Ακάρ: Δεν παραχωρούμε ούτε σταγόνα νερού
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διεμήνυσε πως «θα συνεχιστούν οι NAVTEX μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες»
Στη ρητορική Ερντογάν κινήθηκε σε συνέντευξή του στο «Αναντολού» σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. «Έχουμε δίκιο και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ανέφερε: «Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας κι όχι να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την Ε.Ε. ή τη Γαλλία».
Παράλληλα, ο κ. Ακάρ τόνισε πως «η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα είναι παράλογη», ενώ διεμήνυσε ότι θα ήταν παράλογο να προσπαθήσει κανείς να εμποδίσει τον τουρκικό στρατό. Όσον αφορά, δε, στις ναυτικές ασκήσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διευκρίνισε: «Θα συνεχιστούν οι NAVTEX μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες».
Σχετικά με τη νέα NAVTEX που εκδόθηκε σήμερα, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι δεν συνδέεται με τις έρευνες στην ενέργεια και ότι αφορά στην εκπαίδευση με πραγματικά πυρά των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Αλεξανδρέττας. «Όσο ο υπουργός Ενέργειας συνεχίζει το έργο του στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας εκεί. Από τις 15 Ιουλίου, έχουμε στρατολογήσει 93.327 υπαλλήλους, το 70% των οποίων είναι εμπειρογνώμονες και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που συμμετέχει ηρωικά σε επιχειρήσεις», δήλωσε.
«Ούτε μία σταγόνα νερού δεν θα παραχωρήσουμε», είπε σε έντονο ύφος ενώ προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα». Τέλος, σχολιάζοντας τις κινήσεις της Ελλάδας, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «από τη μία μιλά για διάλογο και συνεργασία και από την άλλη ανακοινώνει NAVTEX».
Τα... εύσημα στον Στόλτενμπεργκ για το Αιγαίο
Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε τα «εύσημα» στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, κατηγορώντας παράλληλα τη Γαλλία για τη στάση της.
«Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει αντικειμενική προσέγγιση στο θέμα. Κάνει λογικές δηλώσεις που βασίζονται στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις σε όλον τον κόσμο και στοχεύει πραγματικά στην μείωση των εντάσεων. Αλλά απέναντι σε αυτό υπάρχουν οι δηλώσεις που έρχονται από τη Γαλλία που δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές. Όταν το συναίσθημα εμφανίζεται, εξαφανίζεται η λογική. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Το να νομίζει κανείς ότι εμποδίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα από ασκήσεις και με άλλες πρωτοβουλίες είναι ένα κούφιο όνειρο. Οι Γάλλοι έχουν ελεύθερα αεροσκάφη στην Κύπρο. Γιατί ήρθαν εκεί; Είστε εγγυήτρια δύναμη; Έχετε τέτοιο δικαίωμα; Οι καιροί των παλικαρισμών πέρασαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ
Δημοσιογράφος: Μάθαμε ότι ανακοινώθηκε μία νέα NAVTEX λίγο πριν έρθετε στην εκπομπή. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της νέας NAVTEX; Πόσο θα διαρκέσει αυτή η NAVTEX;
Akar: Εργαζόμαστε εκεί με βάση τα συμφέροντά μας. Έχουμε επίσης πει επανειλημμένα ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να το λέμε. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας. Οι σεισμικές έρευνες που κάνουμε εκεί, η έρευνα, όλα όσα πρέπει να κάνουμε γι' αυτό, θα συνεχισθούν μέχρι τέλους. Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις σε σχέση με αυτό.
Δημοσιογράφος: Συνεπώς, μπορεί να συνεχίσουμε να εκδίδουμε Navtex εδώ. Μέχρι να τελειώσει αυτό το ζήτημα; Δεν υπάρχει όριο σε αυτό, υπάρχει;
Akar: Όχι (Δεν υπάρχει όριο). Κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν ορισμένες τεχνολογικές εργασίες που πρέπει να διεξαχθούν. Συνεχίζουμε αυτές τις εργασίες. Όσο περισσότερα χρειάζονται, τόσο περισσότερα θα γίνονται. Καθώς το Υπουργείο Ενέργειας μας συνεχίζει αυτό το έργο, εμείς, ως ένοπλες δυνάμεις, είμαστε υπεύθυνοι για τη κατοχύρωση της ασφάλειας των δραστηριοτήτων εκεί. Ερχόμενοι στη σημερινή ανακοίνωση, είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες. Είναι μία προγραμματισμένη δραστηριότητα για την εκπαίδευση σε βολές του Πολεμικού Ναυτικού μας στην περιοχή της Αλεξανδρέττας. Είναι μία Navtex που έχει εκδοθεί για την ασφάλεια αυτής της εκπαίδευσης.
