Το διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας, λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κίνηση του βέτο, η τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και η επίσκεψη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, στην ελληνική πρωτεύουσα αποτέλεσαν τις τρεις αιχμές της κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν σηκώσει αυλαία η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Έχοντας προαναγγείλει, από το απόγευμα της Πέμπτης, ένας μπαράζ ενεργειών σε όλα τα επίπεδα, το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε μία ισχυρή διπλωματική ρελάνς, δείχνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα όχι μόνο δε θα παραμείνει αδρανής στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα διαδραματίσει και ρόλο καθοριστικό, ως παράγοντας σταθερότητας σε μία κρίσιμη περιοχή. "Θα ενημερώσω την Ευρώπη για τις ελληνικές θέσεις.
Εμείς εστιάζουμε στο απαράδεκτο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των μνημονίων. Να το πω πολύ απλά θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο συμβούλιο κορυφής. Θα βάλουμε βέτο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν η κυβέρνηση περάσει στα επόμενα βήματα. Και αυτά προέβλεπαν τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ.
Τα μηνύματα Χαφτάρ, με στόχο την Άγκυρα
Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά. "Ο Χαλίφα Χαφτάρ ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ανέπτυξε τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του και στάθηκε ειδικά στον παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως τα "μνημόνια” που συνομολόγησε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Άγκυρα είναι άκυρα και δεσμεύτηκε για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα", σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση. Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Νίκος Δένδιας ενθάρρυναν τον κ. Χαφτάρ να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει να πετύχει:
- Την κατάπαυση του πυρός.
- Την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη.
- Την απομάκρυνση των μισθοφόρων.
- Την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ.
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, για να οδεύσει προς τη Βουλή και το τετ α τετ με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προϊδεάσει, προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση…
Έντονη δυσαρέσκεια
Στη μακρά, όπως τη χαρακτηρίζουν πηγές, τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη, ιδίως μετά την υπογραφή των άκυρων μνημονίων μεταξύ Σάρατζ και Άγκυρας.
Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στην Άνγκελα Μέρκελ τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Ταυτόχρονα, ανέδειξε την υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου να εφαρμόσουν τα δεσμευτικά συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου γίνεται σαφές ότι το "μνημόνιο" Τρίπολης-Άγκυρας δε συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της Ένωσης και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το "μνημόνιο" Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει επιστολές στους ευρωπαίους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας την υποχρέωση όλων να υποστηρίξουν την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής σε ό,τι αφορά τα παράνομα και άκυρα "μνημόνια" Άγκυρας-Τρίπολης.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...