Ρουσφέτι από Μέρκελ ζήτησε ο Ερντογάν για να τα βρει με Μακρόν
Κανείς από τους βασικούς παίκτες δεν θέλει να καταρρεύσει η άτυπη Πενταμερής, όλοι φαίνεται να ευνοούν την έναρξη συζητήσεων και προετοιμασίας για μια κανονική Διάσκεψη, αλλά η ατζέντα τους είναι διαφορετική.
Η Άγκυρα επενδύοντας και στην αναθέρμανση των σχέσεων της με την Ε.Ε., θα επιχειρήσει να μεθοδεύσει -χωρίς δική της ευθύνη- αδιέξοδο, που σήμερα λόγω του χάσματος που υπάρχει στις εκατέρωθεν θέσεις, είναι ορατό.
Σύμφωνα σε καλά ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία μέσα από μια διαδικασία, που δεν θα προχωρεί, καθώς θα επιμένει στις ακραίες θέσεις της, θα επιχειρήσει να «ξεπλύνει» τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει για επιβολή νέων τετελεσμένων. Είτε με την Αμμόχωστο, που είναι δρόμος χωρίς επιστροφή για την κατοχική δύναμη, είτε στη θάλασσα, που οι αντιδράσεις από τρίτους είναι περιορισμένες και όχι τόσο έντονες.
Συνεπώς, η τακτική που θα ακολουθήσει η κατοχική Τουρκία συνίσταται στα εξής:
Πραγματοποίηση της άτυπης Πενταμερούς και χωρίς να διαφοροποιήσει τις θέσεις της, να διασφαλιστεί η συνέχεια, με στόχο –όπως σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη– να βρεθεί «κοινό έδαφος» και «κοινό όραμα».
Έναρξη συζητήσεων για προετοιμασία μιας κανονικής Διάσκεψης. Για την Τουρκία οι συζητήσεις αυτές θα τύχουν τέτοιας διαχείρισης, που θα οδηγούνται σε αδιέξοδο –λόγω χάσματος– χωρίς να διακόπτονται. Στο μεσοδιάστημα θα γίνονται βήματα υλοποίησης των σχεδιασμών της. Τα νέα τετελεσμένα που θα επιβάλλονται θα αποτελούν στη συνέχεια μέρος των συζητήσεων.
Είναι πρόδηλο ότι ο Ερντογάν, υπό το φως και των οικονομικών προβλημάτων της χώρας του, της μείωσης της δημοφιλίας του στο εσωτερικό, δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις επιδιώξεις του. Θα επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα», σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο και παράλληλα θα εδραιώνει τετελεσμένα ( Αμμόχωστος). Κι αυτό που θα αναμένει- και δεν είναι ο μόνος που επενδύει σε αυτό- είναι να γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις του από την ελληνική πλευρά.
Θα κάνει, υποτίθεται, ένα βήμα πίσω από τα δυο χωριστά κράτη και θα «αποδεχθεί» ένα μοντέλο συνομοσπονδίας. Κοντολογίς, αυτό που επιδιώκει είναι όπως δυο κρατίδια θα συνεργάζονται και θα εκπροσωπούνται από κοινού διεθνώς, κυρίως στην Ε.Ε.
Ωστόσο, μετά που τα ανοίγματα του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν μείνει μεσοστρατίς και επανήλθε στην προηγούμενη ρητορική, η αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων φαντάζει απομακρυσμένη. Άλλωστε, με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Κύπρου, κανείς δεν έχει τις δυνατότητες και τη δύναμη να αναζητήσει «συμβιβασμό».
Αν και μια διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπερασθούν εσωτερικές δυσκολίες και για αλλαγή του κλίματος. Ίσως ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, να αλλάξει και η ατζέντα στη δημόσια σφαίρα. Αυτό διευκολύνει και πολιτικές δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν δημοσκοπικές –σε αυτή τη φάση– δυσκολίες.
Η Κύπρος παραμένει ο αδύνατος κρίκος του σκηνικού που διαμορφώνεται για την ευρύτερη περιοχή. Είναι σαφές πως οι μεγάλοι παίκτες επιθυμούν να υπάρξει εκτόνωση της έντασης. Αναγνωρίζοντας πως οι Τούρκοι δύσκολα θα κάνουν πίσω, είναι σαφές –κι αυτό έχει γίνει στο παρελθόν– θα στραφούν προς την αδύνατη πλευρά, την ελληνική.
Μεσολάβηση Βερολίνου
Πάντως, στην Άγκυρα θέλουν να διατηρούν ανοικτά τα κανάλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν τη στήριξη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Η τελευταία, ωστόσο, υποδεικνύει προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα πρέπει να κάνει κάποια βήματα, που θα διευκολύνει και τους δικούς της χειρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ζητήσει από την κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει για να τα… βρουν με τη Γαλλία και τον Μακρόν. Η κατοχική Τουρκία θέλει να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Ε.Ε. για τη θετική ατζέντα. Εάν ξεκινήσουν, με αυτά τα δεδομένα, θα είναι μια ήττα για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα βρίσκεται σε στάση αναμονής αναφορικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει, ασφαλώς, να χάσει την Άγκυρα, ωστόσο, έχει ξεκάθαρη θέση:
Δεν μπορεί η Τουρκία να το παίζει διπλοπόρτι. Θα πρέπει να επιλέξει πλευρά, είναι το μήνυμα των ΗΠΑ, που είναι διατεθειμένες να διευκολύνουν τις συζητήσεις ώστε να παραμείνει στο δυτικό μαντρί η Άγκυρα.
Είναι σαφές πως ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές μιας Διάσκεψης για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, όλοι για διαφορετικούς λόγους, θέλουν την πραγματοποίησή της. Το Κυπριακό- με βάση τα σημερινά δεδομένα- βρίσκεται στον αναπνευστήρα και αναμένεται ένα θαύμα για να σωθεί ο… ασθενής. Το κρίσιμο, εφόσον δεν υπάρχουν σήμερα δυνατότητες ανατροπής των τουρκικών θέσεων, είναι να μην τραβήξει κάποιος την πρίζα.
ΥΠΟ ΔΙΠΛΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ Ο ΤΑΤΑΡ
Υπό διπλή κηδεμονία έχει τεθεί ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, από την Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατοχική δύναμη φαίνεται να φοβάται την απειρία του Τατάρ και προσπαθεί να καλύψει τα κενά του με τον διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκιούν και τον «υπουργό Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Κι ενώ στην άτυπη Πενταμερή, τη διαχείριση θα την κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Τατάρ, το πρόβλημα είναι οι διμερείς επαφές.
Στη συνάντηση, για παράδειγμα, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντονιμίκ Ράαμπ, ο Τατάρ φαίνεται πως δεν κατάφερε να παρουσιάσει όλα τα ζητήματα, που είχαν καθορισθεί και διαβιβασθεί από την Άγκυρα. Παρά τις παρεμβάσεις του Ολγκιούν στη διάρκεια της συνάντησης, η Τουρκία δεν έμεινε ευχαριστημένη από τις επιδόσεις του εγκάθετού της.
Δεν είναι τυχαίο που στους «κηδεμόνες» προστέθηκε και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δεν κλήθηκε να μετέχει στη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται συναφώς ότι σε σχέση με τους Βρετανούς, ο κατοχικός ηγέτης φαίνεται να έχει καλές σχέσεις καθώς ως γνωστό, με παρέμβαση του Φόρεϊν Όφις, ο Ερσίν Τατάρ βγήκε από τη μαύρη λίστα, που είχε μπει λόγω της εμπλοκής του στην πολύκροτη υπόθεση της Πόλι Πεκ (Ασίλ Ναδίρ). Έκτοτε μπορεί να ταξιδεύει στη Βρετανία.
ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Η κατοχική Τουρκία ζητά την παρέμβαση τρίτων για να πραγματοποιηθεί η περιφερειακή διάσκεψη, που επιδιώκουν διακαώς να συγκληθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα έχει ζητήσει την παρέμβαση των Βρετανών, υποδεικνύοντας τους ότι θα πρέπει και οι ίδιοι να συμμετάσχουν καθώς εταιρείες τους δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Στους Βρετανούς τέθηκε το θέμα και από το κατοχικό καθεστώς, πέραν από την Άγκυρα, πλην όμως το Λονδίνο απέφυγε να τοποθετηθεί. Οι Τούρκοι έχουν ζητήσει την παρέμβαση των Αμερικανών, που επίσης λόγω της Exxon Mobil, θα είναι μέρος, όπως λένε, της προσπάθειας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γεγονός ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν συναινέσει να περιληφθεί σε συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο στόχος της σύγκλησης της περιφερειακής διάσκεψης, αυτό επιτρέπει στους θεσμούς της Ένωσης, να έχουν στην ατζέντα τους το θέμα αυτό.
Η συντήρησή του από την Άγκυρα, αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς στοχεύει να «σκοτώσει» άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Ενεργειακό Φόρουμ του Καΐρου, αλλά και τις τριμερείς, καθώς θεωρούν πως αυτές την… παρακάμπτουν. Σημειώνεται πως δυο τουλάχιστον χώρες της περιοχής, πέρνα από Ελλάδα και Κύπρο, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δεν ευνοούν τη σύγκληση της Διάσκεψης.
Κώστας Βενιζέλος
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...