Δημοσιογράφος: Παρατηρούμε ότι κάποια νησιά στο Αιγαίο είναι παρανόμως οπλισμένα και κάποιοι υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί αυτά τα νησιά για να επιδείξουν αυτό το οπλισμό και προέβησαν σε προκλητικές δηλώσεις εκεί. Επιπλέον, η ατζέντα των ελληνικών ΜΜΕ βρίθει με την Τουρκία ... Δεν είναι πάντα τόσο φιλική. Έχετε συναντήσεις. Πώς αξιολογείτε αυτές τις απειλητικές δηλώσεις;
Akar: Όταν εξετάζουμε τις σχέσεις μας με τους Έλληνες, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές εδώ. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένα ζήτημα για τον ορισμό του προβλήματος. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προσεγγίζει την κατάσταση με πολύ αντικειμενικό τρόπο και προβαίνει σε δηλώσεις που βασίζονται στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διεθνείς εκτιμήσεις και πρακτικές για τη μείωση των εντάσεων. Αντίθετα, για παράδειγμα, η συνάδελφός μας από τη Γαλλία έκανε κάποιες δηλώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να εξηγηθεί από το δίκαιο, λογικά. Άρα είναι αδύνατο να καταλάβουμε. Από τη μία, λέει, ‘Θα ξεκινήσουμε στρατιωτικές ασκήσεις’. Από τη μία, λέει, ‘διάλογος’, και από την άλλη, λέει, ‘θα ξεκινήσουμε στρατιωτικές ασκήσεις’. Τι υποτίθεται ότι σημαίνει αυτό; Όταν ξεκινά αυτός ο συναισθηματισμός, η λογική εξαφανίζεται. Είναι ‘κενό’ όνειρο να σκέφτεστε να αλλάξετε τις δραστηριότητες των ΤΕΔ με αυτές τις ασκήσεις ή παρόμοιες πρωτοβουλίες. Έχουμε κανόνες, αρχές. Υπάρχει δίκαιο, υπάρχει δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει σε αυτό το πλαίσιο. Δεν εποφθαλμιούμε τη γη ή την θάλασσα κανενός. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές. Και θέλουμε τα δικαιώματά μας στα σύνορά μας. Από την άλλη πλευρά, δεν δίνουμε ούτε μία σταγόνα νερό, δεν επιτρέπουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας. Το λέμε αυτό. Οι συνομιλητές μας δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Υπάρχουν ακόμα αυτοί που κλιμακώνουν την κατάσταση με στάσεις, δηλώσεις που είναι ασύμβατες με το δίκαιο. Πραγματοποιούμε σεισμική έρευνα με πολύ ειρηνικό τρόπο. Αυτό είναι όλο. Ποιο είναι το νόημα της οργάνωσης μιας άσκησης εναντίον αυτού, της αποστολής πλοίων, αεροσκαφών; Οι Γάλλοι έχουν επί, του παρόντος, τρία αεροσκάφη στη ‘Νότια Κύπρο’. Γιατί ήρθαν εδώ; Κάνετε λόγο για δίκαιο, για συμφωνίες. Συνεπώς, στις συμφωνίες του 1960, είστε εγγυητές; Έχετε αυτήν την εξουσία; Η εποχή του εκφοβισμού έχει παρέλθει. Δεν θα επιτύχετε κάτι εκφοβίζοντας. Επομένως, άπαντες θα πρέπει να γνωρίζουν καλά το δίκαιο, να διαβάζουν καλά την ιστορία.
Από την άλλη, βλέπουμε τις ενέργειες των Ελλήνων συμμάχων μας, των γειτόνων μας. Πιστεύουν στην ιδέα ‘Όλα είναι δικά μου’. Άρα αυτά τα 83 εκατομμύρια [άνθρωποι], τα 780.000 χλμ2 της Τουρκίας δεν έχουν κανένα δικαίωμα; Μια τόσο λανθασμένη, τόσο μονομερής, τέτοια εγωιστική προσέγγιση είναι επιβλαβής για εκείνους. Βλάπτει τον ελληνικό λαό. Ο γείτονάς μας, ο ελληνικός λαός, χρειάζεται επίσης καθησυχασμό και ηρεμία. Δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά να κλιμακώνονται τα πράγματα με τέτοια ένταση και να κάνουμε την κατάσταση άβολη και αμήχανη. Χάνουν κι εκείνοι.
