Ερντογάν στο Politico: Η ειρήνη στη Λιβύη περνά από την Τουρκία
Η Λιβύη δοκιμάζεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο επί σχεδόν μία δεκαετία, αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος
Με άρθρο του στο Politico ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται στην κατάσταση στη Λιβύη και στον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η χώρα του, εν όψει και της Διάσκεψης στο Βερολίνο, όπου θα αποφασιστεί, εν πολλοίς, το μέλλον της χώρας της Βόρειας Αφρικής.
Η Λιβύη δοκιμάζεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο επί σχεδόν μία δεκαετία, αναφέρει στην αρχή ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Παρ' όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να φέρει το τέλος στη βία και να αποκατασταθούν η ειρήνη και η σταθερότητα. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της απάθειας».
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν στρέφει τα βέλη του κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και των συμμάχων του, χωρίς όμως να αναφέρει την Ελλάδα: «Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης απειλείται από την επίθεση του στατάρχη Χαφτάρ. Οι ένοπλες ομάδες του, οι οποίες δρουν πραξικοπηματικά στη χώρα, υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ άλλων.
»Παρά τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης, όπως η συμφωνία Skhirat το 2015, ο κόσμος έχει εργαστεί πολύ σε διπλωματικό επίπεδο για τη Λιβύη. Στην Ευρώπη, το Λιβυκό δίχασε την ήπειρο, η οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι γραμμή θα ακολουθήσει για το ζήτημα.
»Η Γερμανία, που υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, θα φιλοξενήσει ένα συνέδριο ειρήνης στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντίθετα, η Γαλλία έχει συνταχθεί με τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, εναντίον δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης.
» Για πρώτη φορά, πιθανή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθήσει ουσιαστικά την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη θα αποτελέσει προδοσία στις αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το να αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεος ενός πολεμοχαρούς φύλαρχου θα είναι ιστορικών διαστάσεων λάθος. Επίσης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν εγκαταλειφθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο DAESH και η Αλ Κάιντα, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν ένα αποτελεσματικό περιβάλλον στη Λιβύη και στη συνέχεια να ξυπνήσουν. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες στις τάξεις του Χαφτάρ, οι οποίες μοιράζονται την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη» φαίνεται να «προειδοποιεί» ο Τούρκος πρόεδρος.
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν επιδίδεται σε μαθήματα δημοκρατίας και πολιτικής δράσης: «Οι Eυρωπαίοι φίλοι και συμμάχοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο απλά διαμαρτυρόμενοι και λέγοντας ότι ανησυχούν. Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να προχωράτε σε δράσεις. Η ιστορία μας διδάσκει ότι αν στρέφεις την πλάτη στη διπλωματία και επιβραβεύεις όσους κοροϊδεύουν τη διεθνή κοινότητα, τότε θα προκαλέσεις μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν αυτά τα μαθήματα.
»Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι είναι ένας αξιοθαύμαστος παίκτης στη διεθνή σκηνή. Η ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. Από την άλλη πλευρά, περιμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν λιγότερο και να κάνουν πιο συγκεκριμένα βήματα. Έχοντας κατά νου πως η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται πολύ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, η οποία έχει υπσχεθεί ήδη στρατιωτική βοήθεια».
«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως αυτή αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Ως μέρος των τελευταίων συμφωνιών για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπογράψαμε, δεσμευθήκαμε να προστατέψουμε την κυβέρνηση της Λιβύης από τους κακοποιούς. Από την άποψη αυτή, θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και άλλων σοβαρών απειλών κατά της διεθνούς ασφάλειας.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σήμερα. Στο ιστορικό αυτό όριο, όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη πρέπει να είναι θαρραλέοι. Πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να τερματίσουν τη βία. Η Ευρώπη, ο αρχαίος φίλος και σύμμαχος για την επίτευξη αυτού του στόχου, μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία» καταλήγει ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναδεικνύοντας τη χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη, πιστός πάντα στα νεοοθωμανικά του πρότυπα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...