Οι ανάρμοστες δεσμεύσεις Τραμπ στον Ταγίπ
Τα «ανεξήγητα» για την Τουρκία στην Ουάσιγκτον
Στην Ουάσιγκτον συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που μας ενδιαφέρουν διότι αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία, η οποία συνεχίζει να στοχεύει το Αιγαίο, την Κύπρο και γενικά τη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Την Πέμπτη το απόγευμα, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που χωρίς αμφιβολία εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του, εμφανίστηκε στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία υψηλού επιπέδου ενημέρωση, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος ήταν από την Πολιτικο-Στρατιωτική Διεύθυνση και ήθελε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεργασία χωρών με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ένα από τα βασικά προβλήματα των Αμερικανών είναι η οικονομική και άλλη διείσδυση της Μόσχας και του Πεκίνου όχι μόνο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η διείσδυση παρατηρείται παντού. Γρήγορα η συζήτηση οδηγήθηκε στο ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία και προτίθενται να προμηθευτούν η Ινδία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.
Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην τιμωρήσει την Τουρκία άνοιξε την όρεξη άλλων χωρών, οι οποίες πίστεψαν ότι εάν αγόραζαν ρωσικό οπλισμό, δεν θα ακολουθούσε τιμωρία από την Αμερική στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA, που τιμωρεί όσους αγοράζουν ρωσικά συστήματα. Η διαπίστωση αυτή κινητοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που ήδη είχαν δεχθεί πολλά παράπονα από συγκεκριμένες πρωτεύουσες. Το μήνυμα ήταν ότι, αφού δεν τιμωρείται η Τουρκία, θα αγοράσουμε και εμείς οπλισμό από τη Ρωσία.
Πιστεύω ότι η αμερικανική αντίδραση οφειλόταν ξεκάθαρα σε αυτή τη διαπίστωση. Και ο αξιωματούχος φάνηκε ως να ήταν έτοιμος από καιρό. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιο τρόπο από τους S-400».
Τοποθετήθηκε και στο θέμα των κυρώσεων, και είπε στους πιεστικούς δημοσιογράφους μία κουβέντα, βάση της οποίας στη συνέχεια υπέθεσαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία. Για την Κίνα, που είναι εχθρική χώρα, χρειαστήκαμε εννέα μήνες για να επιβάλουμε τις κυρώσεις, είπε… Άρα ο ίδιος χρόνος χρειάζεται και για την Τουρκία, υποθέτω…
Ήδη για την Άγκυρα «τρέχει» ο πέμπτος μήνας από την παραλαβή των S-400 και υποθετικά μιλώντας, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει τελική απόφαση σύντομα για το μέλλον του ρωσικού συστήματος, δεν θα τον σώσει ούτε ο εκβιασμός που ασκεί στον Ντόναλντ Τραμπ. Και ο εκβιασμός μπορεί να μην είναι μόνο οικονομικός. Θυμίζω ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τα είπε όλα σε ό,τι αφορά την οικονομική σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ.
Ο λόγος για τον οποίο καταλήγουν αναλυτές και δημοσιογράφοι σε αυτό το συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο χρόνος εξαντλείται, είναι ότι εάν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- δεν λήξει το θέμα των τουρκικών S-400 η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα υποστεί μία μεγάλη ήττα. Και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία τόνισαν στους Αμερικανούς ότι, εάν δεν αλλάξει απόφαση η Τουρκία ή δεν τιμωρηθεί από τον Λευκό Οίκο στην περίπτωση που κρατήσει τους S-400, θεωρούν ότι έχουν το «πράσινο φως» για να αγοράσουν και αυτές το σύστημα.
Στην Ινδία, αν και είναι ειδική περίπτωση, διότι διαθέτει πλούσιο ρωσικό υλικό, εντούτοις η αμερικανική συμβουλή είναι η ίδια, όπως και στις άλλες χώρες: Μην προχωρήσετε, είναι το μήνυμα που έδωσε ο κ. Τραμπ στον Ινδό πρωθυπουργό, όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος τον συνόδευσε επίτηδες στο ταξίδι του στο Τέξας, όπου μίλησε σε χιλιάδες Ινδούς. Η συμμόρφωση της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, ίσως και άλλων χωρών, εξαρτάται αποκλειστικά από την τελική στάση του κ. Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.
Οι αναλυτές και οι διπλωμάτες τείνουν να πιστέψουν ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί και βρίσκεται σε αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο. Την ίδια μέρα, την Πέμπτη, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος) προχώρησαν σε επιθετική ενέργεια για να πετύχουν την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Από το πουθενά, ο συνάδελφος τους Ντέιβιντ Πέρντιου (Ρεπουμπλικάνος από την Ατλάντα), παρενέβη και μπλόκαρε την υιοθέτηση του ψηφίσματος με μία έωλη δικαιολογία από το παρελθόν: «Η υιοθέτησή (του ψηφίσματος) θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση της (αμερικανικής) κυβέρνησης να ξεπεράσει τις πραγματικές προκλήσεις των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία» δήλωσε χωρίς ντροπή.
Πίσω από την ενέργεια του γερουσιαστή εντοπίστηκε ο Λευκός Οίκος. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απάντησε ότι «μου φαίνεται απίστευτο που η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια για την Ιστορία». Και έστειλε το μήνυμα ότι θα επανέλθει με αποφασιστικότητα και θα επιτύχει την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Παρά το γεγονός ότι και στο Λευκό Οίκο και στη Γερουσία αντιλαμβάνονται -και δεν το κρύβουν- ότι η Τουρκία έχει καταστεί προβληματικός σύμμαχος και διεθνής ταραξίας, η εξάρτηση του κ. Τραμπ από τα συμφέροντά του στην Κωνσταντινούπολη, δεν του επιτρέπουν ακόμα να λάβει τις ορθές αποφάσεις. Η επιμονή του να προστατεύει τον Ερντογάν έχει θυμώσει νομοθέτες και από το δικό του κόμμα. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας και η επιβολή των κυρώσεων είναι θέματα αρχής. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αν τεθούν τα δύο θέματα σε ψηφοφορία, ο κ. Τραμπ θα χάσει με 95-5 ψήφους.
