Η Ευρώπη παλεύει να βρει κοινή προσέγγιση για να σωθεί από την καταστροφή
Αντιμετωπίζοντας μια αυξανόμενη οικονομική κρίση, πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «φωνάζουν» για την αναγκαιότητα της έκδοσης των αποκαλούμενων κορωνα-ομολόγων. Όπως συνέβη και στην κρίση του ευρώ, η Γερμανία αντιτίθεται.
Ωστόσο στο τέλος, το Βερολίνο μπορεί να μην έχει επιλογή.
Τρία πρόσφατα σχόλια μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Der Spiegel, αποδεικνύουν το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί, αλλά και χώρια την ίδια ώρα.
Ευρώπη: Μαζί αλλά χώρια
Το πρώτο προέρχεται από τον Φελίπε Γκονζάλεζ, πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας και παλιό φίλο των πρώην Γερμανών καγκελαρίων Willy Brandt και Helmut Kohl.
«Αν υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που πιστεύει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους, θα το πληρώσει ακριβά. Το ίδιο πράγμα συνέβη σε εμάς δύο φορές τον 20ό αιώνα με τρομερές συνέπειες».
Το δεύτερο απόσπασμα σχόλιο από τον Lars Castellucci, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρει συμφορά από τον κορωναϊό. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι δραματική, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αντιμετωπίζονται σαν σωτήρες, αλλά την ίδια ώρα αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την Ευρώπη».
Τέλος, υπάρχει ο Bruno Le Maire, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος αναφέρει:
«Υπάρχει μόνο μία ερώτηση: Είμαστε μαζί ή δεν είμαστε; Δεν βγάζουμε μια θλιβερή εικόνα προς τα έξω επειδή η ήπειρος έχει χωριστεί σε Βορρά και Νότο;»
Από τα λεγόμενά τους είναι σαφές πως και οι τρεις ουσιαστικά πετούν το γάντι στη Γερμανία, η οποία σε περίοδο κρίσης φαίνεται αδιάλλακτη.
Για ακόμη μία φορά έχουμε τους Γερμανούς και από την άλλη τους Ευρωπαίους.
Και δεν είναι η πρώτη φορά όπως αποδεικνύεται και από την ιστορία καθώς η σχέση των δύο έχει περάσει πολλά. Από καταστροφικούς πολέμους μέχρι περιόδους αλληλεγγύης και βοήθειας.
Νέο κεφάλαιο
Πλέον φαίνεται πως περνάμε σε ένα νέο κεφάλαιο.
Καθώς η κρίση του κορωναϊού σφίγγει τον κλοιό στην ήπειρο, οι ελπίδες τοποθετούνται στους ώμους της μεγάλης, ισχυρής χώρας που βρίσκεται στη μέση (σ.σ. της Γερμανίας).
Θα μπορέσει να δείξει αλληλεγγύη για να βοηθήσει τα ασθενέστερα μέλη της ΕΕ, ιδίως την Ιταλία και την Ισπανία, τα οποία έχουν πληγεί τόσο πολύ από τον ιό;
Πολλοί αμφιβάλλουν ότι μπορεί. Η Ιταλία συγκλονίστηκε όταν η γερμανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την εξαγωγή ατομικού εξοπλισμού προστασίας (PPE). Η Κίνα τότε δεν υπάκουσε. Οι Γερμανοί βέβαια αποφάσισαν να σταθούν κοντά στους ασθενείς των πληγωμένων χωρών και να τους δεχτούν, ωστόσο είναι η σαφές πως η Ευρώπη απλώνει το χέρι στην Γερμανία ζητώντας της να υπάρξει οικονομική αλληλεγγύη.
Φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με κρίση του ευρώ, η οποία ξέσπασε το 2010. Την εποχή εκείνη, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει τα ευρωομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ήταν εξαγριωμένες, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και ακροδεξιά στοιχεία.
Αδυνατούν να φτάσουν σε συμφωνία
Η πίεση για ακόμη μία φορά πέφτει στη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να εγκρίνει τα κορωνα-ομόλογα. Και πάλι, το Βερολίνο αρνείται. Και πάλι, η Ευρώπη παρουσιάζει μια άθλια εικόνα σε μια δύσκολη κρίση.
Η ΕΕ δεν τα έκανε όλα καλά, ακόμη και πριν από την κρίση. Υπήρχαν διαχωρισμοί μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αντι για ενωμένα κράτη μέλη, είδαμε κλειστά σύνορα λόγω των προσφύγων, ενώ έλλειψη ηγεσίας έγινε εμφανέσταση, κυρίως επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία.
Ο ιός τα έχει κάνει όλα αυτά ακόμη χειρότερα.
Τα κλειστά σύνορα, η οικονομική κατάρρευση. Όλοι ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να μετατρέψει τη χώρα του σε δικτατορία. Ο Martin Schulz, πολιτικός του SPD που υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε λέγοντας: «Ο Όρμπαν είναι ένας κρύος και κυνικός άνθρωπος, έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν χρόνο να αντεπεξέλθουν στην αυταρχική πολιτική του».
Τα βλέμματα στη νέα Σύνοδο Κορυφής
Την επόμενη εβδομάδα, οι αρχηγοί κρατών και οι κυβερνήτες της Ευρώπης ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας στην αβέβαιη και διχασμένη ΕΕ.
Για άλλη μια φορά, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής.
Εάν πάνε καλά, θα συμφωνήσουν για οικονομική αλληλεγγύη και θα λογοκρίνουν τον Όρμπαν.
Εάν δεν πάει καλά, δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία και δεν θα εξετάσουν καν την πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...