Η Άγκυρα μετρά τις… πληγές της από τις κυρώσεις
Τα επόμενα βήματα σκέφτεται ο Ερντογάν
Σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς, οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά μακροπρόθεσμα θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα
Η Άγκυρα έχει αρχίσει και μετρά τις πληγές της, δηλαδή τη ζημία που θα υποστεί από αυτές τις κυρώσεις στην άμυνά της. Σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς, οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά μακροπρόθεσμα θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα.
Δηλαδή εάν οι συμβάσεις για ανταλλακτικά –κυρίως- που έρχονται από το εξωτερικό δεν ανανεωθούν, τότε θα υπάρξει έλλειψη και σε πυρομαχικά και κυρίως θα επηρεάσει την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.
Άμεσα όχι, αλλά όταν λήξουν οι συμβάσεις για προμήθεια εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως επίσης και για τα μαχητικά ελικόπτερα Sikorsky, τότε η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Αντίστοιχα, για τα εγχώρια ελικόπτερα ΑΤΑΚ μπορεί να μην αντιμετωπίζει άμεσα έλλειψη εξαρτημάτων, ωστόσο για τα ΑΤΑΚ που θέλει να εξάγει στο Πακιστάν, οι ΗΠΑ δεν δίνουν κινητήρες στην Τουρκία εδώ και πολύ καιρό. Άρα τώρα δεν μπορεί να το κάνει και δια… νόμου.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποτελούν τη ναυαρχίδα πλέον της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκία δεν φαίνεται ότι θα έχουν άμεσα πρόβλημα. Άλλωστε πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία συμφωνία με την Ουκρανία και πολλά εξαρτήματα θα τα προμηθεύεται από εκεί.
Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει γενικότερα θέμα η Τουρκία κι αυτό που θα επιδιώξει, χωρίς ωστόσο να φανεί, όπως ψιθυρίζεται ήδη, είναι να βρει λύση μέσω τρίτων χωρών. Δηλ. να αγοράζει μέσω τρίτων, αν τα καταφέρει… χωρίς να την πάρει χαμπάρι η Ουάσιγκτον.
Πάντως, αυτές οι κυρώσεις πλήττουν και τις εξαγωγές στον αμυντικό εξοπλισμό της Τουρκίας και άρα πλήττεται κι οικονομικά, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι η Τουρκία πούλησε εξαρτήματα 3 δις. δολαρίων στο εξωτερικό. Μόνο στις ΗΠΑ οι εξαγωγές αποτιμήθηκαν στα 821 εκατομμύρια δολάρια.
Αντίποινα Ιντζιρλίκ σκέφτεται η Άγκυρα
Περιμένουν λοιπόν δύσκολοι καιροί την Τουρκία, παρά τις δηλώσεις περί αντιθέτου της πολιτικής ηγεσίας που γίνονται για ευνόητους λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Τούρκοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες επιμένουν ότι πρέπει να αντιδράσει η Τουρκία και μάλιστα την προτρέπουν να κλείσει και τις 6 αεροπορικές βάσεις που χρησιμοποιεί η Αμερική στην Τουρκία, όπως έκανε και μετά την εισβολή στην Κύπρο και το εμπάργκο που της επιβλήθηκε. Πέρα από τη βάση-κλειδί του Ιντζιρλίκ.
Η Άγκυρα ήδη έχει αρχίσει και μελετά τα επόμενα βήματά της. Την Τρίτη συνεδρίασε εκτάκτως η ανώτατη επιτροπή συμβούλων υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αποφάσεις, αν υπήρξαν, δεν έγιναν γνωστές, αλλά σίγουρα έγινε μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.
Παράγοντας Πομπέο
Πρώτα από όλα η Τουρκία θεωρεί ότι ο παράγοντας Πομπέο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιβολή των κυρώσεων. Μάλιστα θεωρούν ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που γνωρίζουμε τις όχι και τόσο φιλικές του διαθέσεις για την Τουρκία, επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο και μάλλον εκεί ζήτησε να προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων, εγκλωβίζοντας ή πείθοντας με κάποιο τρόπο τον Τραμπ.
Το άλλο που σκέφτεται η Άγκυρα έντονα είναι ότι οι κυρώσεις δεν στόχευαν την Τουρκία, αλλά τη Ρωσία. Η Τουρκία έγινε απλά το παράδειγμα προς… αποφυγή, ώστε άλλες χώρες που σκέφτονται να αγοράσουν όπλα από τη Ρωσία να το σκεφτούν πρώτα δύο και τρεις φορές κι όχι μία, αν θέλουν να συνεργαστούν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία σκέφτεται ότι ο στόχος δεν ήταν οι S-400, αλλά ο «στρατιωτικός» αποκλεισμός της Ρωσίας. Και την πληρώνει η Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή. Και μάλιστα η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι αυτό ήταν και τελείωσε. Θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω «ποινές και από ΗΠΑ και από ΕΕ, γιατί, όπως σχολίαζαν κάποιοι σήμερα, «δεν είναι τυχαίο ότι η Αμερική και η Ευρώπη τράβηξαν ταυτόχρονα το ‘όπλο’ των κυρώσεων. Τώρα εκτελούν τις αποφάσεις τους όχι με όπλα αλλά με "κυρώσεις"».
Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...