Ποιοι περιμένουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων;
Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στην αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας φανερώνει μία νέα διάσταση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η ιστορική μνήμη είναι βασικό στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αναμενόταν στην περιοχή από τη Ουάσιγκτον.
Όχι μόνο ο προηγούμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά ούτε καν ο Μπαράκ Ομπάμα, με την ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιούσε τη λέξη γενοκτονία, για να περιγράψει τι συνέβη στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμα κι αν αποτελούσε «κόκκινο πανί» για την Τουρκία, η Αμερικανική Γερουσία προχώρησε στην αναγνώριση το 2019. Στην προεδρία, όμως, πάντα επιλεγόταν η μέση οδός του συμβιβασμού, με άλλες αναφορές, ώστε να αποφευχθεί η αντίδραση της Άγκυρας και να διατηρηθεί κοντά σε έναν, όπως περιγραφόταν, πολύτιμο σύμμαχο.
Εφ’ όσον ο Τζο Μπάιντεν προχωρήσει σε μία επίσημη αναγνώριση των θηριωδιών εναντίον των Αρμένιων, θα κάνει κάτι παραπάνω από να τιμήσει μία τραγωδία του προηγούμενου αιώνα. Αρχικά, πολλοί Αρμένιοι αισθάνονταν αποξενωμένοι από την αδράνεια ή ακόμα και με τη σιωπή των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις περιοχές με αρμένικο πληθυσμό στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Δεν ήταν η απογοήτευση τόσο προς τον Ντόναλντ Τραμπ, που βρισκόταν στον προεδρικό θώκο το περασμένο φθινόπωρο, αλλά ευρύτερα στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδιαίτερη σημασία έχει πως αυτή η απογοήτευση επεκτείνεται και σε χριστιανικές κοινότητες στην Αμερική, που συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από τις δυσκολίες των Αρμενίων αυτή την περίοδο, σε αυτό τον πόλεμο που Αρμένιοι και Αζέροι έχασαν ανθρώπινες ζωές.
Αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση των ζητημάτων, το Αζερμπαϊτζάν έσπευσε να τοποθετηθεί για το θέμα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας πως δεν θα βοηθήσει ούτε την περιοχή, ούτε τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.
Καθώς το ζήτημα είναι κομβικό για την περιοχή, είναι σίγουρο πως οι σύμμαχοι των Αμερικανών και ιδιαίτερα οι Κούρδοι θα περιμένουν με τη σειρά τους την αναγνώριση των θυσιών τους. Θα είναι το επόμενο βήμα να εξετάσει ο Λευκός Οίκος σοβαρά τις καταγγελίες για τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχές των Κούρδων στη Συρία, κατά την περίοδο της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, που εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία για να τα καταλάβει; Ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε βασικός συντελεστής στη συγκρότηση ενός μετώπου εναντίον των τζιχανιστικών ορδών, όπου οι Κούρδοι αποτέλεσαν βασικό κομμάτι του, ειδικά το 2014. Η ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κοινότητες των Κούρδων, που κατάφεραν να δημιουργήσουν μία πολιτεία στη Συρία, στα καντόνια της Ροτζάβα, παραμένει ακέραια.
Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας δεν σηματοδοτεί μόνο τη λήξη της περιόδου που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έτεινε ευήκοον ους στα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν. Στην πρώτη τους επικοινωνία φαίνεται να διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως σκοπεύει να αναγνώρισει την αρμενική γενοκτονία. Αυτό δείχνει πως υπάρχει μία συνειδητοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των κοινοτήτων αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε εμπλοκής στη Μέση Ανατολή.
Ηλίας Τασόπουλος
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...