Προφανώς είναι αυτό που τον τρομάζει μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου τον εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του. Αρκετοί νομοθέτες έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι η σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, είναι πιο ισχυρή υπόθεση για να πετύχουν την καθαίρεσή του, ακόμα και από το σκάνδαλο για την Ουκρανία… Ήδη, άρχισε η κλήση δικηγόρων και λομπιστών, που είναι φίλοι του κ. Τραμπ και συνεργάζονται με την Τουρκία...
Μιχάλης Ιγνατίου
Έθνος
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε μια και καλή, είναι ότι η στάση των ΗΠΑ στο θέμα Τουρκία δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του Τραμπ. Ούτε είναι θέμα "Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ολόκληρη στρατιά συμβούλων, γραφειοκρατών, πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών παραγόντων κλπ. είχαν μια συγκεκριμμένη οπτική της γεωπολιτικής κατάστασης του κόσμου εδώ και 70 χρόνια, και έχτισαν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως και το ΝΑΤΟ, πάνω στο "σύμμαχο Τουρκία". ήταν κολοσσιαίο λάθος διότι απέτυχαν να δουν τον κίνδυνο που οι ίδιοι αναζωογονούσαν - ίσως εδώ να παίζει ρόλο και το ότι επειδή στη Δύση η θρησκευτική πίστη δεν παίζει κανένα ρόλο πίστευαν ότι και στο μουσουλμανικό κόσμο συνέβαινε το ίδιο, άλλωστε τα δοτά καθεστώτα στις μουσουλμανικές χώρες διατηρούσαν τον έλεγχο μέχρι κάποια χρονική στιγμή.
Ο Ερντογάν τους ξέφυγε, συνέλληνες. Αυτή είναι η αλήθεια. Τους ξέφυγε και δυνάμωσε. Γελάω κάθε φορά που διαβάζω το πόσο στριμωγμένος είναι, ότι έχει αδιέξοδα, κλπ. Ο Ερντογάν τους ξέφυγε, δυνάμωσε και πλέον μόνο με πολύ σκληρό τρόπο η Τουρκία θα συγκρατηθεί.
Δεν είναι θέμα Τραμπ. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσοι γραφειοκράτες, πολιτικοί, στρατιωτικοί κλπ. θα φανούν ανεπαρκείς ή λανθάνοντες αν επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία; έχετε συνειδητοποιήσει πόσα οικονομικά συμφέροντα θα θιγούν; 'Εχετε συνειδητοποιήσει ότι ο Ερντογάν έχει τόσους τρόπους να αντιδράσει που να πισωγυρίσει το ΝΑΤΟ τουλάχιστον 5 χρόνια στην κόντρα της Δύσης με τη Ρωσία; Νομίζετε ότι η Δύση έχει το περιθώριο να χάσει τόσο χρόνο;
Τα λάθη στη γεωστρατηγική πληρώνονται με πολέμους, και η Δύση τώρα θα πληρώσει. Και όσοι είναι αφελείς να πιστεύουν ότι με τους δημοκρατικούς στην εξουσία οι ΗΠΑ θα συμπεριφέρονταν αλλιώς, καλούνται να επιστρέψουν στον πλανήτη Γη.
Όχι, φίλοι μου. Οι ΗΠΑ θα παίξουν το χαρτί "Τουρκία" μέχρι τέλους. Ακόμη κι αν η Τουρκία καταλάβει ελληνικό έδαφος, θα κρατήσουν ουδέτερη στάση (χωρίς να σημαίνει ότι τους αρέσει). Αν θέλουμε να ελπίζουμε, ας ετοιμαστούμε σοβαρά για την αναμέτρηση που έρχεται, διαφορετικά ας ετοιμαστούμε για θρήνο και κοπετό.
ΙΩΑΝΝΗΣ
Πολύ σωστά τοποθετείσαι αγαπητέ Ιωάννη. Θά πρέπει κάποιοι συνέλληνες καί κυβερνώντες νά απελευθερωθούν από τήν αμερικανολαγνεία. Είναι χρήσιμες οί καλές σχέσεις μέ τό usa. Καί στά εξοπλιστικά αλλά : νά μήν τοποθετούμε όλα μας τά αυγά : τίς προσδοκίες καί τίς ελπίδες μας εκεί. Νά έχουμε πχ τά χρήματα μας νά "ψωνίζουμε" καί από αυτούς. Αλλά θά πρέπει νά γνωρίζουμε πάντα ότι ό καου μπόυ δέν θα μας δώσει ποτέ υπερόπλο αλλά "δευτεράντσα". Έχει χρόνια τήν τακτική αυτή. Η δεδομένη Ελλάδα τό "καλό" παιδί.Έρχεται όπως πολύ σωστά εκτιμάς. Ή μεγάλη Ελληνοτουρκική σύγκρουση πού από επίσημα καί καθ ύλην αρμόδια καί υπεύθυνα χείλη έχει αποκαλυφθεί. Ότι θά ειμαστε μόνοι μας καί πρέπει νά ετοιμαστούμε γιά νά μήν θρηνήσουμε εδαφική απώλεια. ΒΟΉΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. Καί γιατί είναι δέσμιος τής ποντιοπιλατικής αντίληψης. Νά ελέγχουν καί τήν Τουρκία. Αλλά και διότι ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΜΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή