Παζάρι Ερντογάν με Ευρώπη
Το προσφυγικό και οι κρίσεις σε Συρία και Λιβύη κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τους Εμανουέλ Μακρόν, Αγκελα Μέρκελ και Μπόρις Τζόνσον.
Οι διαβουλεύσεις του Τούρκου προέδρου με τους ηγέτες των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών αποφασίστηκαν μετά την απόφασή του να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του στους πρόσφυγες για να εκβιάσει στήριξη των τουρκικών επιδιώξεων στη Συρία και άλλα ανταλλάγματα. Αρχικά είχε προγραμματιστεί τετραμερής σύνοδος κορυφής στην Τουρκία, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού επέβαλε τη μορφή της τηλεδιάσκεψης.
Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ερντογάν συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες το προσφυγικό, την κρίση στη Συρία και την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που αποτέλεσε τις προηγούμενες εβδομάδες θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό και τον συριακό στρατό. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τον Τούρκο πρόεδρο πλαισίωναν, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και άλλοι αξιωματούχοι.
Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το Ιντλίμπ, ωστόσο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ζήτησαν σειρά διευκρινίσεων από τον κ. Ερντογάν, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερο διαφανείς και ειρηνικές σχέσεις». Τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκούσαν πίεση στον Ερντογάν να σταματήσει τη διοχέτευση προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική και τη Συρία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος αναμενόταν να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα.
Επιπλέον, ο Ερντογάν αναμενόταν να θέσει εκ νέου στο τραπέζι τις αξιώσεις του για κατάργηση της βίζας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις Τούρκων υπηκόων στην Ευρώπη και για επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών. Σε ό,τι αφορά το συριακό πρόβλημα, κεντρική επιδίωξη της Αγκυρας είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ στο τουρκικό σχέδιο για μια «ασφαλή ζώνη» στον συριακό Βορρά, όπου θα καταστεί δυνατό να επιστρέψει μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι Ερντογάν και Ευρωπαίοι θα προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες για κάποιου είδους επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2018.
Αν και δεν συμμετείχε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρήκε τρόπο να παρέμβει στις διαβουλεύσεις για το συριακό. Με χθεσινοβραδινή δήλωσή του υποστήριξε ότι, κατά την εκτίμηση των Αμερικανών, η Ρωσία «έχει σκοτώσει δεκάδες Τούρκους στρατιώτες στη Συρία» και γνωστοποίησε ότι η χώρα του εξετάζει τη δυνατότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας προς την Αγκυρα.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν διέψευσε χθες τις φήμες ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού. «Οι φήμες ότι στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλτούν, προσθέτοντας ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι «να προστατεύσουμε την ελευθερία των πολιτών μας, καθώς και την υγεία και την ασφάλειά τους».
Ενώ μέχρι προ ολίγων ημερών η τουρκική κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, χθες ο αριθμός όσων επισήμως έχουν προσβληθεί είχε ανέβει σε 47, προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις της στην υγεία των πολιτών και την ευάλωτη τουρκική οικονομία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...