Πράγματι, έκαναν συμφωνία με την Αίγυπτο. Και η Αίγυπτος έχασε. Και κέρδισε η Ελλάδα; Όχι, η Ελλάδα έχει χάσει την ευημερία και την ασφάλεια. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό και το συστήνουμε οι Έλληνες να διαβάσουν πολύ καλά αυτή τη συμφωνία. Και όταν συμβαίνουν έτσι αυτά τα πράγματα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Βλάπτουν την έννοια των δικαιωμάτων και του δικαίου με αυτό που κάνουν. Είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια των δικαιωμάτων. Υπάρχει μια προσέγγιση ‘Εγώ έχω το δικαίωμα και εσείς δεν το αξίζετε’. Πάρτε όσο θέλετε την ΕΕ με το μέρος σας, πάρτε τον κόσμο όλο, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να κάνετε 2X2 = 5. 2X2 = 4 σε κάθε περίπτωση. Έχουμε δίκιο από αυτήν την άποψη και είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να πάρουμε τα δικαιώματά μας.
Δημοσιογράφος: Eδώ, εάν αμφισβητήσουμε την θέση της Ελλάδας, υπάρχει η συζήτηση των 12 μιλίων χωρικών υδάτων. Νομίζω ότι μιλάτε για αυτήν την ένταση με τον Έλληνα συνάδελφό σας. Είμαστε επίσης δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ έχουν μια προσέγγιση σε αυτήν την ένταση. Σε αυτό το θέμα προβάλλουμε επαρκώς την θέση της Τουρκίας;
Akar: Στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους ομολόγους μας τόσο ως Α/ΓΕΕΘΑ όσο και ως Υπουργός Άμυνας, καταλήξαμε, σε κάποιο βαθμό, σε συμφωνία. Είπαμε, ας μιλήσουμε για αυτά, αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται μεταξύ ειδικών. Συγκεντρώσαμε μια αντιπροσωπεία 15-20 ατόμων και τη στείλαμε στην Αθήνα. Ας μην κρατήσουμε κάτι, ας θέσουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι, να μιλήσουμε ανοιχτά. Αλλά ο κανόνας εδώ είναι αυτός, κανένα από τα προβλήματα δεν θα επιλυθεί χωρίς να επιλυθούν όλα τα ζητήματα. Θα το κάνουμε βάσει αυτού. Στείλαμε την αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε μια συνάντηση στην Αθήνα, αργότερα η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε στην Τουρκία, στην Άγκυρα. Αργότερα, στείλαμε (την αντιπροσωπεία) για άλλη μια φορά στην Αθήνα. Τώρα, η 4η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Λέω για άλλη μια φορά ότι, κάτω υπό οιαδήποτε συνθήκη, κατάσταση, περιμένουμε, τασσόμεθα υπέρ του διαλόγου, έχουμε δίκιο, επομένως είμαστε ισχυροί. Επομένως δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε. Ας μιλήσουμε, είναι όλα ξεκάθαρα, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο.
Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ησυχία, αλλά θέλουμε επίσης αυτό που συνιστά δικαίωμά μας. Θέλουμε να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας για το μέλλον των παιδιών, των εγγονιών μας. Επομένως, εάν οι ομόλογοι μας το αποφασίσουν τις επόμενες μέρες, θα χαρούμε να τους έχουμε εδώ. Οι ειδικοί μπορούν να έρθουν, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε.
Το ζήτημα των χωρικών υδάτων. Όπως γνωρίζετε, τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο είναι 6 μίλια. Προέβησαν σε μία ανακοίνωση χθες. Αποφάσισαν να τα αυξήσουν στα 12 μίλια στην Αδριατική. Αυτό είναι φυσικά ένα ζήτημα μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας. Δεν σχετίζεται με τη δική μας πλευρά. Από τη δική μας πλευρά, δεν είναι λογικό ή φυσικά δυνατό για τα νησιά με 6 μίλια χωρικά ύδατα να έχουν 10 μίλια εναέριο χώρο. Αυτό αποκλείεται. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα αυτού, ούτε στην ιστορία ούτε στο παρόν. Η απάντηση σε αυτό είναι ‘Λοιπόν, έτσι είναι’. Εντάξει, ήταν έτσι, αλλά αν αυτό είναι λάθος, τότε διορθώστε το. Τώρα, με το πλοίο μας εκεί, όταν βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, εκτός των 6 μιλίων, δεν υπάρχει παραβίαση. Αλλά εκεί όταν, για κάποιο λόγο, για παράδειγμα λόγω ασθένειας, ένα ελικόπτερο πρέπει να απογειωθεί, τότε μόλις απογειωθεί, λένε ότι ‘παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας’. Η προκατάληψη μπορεί να είναι το πιο προβληματικό σημείο του ανθρώπινου είδους. Όταν υπάρχει προκατάληψη, ο άνθρωπος γίνεται τυφλός και κωφός. Όταν εξετάζετε τα ζητήματα με προκατάληψη, δεν μπορείτε ούτε να ακούσετε ούτε να δείτε την αλήθεια. Επομένως, συμβουλεύω τους Έλληνες γείτονές μας να ρίξουν μια ματιά στα ζητήματα αντικειμενικά, χωρίς προκατάληψη.
