Η κυβέρνηση χαϊδεύει την Τουρκία και αποφεύγει τις κυρώσεις
Της Κύρας Αδάμ
Απέναντι στην συνεχή στρατιωτικοποίηση της τουρκικής διπλωματίας, η Ελλάδα έχει δύο ισχυρά διπλωματικά όπλα τα οποία αρνείται να χρησιμοποιήσει.
Τo ένα όπλο το παρέχει το Καταστατικό του ΟΗΕ , άρθρο 2,4, σύμφωνα με το οποίο «..όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απόσχουν στις διεθνείς σχέσεις τους από την απειλή ή χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιοδήποτε κράτους…»
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το κορυφαίο αυτό άρθρο έχει καταστεί μια διπλωματική καρικατούρα, καθώς επί σειρά δεκαετιών , οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούν να στέλνουν παραπονιάρικες ενημερωτικές επιστολές στον γ γραμματέα του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «επίδειξη της αλληλεγγύης» τους και επικλήσεις διαμεσολάβησης, παρά να επιδείξουν την αποφασιστικότητα τους και να χρησιμοποιήσουν το άρθρο,δηλαδή να καταγγείλουν επισήμως την Τουρκία.
Το δεύτερο ισχυρό όπλο της Αθήνας βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν χρειάζεται την ΄συνδρομή των εταίρων για να το ενεργοποιήσει. Πρόκειται για την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ- Τουρκίας, που επιτρέπει στην Άγκυρα να εξάγει χωρίς κανένα ποσοτικό περιορισμό και χωρίς δασμούς τα προϊόντα της – κυρίως αγροτικά- στην ΕΕ και να «εισάγει» ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα. Αυτά τα ευρωπαϊκά δισεκατομμύρια– λογιστικά πάντα- η Άγκυρα τα χρησιμοποιεί για τους εξοπλισμούς της , με τους οποίους απειλεί ευθέως δύο κράτη – μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Αθήνα επομένως έχει κάθε ευρωπαϊκό δικαίωμα να χρησιμοποιήσει – η ίδια- των μηχανισμούς βέτο που παρέχει πλουσιοπάροχα η ΕΕ στα μέλη της. Την απειλή χρήσης του βέτο χρησιμοποιούν επιτυχώς πολλές χώρες και για ελάσσονα θέματα – πλην της Ελλάδας.
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ μόνον το 2019 οι εισαγωγές από την Τουρκία στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4,4% και έφτασαν τα 69,8 δις ευρώ, ποσό αυτό – και με ελληνική ..συνεισφορά στην τουρκική οικονομία, (σς κανείς δεν σκέπτεται ότι έχει έρθει πλέον η ώρα γενικευμένου και σιωπηλού μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα..)
Λογιστικά πάντα το ευρωπαϊκό χρήμα από την Τελωνειακή Ένωση στην Τουρκία επαρκεί για την αγορά των αμερικανικών F 35, των S 400, των δύο αεροσκαφών KC-135, 6 πυροβολαρχιών Patriot και μιας μοίρας αναβαθμισμένων F 16 κλπ.
Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε νομιμο και διπλωματικό δικαίωμα να απαιτήσει- όχι να παρακαλέσει- την Αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, προωθώντας την πολιτική των προοδευτικών κυρώσεων. Δηλαδή την επιβολή δασμών σε επιλεγμένα τουρκικά προϊόντα ανά φορά και ανάλογα με το βαθμό εχθρικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Το απειλητικό αυτό μέτρο το έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στο σύνολο της ΕΕ στην υπόθεση της διαμάχης Μπόινγκ/Αιρμπας , «χτυπώντας» δυνατά με δασμούς μέχρι και 100% σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ, από ευρωπαϊκά ελαιόλαδα, τυριά και κρασιά μέχρι προϊόντα τεχνολογίας κλπ.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει δείξει ότι ο Ερντογάν τις μόνες κυρώσεις που φοβάται είναι αυτές που θα αφορούν στην Τελωνειακή Ένωση.
Στις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με την καγκελάριο Μέρκελ, όλο το διάστημα της κρίσης του Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος ούτε μια φορά δεν παράλειψε να αναφερθεί στην απαίτηση του να μην αγγίξει κανείς την Τ.Ε., συνοδεύοντας την βεβαίως με όλες τις δυνατές απειλές:
Από το άνοιγμα όλων των τουρκικών θυρών σε πρόσφυγες και μετανάστες «που θα πνίξουν την Ευρώπη» , μέχρι την «εξαφάνιση» της Ελλάδας.
Σε όλες αυτές τις συνομιλίες η κα Μέρκελ έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει τον Τούρκο συνομιλητή της ότι κανείς δεν θα ακουμπήσει την Τ.Ε, δηλαδή δεν θα υπάρξουν κυρώσεις που θα την επηρεάζουν. Το ξεκαθάρισε μάλιστα και στον Γάλλο Πρόεδρο Ε. Μακρόν κατά την συνάντηση τους πριν από δύο εβδομάδες στο γαλλικό θέρετρο. Καθησυχάζοντας αμέσως μετά τον κ Ερντογάν για την απρόσκοπτη πορεία της Τελωνειακής Ένωσης.
Το «μήνυμα» το έλαβε επακριβώς η ελληνική κυβέρνηση, γι΄αυτό και ο δασκαλεμένος Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Μάας έσπευσε να διαρρεύσει αμέσως στον γερμανικό Τύπο, ότι κατά την συνάντηση του στο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της 28ης Αυγούστου.
Πράγμα που έγινε..
Militaire
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...