Νερό για 45 μέρες έχει η Κωνσταντινούπολη
Η λειψυδρία χτυπά σκληρά την Τουρκία
Μεγάλες τουρκικές πόλεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ξεμείνουν από νερό, ενώ οι προειδοποιήσεις για την Κωνσταντινούπολη μιλούν για απόθεμα ικανό να εξυπηρετήσει την υδροδότηση για 45 ακόμη ημέρες.
Τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης έχουν οδηγήσει τη χώρα στα υψηλότερα επίπεδα υγρασίας την τελευταία δεκαετία ενώ θέτουν τη μεγαλούπολη των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων κοντά στο σημείο να ξεμείνει από νερό όπως επισημαίνει το επιμελητήριο των χημικών μηχανικών.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι η τουρκική πρωτεύουσα έχει στις δεξαμενές της αποθέματα για ακόμη 110 ημέρες, ενώ χαμηλά αποθέματα καταγράφονται και στη Σμύρνη. Ταυτόχρονα οι αγρότες στα ελληνοτουρκικά και τουρκοβουλγαρικά σύνορα αγωνιούν για τις σοδιές τους, που κινδυνεύουν να μείνουν απότιστες.
Με προσευχές ιμάμηδων
Εκκλήσεις των Τα ποσοστά βροχόπτωσης τον Νοέμβριο του 2020 ήταν μειωμένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ενώ τον Δεκέμβριο επιστρατεύτηκαν ακόμα και οι προσεχές των ιμάμηδων μήπως και καταφέρουν να επισπεύσουν τη βροχή.
Η Τουρκία είναι μια «water stressed χώρα, δηλαδή μία χώρα που έχει πιέζεται για τα αποθέματα των υδάτων της, σημειώνει ο Guardian προσθέτοντας ότι ήδη από την δεκαετία του 1980, ο συνδυασμός πληθυσμιακής ανάπτυξης εκβιομηχάνισης και αστυφιλίας με την κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει «στρες» αναφορικά με τη διανομή νερού.
Αντί να περιορίσουν τη ζήτηση, αύξησαν την προσφορά
«Αντί να επικεντρωθούμε στα μέτρα που θα έθεταν υπό έλεγχο τη ζήτηση για νερό, η Τουρκία επέμεινε να επεκτείνει την προσφορά νερού μέσω της κατασκευής περισσότερων φραγμάτων… Η Τουρκία έχει κατασκευάσει εκατοντάδες φράγματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες» τονίζει η ειδικός στη διαχείριση νερού στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Αγκιούν Ιλχάν.
«Τα σημάδια προειδοποίησης ήταν εκεί για δεκαετίες, αλλά δεν έγιναν πολλά πράγματα στην πράξη» πρόσθεσε.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η Τουρκία έχει εδώ και καιρό θέσει σε προτεραιότητά της την οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα πέραν των περιβαλλοντικών ανησυχιών παραμένοντας (με εξαίρεση τις ΗΠΑ) η μοναδική χώρα των G20 που δεν έχει ακόμα υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (2015).
«Όλοι γνωρίζουν ότι οι υδρολεκάνες θα πρέπει να διατηρηθούν, ειδικά για τέτοιου είδους περιστατικά ξηρασίας που γίνονται όλο και πιο σφοδρά και παρατεταμένα», εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα ο δρ. Ουμίτ Σαχίν, καθηγητής παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης.
Στο βωμό της ανάπτυξης
«Κι όμως, στην Κωνσταντινούπολη για παράδειγμα, οι πιο σημαντικές λεκάνες συγκράτησης απορροής υδάτων, δηλαδή τα τελευταία δάση και η καλλιεργήσιμη γη που είχαν απομείνει, είναι πλέον ανοικτά για αστική ανάπτυξη, για το νέο αεροδρόμιο, για τη γέφυρα του Βοσπόρου, για συνδέσεις μεταξύ δρόμων και λεωφόρων και για το πρόγραμμα του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης. Αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ξηρασίας της Τουρκίας» πρόσθεσε.
Οδηγίες για οικονομία στο ξύρισμα και το πλύσιμο δοντιών
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και μεγάλος πολέμιος του Ερντογάν Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι οι δημότες είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι το τεράστιο δίκτυο φραγμάτων Μελέν θα καλύπτει τις ανάγκες νερού της πόλης τους χωρίς δυσκολία μέχρι το 2070. Ωστόσο, αφότου ανέλαβε το 2019, συνειδητοποίησε ότι τα κατασκευαστικά προβλήματα που ανέκυπταν θα καθυστερούσαν το πρόγραμμα για κάποια χρόνια. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τη δημοτική αρχή να εκλιπαρεί στην ουσία τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να κάνουν οικονομία στο νερό σε καθημερινές τους συνήθειες, όπως το πλύσιμο των δοντιών, το ξύρισμα, το ντους, το πλύσιμο των λαχανικών κλπ. Μάλιστα, προτείνεται ακόμη και συγκέντρωση του νερού σε κουβάδες και λεκάνες ή η χρησιμοποίηση βρύσεων οικονομίας στην πίεση νερού.
Πηγάδια
Στη Σμύρνη, οι τοπικές αρχές προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία, σκάβοντας 103 νέα πηγάδια και γεωτρήσεις, ανακυκλώνοντας τα υγρά λύματα και ελαχιστοποιώντας τις απώλειες και τις διαρροές επισκευάζοντας τα πεπαλαιωμένα συστήματα σωληνώσεων, λέει ο δήμαρχος της πόλης Τουντς Σογιέρ.
Αργεί ο «θεός της βροχής»
Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικές πόλεις χρειάζονται άμεσα τον «θεό» της βροχής, προκειμένου να μην ξεμείνουν από νερό τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, που ακόμα και να βρέξει πολύ μέσα στους επόμενους μήνες, αυτή η ποσότητα βροχής ενδέχεται να μην φτάσει να καλύψει τις τουρκικές ανάγκες για το 2021.
Με πληροφορίες από Guardian
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...