Το ζήτημα του αφοπλισμού των νησιών ξεκίνησε το 1914. Λωζάνη το 1923 και, μετά, το 1947. Λένε, εντάξει, θα έχετε αυτά τα 23 νησιά, αλλά σίγουρα θα έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς. Λοιπόν, έχετε εξοπλίσει 16 εξ αυτών των 23 νησιών; Πώς να το αξιολογήσουμε; Δεν το είδαμε ποτέ ως κατάσταση που διακόπτει ή τερματίζει το παιχνίδι. Με άλλα λόγια, με τεράστια υπομονή και αυτοθυσία, έτσι έχουν, αλλά παρόλα αυτά, ας μιλήσουμε, είμαστε υπέρ του διαλόγου. Λέμε διάλογο, παρόλα αυτά. Αν και δεν υπάρχει απτή πλευρά γι’ αυτό. Υπάρχουν συμφωνίες σχετικά με όλα αυτά. Υπάρχουν κείμενα. Το FIR συνιστά μια σειρά πληροφοριών σε όλον τον κόσμο. Λέει ότι ‘αυτά είναι τα σύνορά μου’. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ας έρθουμε στο Καστελόριζο. Αυτό καθορίζεται με προηγούμενη εργασία. Δίνεται στην Ελλάδα. Όμως, υπάρχει λογική. Απέχει 2 χλμ από την Τουρκία, με επιφάνεια 10χλμ2. Απέχει 552 χλμ από την Ελλάδα (ηπειρωτική χώρα). Εκχωρείτε ΑΟΖ 40.000 χλμ2 σε ένα νησί με τέτοια επιφάνεια. Και υπάρχει η επιθυμία αυτό να γίνει αποδεκτό. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν τον Έλληνα γείτονά μας ως προς αυτό. Λοιπόν, υπάρχουν νησιά στη θάλασσα της Μάγχης που απέχουν 15 χλμ από τη Γαλλία και 150 χλμ από την Αγγλία. Έγινε δικαστήριο. Οι Γάλλοι ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα νησιά μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Τώρα, αυτή η ίδια Γαλλία λέει στην Ελλάδα ότι είναι φυσιολογικό. Και επίσης, δεν ξέρω από πού προήλθε, αλλά υπάρχει και ο χάρτης της Σεβίλλης. Καλώ τους ακαδημαϊκούς μας να εργαστούν. Αφήστε τους να κάνουν παρόμοια δουλειά. Ο χάρτης της Σεβίλλης έχει γίνει διάσημος. Εμείς φταίμε, ίσως τον χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ. Αυτός δεν έχει ισχύ. Και ως εκ τούτου, ορισμένοι αξιωματούχοι από την ΕΕ απάντησαν πρόσφατα σχετικά με αυτό. Είπαν ότι δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Επομένως, δεν πρέπει να βασιστούμε στην ΕΕ, στους Ευρωπαίους, στη Γαλλία, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας ως Τούρκοι και Έλληνες. Επίσης, η δύναμη της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να δοκιμαστεί. Λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας.
Δημοσιογράφος: Πώς είναι η κατάσταση στην Ανατολικό Μεσόγειο αυτή τη στιγμή; Υπάρχουν εντάσεις;
Akar: Έχουμε ένα βίντεο που δείχνει την κατάσταση του Oruç Reis και του ναυτικού που το περιβάλλει. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι απλώς γεώτρηση και έρευνα. Επομένως, δεν διεξάγουμε με κανέναν τρόπο πόλεμο εδώ. Κάνουμε τη δική μας δουλειά στον τομέα μας εκεί, με απολύτως ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας. Είναι μια οικονομική δραστηριότητα.
Είναι λάθος να ερμηνευτεί διαφορετικά. Τα πλοία μας είναι εκεί για την ασφάλεια αυτών των εργασιών. Θα ήταν λάθος να δώσουμε οποιοδήποτε νόημα πέρα από αυτό. Αλλά από την άλλη πλευρά, όπως λέω και πάλι, κάθε εμπόδιο εναντίον των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας σίγουρα πληρώνει το τίμημα. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό. Κινούμαστε στον δρόμο μας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα κανείς να μην μπει στον δρόμο μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις πρακτικές και τις δικαστικές αποφάσεις. Εάν δεν το γνωρίζουν, θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση και θα τους δείξουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες. Κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να το δούμε. Ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου. Το επεκτείναμε μέχρι τις 27 λόγω ανάγκης, αλλά δεν έχει νόημα να το πάμε αλλού.
