Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τις «διερευνητικές» στη Χάγη


Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης

Με μια πρώτη προσέγγιση, το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εμπνέει αισιοδοξία για την κατάληξη των πραγμάτων. Οι δύο χώρες φάνηκε τις τελευταίες μέρες να έχουν φτάσει στο όριο της ρήξης και το θερμό επεισόδιο να μη θεωρείται από πολλούς απομακρυσμένο. Ο διεθνής παράγων λεπτομερώς ενημερωμένος από την ελληνική διπλωματία έχει εικόνα της πραγματικότητας. Και τη φορά αυτή φαίνεται πως δεν θα περιοριστεί σε ευχολόγια αλλά θα αναλάβει ενεργό δράση ώστε να πείσει τις δύο πλευρές να έλθουν σε συνεννόηση. Ηδη η Γερμανία, η οποία έχει δείξει έντονη διάθεση να διευκολύνει τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, μιλάει τις τελευταίες μέρες με έμφαση για διάλογο. Και ο διάλογος είναι προς το συμφέρον όλων να έχει χαρακτηριστικά όμοια με εκείνον που, έπειτα από 60 γύρους συναντήσεων, διακόπηκε το 2016.

Η ετοιμότητα που έδειξε η ελληνική πλευρά στις τελευταίες εξελίξεις, όπως και η ειλικρινής τοποθέτησή της υπέρ του διαλόγου, είναι στοιχεία ενδεικτικά ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές προτάσεις προς την Αγκυρα. Στο παρελθόν, η σειρά των 60 επαφών με τους Τούρκους συνομιλητές φαίνεται να είχε καλύψει σχεδόν πλήρως το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ στο περιθώριο των διερευνητικών επαφών πολλά θέματα είχαν, ως φαίνεται, συζητηθεί χωρίς να αναληφθούν δεσμεύσεις. Ευτύχημα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα, επιδιώκοντας τον ουσιαστικό διάλογο για θέματα υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ, ορθά επιλέγει τον διαπραγματευτή που είχε αναλάβει από το 2000 έως το 2016 τη διεξαγωγή των διερευνητικών. Με την επιλογή ενός διαπραγματευτή, τον οποίο η τουρκική πλευρά γνωρίζει και σέβεται για την ψύχραιμη και λογική προσέγγιση του αντικειμένου του, η ελληνική περνάει το μήνυμα ότι οι προθέσεις της είναι σοβαρές και συγκεκριμένες.


Στην κρίσιμη όμως καμπή της σύνταξης του Συνυποσχετικού, βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η προσφυγή στη Χάγη, η Αθήνα σκόπιμο είναι να θέσει σε ετοιμότητα μια πολιτική προσωπικότητα διακομματικού κύρους η οποία, με βάση την πολιτική εμπειρία και τις εξειδικευμένες νομικές γνώσεις της, θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει με τις παρεμβάσεις της την τακτική μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι απαραίτητη η «εμπλοκή» στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, μιας υπεροχικής προσωπικότητας και όχι ενός αβαθούς πολιτικά τεχνοκράτη που θα στρέφεται στην Αθήνα για οδηγίες σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Οι διερευνητικές και κυρίως η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ικανές να έχουν καταλυτικά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Και αυτό συνιστά σοβαρό λόγο για να τις αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με περισσή περίσκεψη και προσοχή. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Βουλής έχουν κάθε λόγο να δεχθούν την παρουσία προσωπικότητας ειδικού πολιτικού και επιστημονικού βάρους στο εγχείρημα της Χάγης. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από, περισσότερα από εκατό χρόνια μια ξεχωριστή προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς ανέλαβε να διαπραγματευθεί τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης επιτυγχάνοντας τα βέλτιστα για την Ελλάδα. Το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μπορεί να το επαναλάβει η σημερινή κυβέρνηση χωρίς αναστολές και αγκυλώσεις και να δώσει μια πραγματικά δυνατή ώθηση προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ευκταίο είναι, βέβαια, τα στελέχη που θα απαρτίσουν την ομάδα που θα συμβάλει στην εξέλιξη της προσφυγής στη Χάγη, να επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια ικανοτήτων, γνώσεων, εμπειριών, διεθνούς αναγνωρισιμότητας και αποτελεσματικότητας. Ωστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες ευνοϊκής κατάληξης των πραγμάτων.

* Ο κ. Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]