Τουρκικές υπερπτήσεις στο Καστελλόριζο
Μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου πραγματοποίησε χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία, τη στιγμή που οι αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων Εξωτερικών είχαν πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αγκυρα. Τουρκικά F-16, σε δύο κύματα, περί τις 12 το μεσημέρι και κατά τις 4 το απόγευμα, πέταξαν συνολικά επτά φορές πάνω από το Καστελλόριζο, οκτώ πάνω από τη Ρω και τέσσερις φορές πάνω από τη Στρογγύλη. Νωρίτερα το πρωί, είχε επισκεφθεί το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Γιώργος Καμπάς, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των παραβιάσεων έγινε νωρίς το απόγευμα, ενώ πέντε από αυτές κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16.
Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, προχωρούσε σε μια σειρά, ακόμα, από δημόσιες τοποθετήσεις μέσω Twitter, σχετικά με τη θέση του Καστελλόριζου. Αναφερόμενος στο ακριτικό νησί, ο κ. Ερτσιγές έκανε λόγο για «νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών». Υπογράμμισε, δε, ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 570 από την ελληνική ηπειρωτική ακτή.
Απαντώντας σε χρήστη που αμφισβήτησε την τοποθέτησή του, ο κ. Ερτσιγές παρέπεμψε στη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δη σε απόφαση που έλαβε για τη διαφωνία Νορβηγίας - Ισλανδίας σχετικά με την επήρεια του νορβηγικού νησιού Γιαν Μαγιέν. «“Λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”. Συγγνώμη, δεν είναι προσωπική άποψη. Είναι ορολογία/κοινή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε και πριν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να περιγράψει την κατάσταση τέτοιων νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ορίων», ανέφερε ο κ. Ερτσιγές.
Μόλις προχθές, επίσης στο ίδιο μέσο, ο κ. Ερτσιγές ανάρτησε έναν χάρτη που απεικονίζει το Καστελλόριζο και την αντικείμενη τουρκική ακτή και σχολίασε ότι «το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χλμ., που βρίσκεται δύο χλμ. μακριά από την Τουρκία και 570 χλμ. μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο».
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στις Βρυξέλλες για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την κρίση στη Λιβύη και το Ιράν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησαν επανενεργοποίηση της επιχείρησης «Sophia» με σκοπό την επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη σε αέρα και θάλασσα.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...