Διεξάγουμε μια οικονομική μελέτη, μια ερευνητική μελέτη εκεί, και, για όσο συνεχίζεται αυτή η εργασία, θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα πλοία προστατεύονται. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό που κάνουμε. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με την ανακοίνωση νέας NAVTEX, με την άφιξη άλλων χωρών, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ για στρατιωτική άσκηση. Το πιστεύω αυτό. Περιμένουμε από τον ελληνικό λαό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προς τους κυβερνήτες του. Δεν είναι δυνατόν να φτάσετε πουθενά έτσι. Απευθύνουμε έκκληση για διάλογο, για λύση... Αλλά αν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε, θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι έχουμε όλα τα είδη προετοιμασίας, σχεδίων, προγραμμάτων και μελετών. Η ένταση δεν είναι μόνο εδώ. Έχουμε τα πλοία Yavuz και Hayrettin από την άλλη πλευρά και συνεχίζουν το έργο τους. Οι γείτονές μας πρέπει να απαλλαγούν από αυτές τις απειλές, τις απόπειρες, τις σκευωρίες και τις συνωμοσίες. Είναι απαραίτητο να μιλάμε για αυτά τα πράγματα στη σύγχρονη εποχή. Δεν πρέπει να υπάρχoυν κάθε φορά πολεμικές ιαχές. Το έργο, που γίνεται εδώ, πρέπει να γίνει σεβαστό.
Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την ερευνητική διαδικασία του Oruç Reis; Στην τελική, δεν προστατεύετε κάθε πλοίο.
Akar: Εμείς και τα αδέλφια μας στην ‘ΤΔΒΚ’ έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα. Οι περιοχές δικαιοδοσίας μας σχετικά με αυτές τις δύο χώρες είναι επίσης σαφείς. Τα πλοία μας πρέπει να κάνουν έρευνα εντός αυτών των περιοχών δικαιοδοσίας χωρίς να χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις. Θα πρέπει να πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες και μελέτες γεώτρησης. Οι γείτονές μας θα πρέπει επίσης να το κατανοήσουν αυτό. Εάν αναπτυχθεί αυτή η κατανόηση, δεν χρειάζεται η παροχή προστασίας. Όλοι κάνουν την έρευνά τους και επιστρέφουν. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εκεί, στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στο λαό μας αέριο, αν είναι αέριο, πετρέλαιο, αν είναι πετρέλαιο. Είναι καθήκον μας ως Υπουργείο να προστατεύουμε τα πλοία εκεί. Πρέπει να προστατεύονται από οιαδήποτε παρενόχληση. Αλλά, από τη μία πλευρά, υπάρχουν κάποιες απόπειρες που έγιναν από τους Έλληνες. Κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να κάνουν κάποιες μελέτες εδώ. Προβαίνουν σε ισχυρισμούς που δεν έχουν ισχύ από άποψη δικαίου, πρακτικής, ιστορίας. Δεν έχουν ισχύ. Οι ίδιοι συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν ισχύει. Το πιστεύω αυτό. Δυστυχώς, γίνονται σοβαρά λάθη από τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα.
Δημοσιογράφος: Μία συμφωνία ΑΟΖ υπεγράφη μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Μπορούμε να έχουμε τα σχόλιά σας σχετικά με αυτήν τη συμφωνία που υπεγράφη στο Κάιρο;
Akar: Έκαναν μια συμφωνία που ήταν παράνομη, πολύ βιαστικά. Ο αιγυπτιακός λαός έχει μια σοβαρή απώλεια ΑΟΖ. Και πέρα από αυτό, ο λαός της Ελλάδας έχει επίσης σοβαρή απώλεια από άποψη ευημερίας και ασφάλειας. Οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί πρέπει να εξετάσουν και να αξιολογήσουν αυτήν τη συμφωνία. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με αυτές τις ξαφνικές πράξεις. Λέμε από την πρώτη μέρα ότι δεν έχει ισχύ για εμάς. Εκτός αυτού, συνεχίζουμε ήδη το έργο μας. Είμαστε ήδη σωστοί και ανοιχτοί στον διάλογο. Δεν δημιουργούμε τετελεσμένα. Κάναμε τα πάντα ξεκάθαρα και συνεχίζουμε να το κάνουμε.
Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...