Για πόσο καιρό η Τουρκία θα τυγχάνει της ανοχής της Ευρώπης;
Παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο
Η επιχειρηματολογία και η συστηματική διπλωματική προετοιμασία για το Δίκαιο της Θάλασσας των δυο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέδειξε
(παρά τις δυσκολίες που οφείλονται εν πολλοίς στα συμφέροντα που μεγάλα κράτη έχουν με την Τουρκία) την προκλητική, παράνομη επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας.
Οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν σαφή και κάθετη καταδίκη, με συνέπειες για την Τουρκία. Δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής όπως θα τις επιθυμούσαμε. Αν όμως αυτό αναδεικνύει «ατολμία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τη δική μας στάση και ψευδαίσθηση, για 46 χρόνια, περί των πραγματικών στόχων της Τουρκίας!
Έστω και τώρα, που επιτέλους επίμονα και συστηματικά γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια για να υπάρξουν οι αναγκαίες, πέραν από τις φραστικά διατυπωμένες, επιβεβλημένες πραγματικά αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, ας αποφασίσουμε να συνδέσουμε την προσπάθεια αυτή και με το γεγονός ότι η νέα αυτή επεκτατική στάση της Τουρκίας αποτελεί την απλή προέκταση της, για 46 και πλέον χρόνια, ανεμπόδιστης επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αφού εγκαταλείψαμε την τακτική του καλού παιδιού και έχοντας από κάποιες χώρες την πλήρη κατανόηση των θέσεών μας και από τη Γαλλία την ανοικτή στήριξη, πρέπει να προβάλουμε εκ νέου και να υπενθυμίσουμε το όλο εύρος της τουρκικής παρανομίας σε βάρος του κυρίαρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στάση τουρκική αντίθετη στις αρχές και αξίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στρατιωτική εισβολή, κατοχή, εκτοπισμένοι και μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δήθεν έγιναν από την Τουρκία ως «εγγυήτρια δύναμη» προς «διάσωση» το 1974 του κράτους. Κράτος το οποίο εδώ και χρόνια συστηματικά η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει και απαραδέκτως ανέχεται ο ΟΗΕ αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, τότε, ήταν η αφορμή για την Τουρκία του Εντζεβίτ να εμφανίσει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ενέργεια, δήθεν, προς διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Ας αποκαλυφθεί επιτέλους, πλήρως και σαφώς, ότι η Τουρκία έχει παράνομη επεκτατική πολιτική σε έδαφος και θάλασσα. Συνεπώς, επήλθε πλέον η ώρα της αποκατάστασης των όσων τότε συμφωνήθηκαν στη Ζυρίχη και το Λονδίνο, με βάση τα οποία προέκυψε το Σύνταγμα του 1960, δυνάμει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως κράτος-μέλος του και ήδη αποτελεί ένα πλήρες κράτος-μέλος των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα όσα δικαίως καταμαρτυρούμε κατά της Τουρκίας για την καταπάτηση της αποκλειστικής θαλάσσιας ζώνης που μας ανήκει κατά το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι η μισή διεκδίκησή μας.
Η ταυτόχρονη υπενθύμιση και σταθερή αντικατοχική διεκδίκηση θα είναι όχι απλώς πιο ολοκληρωμένη σφαιρική διεκδίκηση, αλλά και απόλυτα εναρμονισμένη με τις αρχές του κατακτητικού χάρτη του ΟΗΕ αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τουλάχιστον, θα είναι διεκδίκηση που θα αποτελεί εγκατάλειψη της δικής μας για χρόνια «ατολμίας».
Κύρια, θα αποδείξουμε συνέπεια στη διεκδίκησή μας για λύση ενός αδιαίρετου κράτους με δυο κοινότητες που θα τυγχάνουν και της προστασίας των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, θα αποκαλυφθεί κύρια σ΄ όλη την έκτασή της αυτό που όλοι τώρα κατανοούν ως ταραχοποιό χώρα, τη σύγχρονη Τουρκία, η οποία επιτέλους πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί συνεχώς να τυγχάνει της ανοχής σε κάθε νέα ή συνεχιζόμενη επιβολή της σε βάρος άλλων κυρίαρχων κρατών και/ή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο.
Ανδρέας Σ. Αγγελίδης
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...