Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κανονικότητα και Βόρεια Μακεδονία


Ενδιαφέρουσες και σε έναν βαθμό θεμιτές- οι προεκλογικές μεγαλοστομίες. Μετά την απομάκρυνση όμως από την κάλπη, η στρατηγική του νικητή τείνει να προσγειώνεται στον αεροδιάδρομο του ρεαλισμού.

Συνέβη στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, που έσκισε τα μνημόνια υλοποιώντας μνημονιακές υποχρεώσεις. Συμβαίνει και στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγη διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά της ενάντια σε μια Συμφωνία, όπως είναι εκείνη των Πρεσπών, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της οποίας τώρα αξιώνει. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, στα Σκόπια για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Μια ηγεσία με την οποία είχε επαφές προ ημερών στη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτογραφίες, ωστόσο, από τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ (οι δυο τους είχαν συναντηθεί και στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο) δεν θα βρείτε στον λογαριασμό του Ελληνα πρωθυπουργού στο Twitter. Ενδεχομένως το επικοινωνιακό επιτελείο του να φοβάται τα σχόλια που ίσως να προκαλούσε ένα τέτοιο πρωθυπουργικό «τιτίβισμα». Φωτογραφίες θα βρείτε, αντιθέτως, στον λογαριασμό του Ζόραν Ζάεφ, η παράταξη του οποίου όμως οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο, με ορατό τον κίνδυνο να τις χάσει.


Θα προτιμούσε η ελληνική κυβέρνηση, η όποια ελληνική κυβέρνηση, ως μελλοντικό συνομιλητή της το VMRO-DPMNE των Μίτσκοσκι και Νικολόσκι; Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησης Γκρούεφσκι, η απάντηση στο ερώτημα κανονικά θα έπρεπε να είναι αρνητική. Θετική είναι αντιθέτως πλέον, μέσα σε συνθήκες «κανονικότητας», η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και παραδόξως, οι Ελληνες ψηφοφόροι δεν δείχνουν πια να ενοχλούνται ή να καλούν σε συλλαλητήρια, ούτε να εγκαλούν την τρέχουσα κυβέρνηση επειδή εκείνη αξιώνει την εφαρμογή μιας Συμφωνίας, την οποία άλλοτε αποκήρυσσε ως «εθνικά επιζήμια». Όπως δεν είχε φανεί να ενοχλούνται και τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει να υλοποιεί όλες εκείνες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες άλλοτε αποκήρυσσε ως «εθνικά επιζήμιες». Διότι είναι ενδιαφέρουσες -και σε έναν βαθμό θεμιτές- οι μεγαλοστομίες, αλλά μόνο προεκλογικά.

Γιώργος Σκαφιδάς
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]