν τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας να πάει στη βουλή και με μια δραματική παρέμβαση να ζητήσει να μη προχωρήσει η χώρα σε εκλογές, γιατί δεν θα υπήρχε η δυνατότητα διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και ότι μετά το Βουκουρέστι χωρίς συμβιβασμό δεν θα υπάρξει ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. έδειξαν τον μειωμένο ρόλο σήμερα του κ Τσεβρενκόφσκι στις σημερινές εξελίξεις.


Εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε σε έντονο ύφος ότι συμπεριφέρεται ως μονάρχης, επιδιώκοντας την απόλυτη εξουσία ενώ η ίδια η κ. Σεκερίνσκα τον χαρακτήρισε ως «δειλό», που περιφερόταν επί δύο μέρες στους διαδρόμους της Βουλής και τον αποκάλεσε «Φιντέλ Κάστρο με κοντά παντελονάκια».


Οσο για τον Μπ. Τσεβρενκόφσκι περιορίσθηκε να δώσει στη δημοσιότητα για λόγους εντυπώσεων την χειρόγραφη επιστολή του προέδρου Τζ.Μπους ο οποίος του εκφράζει ευχαριστίες για τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ και ότι θα βοηθήσει ώστε η χώρα να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ.

Γκρουέφσκι: Ο απόλυτος κυρίαρχος
Ο Ν. Γκρουέφσκι παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και συμπεριφέρεται ως... μποξέρ. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της χώρας, αλλά και σε όλο το διήμερο της συζήτησης στη βουλή, είτε απουσίαζε είτε περιφερόταν επιδεικτικά.

Απαξίωσε μάλιστα και να του απαντήσει, όπως και στην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστήριξε ότι ο δραματικός τόνος του Μπ. Τσεβρένκοβσκι έχει να κάνει με το άγχος από το οποίο διακατέχεται κ.λπ. και αντί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επέλεξε την τηλεόραση και να απευθύνει ένα προεκλογικό διάγγελμα.

Το who is who των δύο αντιπάλων

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, με τον αδιάλλακτο, εθνικιστή και λαϊκιστή Ν. Γκρούεφσκι να κερδίζει πόντους και να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά το VMRO- DPMNE, το κλίμα απογοήτευσης που υπάρχει στους σλαβομακεδόνες, μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο Βουκουρέστι και τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν καταποντισμό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), οι πληροφορίες φέρουν την ιστορική ηγεσία της τελευταίας να παίρνει παρασκηνιακά πρωτοβουλίες ώστε να πετύχει τη συσπείρωση του χώρου.


Η Ρ. Σεκερίνσκα δεν έχει καταφέρει να ανατάξει το SDSM και αμφισβητείται έντονα. Ετσι επιχειρείται μέχρι τις 2 Μαϊου που είναι η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών να υπάρξει ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός γύρω από το SDSM κόντρα στον συντηρητικό συνασπισμό στου Ν.Γκρούεφσκι και του VMRO-DPMNE.

Συνδυασμοί

Στόγιαν Αντώφ
Εκτός από τους καθιερωμένους εταίρους -στις προηγούμενες εκλογές το SDSM είχε κατέβει επικεφαλής του συνασπισμού «Μαζί για τη Μακεδονία» με άλλα 8 κόμματα παίρνοντας 23,31% και 32 έδρες- oι πληροφορίες φέρουν ότι υπάρχουν επαφές για συνεργασία με τον Τίτο Πέτκοβσκι του NSDP και του Στόγιαν Αντωφ του LP, που υπήρξαν εταίροι του Ν. Γκρούεβσκι στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Τίτο Πέτκοβσκι
Ο πρώτος υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του SDSM και αποχώρησε από αυτό το 2005, όταν έχασε την προεδρία και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία τότε από τον Βλάντο Μπούτσκοβσκι και δημιούργησε το Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(ΝSDΡ) με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές του 2006, συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,04% και εκλέγοντας 7 βουλευτές.

