Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Η Λευκωσία να σταματήσει τις γεωτρήσεις


Για να προχωρήσει το Κυπριακό...

Σενάριο, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό έχει επεξεργαστεί η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος σε συζητήσεις που έχει με άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπονται τα εξής:

Θέλοντας να προλάβει προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα θα συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.


Αυτό προδήλως περικλείει μια μεγάλη παγίδα. Με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο. Θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αιχμάλωτο των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό. Προθέσεις τις οποίες βιώνουμε για σχεδόν 46 χρόνια.

Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις. Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς επιμένει όπως καθοριστεί ταυτόχρονα και το καθεστώς των "δύο πλευρών" την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Ποια, δηλαδή, θα είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά από ένα νέο αδιέξοδο.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη "ψήνει" ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να στηρίξουν το σενάριό της. Και βρίσκει καλή υποδοχή, καθώς οι τρίτοι υποδεικνύουν συχνά-πυκνά πως "θα πρέπει να τα βρείτε" και πως "μόνο έτσι θα εκτονωθεί η κρίση". Αυτές οι επιδερμικές προσεγγίσεις, που δεν ασχολούνται με την ουσία (ποιος παρανομεί, ποιος προκαλεί την ένταση) δημιουργούν πιέσεις προς την πλευρά της Λευκωσίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]