Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει με τον Πούτιν και τον Ερντογάν;


Κόντρα για βάσεις και πετρελαιοπηγές στη Λιβύη;

Σε αντίθεση με την τουρκική διπλωματία -μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι είναι τεχνικές οι διαφωνίες με τη Μόσχα αναφορικά με τη Λιβύη- η Ρωσία μοιάζει να χαμηλώνει κάπως τους τόνους, παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Έθνους και του Open Θανάσης Αυγερινός, η ρωσική υπομονή μοιάζει να εξαντλείται μετά τα τουρκικά ήξεις αφήξεις, αλλά και έπειτα από την πρόσκληση των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά στη διευθέτηση των προβλημάτων της Λιβύης.

Με λίγα λόγια, δεν αφήνουν οι Ρώσοι τη Λιβύη σε στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, καθώς η Ρωσία φαίνεται να μη θέλει να εγκαταλείψει πλήρως τον υποχωρούντα Χαλίφα Χαφτάρ. Επίσης, δεν θέλει να επιτρέψει την περαιτέρω προέλαση των δυνάμεων του Σάρατζ και προπαντός την απώλεια της Σύρτης.


Επομένως, όλο αυτό, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, μοιάζει σαν ένα μήνυμα της ρωσικής διπλωματίας προς την Άγκυρα ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τα συμφέροντά της στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, και σε άλλο ένα επίπεδο, φαίνεται πως οι συμφωνίες της Αγκύρας και της Ρωσίας, δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

Θέλει μόνιμη παρουσία στη αν. Μεσόγειο ο Ερντογάν

Η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης συζητούν πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της χώρας της βόρειας Αφρικής, δήλωσε τουρκική πηγή, βάζοντας τα θεμέλιας για διαρκή τουρκική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορικής βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης του Σάρατζ οδήγησαν σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις τελευταίες εβδομάδες και ανακατέλαβαν σειρά θέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να επεκτείνει στην συνεργασία της με την Λιβύη με νέες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όταν θα τελειώσει η σύρραξη.

«Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία… βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή. «Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]