Εθνικιστικές αντιλήψεις
Το VMRO-DPME αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του ίδιου συνασπισμού κομμάτων με τον οποίο είχε κατέβει στις εκλογές του 2006-συνολικά 14 κόμματα-συγκεντρώνοντας τότε ποσοστό 32,51% και παίρνοντας 45 έδρες σε σύνολο 120 της βουλής.
Λιούπτσο Γκεοργκίεβσκι

Ο Ν. Γκρούεφσκι ελέγχει πλήρως το κόμμα αφότου εξοστράκισε την παλιά φρουρά υπό τον Λιούπτσο Γκεοργκίεβσκι μετά την ήττα του 2002. Οι νέοι που προώθησε στην ηγεσία του κόμματος αλλά και στα κρίσιμα υπουργικά πόστα εμφορούνται από τις ίδιες αντιλήψεις. Εθνικισμός, καλυμμένος κάτω από δήθεν πατριωτισμό, βουτιές συχνά στο εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν του VMRO και επίδειξη αδιαλλαξίας.
Αντόνιο Μιλόσοσκι

Alter ego του πωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ στην παρέα αυτή έχει μπει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρ Ελένοβσκι έστω κι αν προέρχεται από το NSDP του Πέτκοβσκι. Ο τελευταίος λίγο πριν από την σύνοδο του Βουκουρεστίου έκοβε στα γενέθλιά του μπροστά στις κάμερες μια τούρτα που έγραφε επάνω... ΝΑΤΟ ενώ μετά τη σύνοδο εγκαλούσε τις χώρες που αντιτάχθηκαν στη βούληση του Τζ.Μπους για διεύρυνση και αποστολές στο Ιρακ κ.λπ.
Εκανε μάλιστα λόγο για Νέο ΝΑΤΟ στο οποίο περιλαμβάνεται και η ΠΓΔΜ και Παλιό ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκει η Ελλάδα. Ο άλλοτε σοσιαλιστής έγινε ο Δούρειος Ιππος μέσα στο NSDP και κατηγορήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από τον προσεταιρισμό βουλευτών και στελεχών του από το VMRO-DPMNE.

Ο ρόλος του Λ. Γκεοργιέφσκι

Τίτο Πέτκοβσκι

Ο Τ. Πετκοβσκι είχε ζητήσει επανειλημμένα την απόσυρσή του από την κυβέρνηση, κάτι όμως που δεν αποδεχόταν ο Ν. Γκρούεφσκι και έτσι τώρα φέρεται ως πιο πιθανή η συνεργασία μαζί του στις εκλογές. Ο άλλοτε ηγέτης του VMRO-DPME Λιούπτσο Γκεοργίεφσκι όπως και στις προηγούμενες εκλογές αναμένεται να υποστηρίξει και πάλι το VΜRΟ-Κόμμα του Λαού, το οποίο είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές 6,09% και 7 έδρες, ενώ μία έδρα είχε πάρει και ο ίδιος.

Οι πρωταγωνιστές των εκλογών
Τ. Πέτσκοβσκι: Πιθανή είναι η συνεργασία του με τον Ν. Γκρουέφσκι στις εκλογές
Αλί Αχμέτι: Ο πρώην διοικητής του UCK ηγείται του DUI ενός εκ των δύο μεγαλυτέρων αλβανικών κομμάτων
Μεντούχ Θάτσι

Μεντούχ Θάτσι: Ηγείται του αλβανικού κόμματος DPA που συμμετείχε στην κυβέρνηση. Οι σχέσεις του με το κόμμα του Αχμέτι είναι εχθρικές

Εβγαλαν τα όπλα για «εμφύλιο» πόλεμο
Στην απερχόμενη βουλή οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων του DUI του πρώην διοικητή του UCK στην ΠΓΔΜ Αλί Αχμέτι (11,9% και 16 έδρες) και του DPA του Μεντούχ Θάτσι (7,5% και 7 έδρες) που συμμετείχε στην κυβέρνηση, ήταν σχεδόν εχθρικές.
Αλί Αχμέτι

Τα στελέχη των δύο κομμάτων έρχονταν στα χέρια ακόμα και μέσα στη βουλή. Με δεδομένο τον ομφάλιο λώρο των Αλβανών της ΠΓΔΜ με αυτούς του Κόσοβο οι πληροφορίες που υπήρξαν αυτές τις μέρες είναι ότι πρώην διοικητής του UCK και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, μετά την πρόσφτη αθώωσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, θα αναλάμβανε πρωτοβουλία ώστε να φέρει κοντά τα δύο κόμματα.
Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει σήμερα ως απραγματοποίητο. Με την προκήρυξη μάλιστα των εκλογών το περασμένο Σαββατοκύριακό βγήκαν ακόμη και όπλα. Αλβανοί στο χωριό Βέιτσε του Τέτοβο άνοιξαν πυρ όταν αντιπροσωπία του DPA προσπάθησε να συμμετάσχει σε προεκλογική συνάντηση στο χωριό. Οι εκτιμήσεις πάντως φέρουν ότι το DUI σ' αυτές τις εκλογές θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά του από το DPA.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]