Ο Ερντογάν παίζει ρώσικη ρουλέτα με ΗΠΑ
Αποφασισμένος να τραβήξει μέχρι τα άκρα το μπρα ντε φερ με την Ουάσιγκτον εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Τη στιγμή που ηγετικά στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο τον καλούσαν να διαλέξει μεταξύ των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και των ρωσικών πυραύλων S-400, απειλώντας με σοβαρές κυρώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος καθιστούσε σαφές ότι δεν θα διστάσει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έκταση και βάθος στη στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία.
«Η Τουρκία είναι ένα απολύτως κυρίαρχο κράτος και δεν θέτει την κυριαρχία της υπό διαπραγμάτευση με κανέναν», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από τη Μόσχα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Αναφορικά με την αγορά των S-400, που έχει αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε λυδία λίθο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Τους λέμε (στους Αμερικανούς) ότι η υπόθεση έκλεισε, όλα είναι έτοιμα. Η παράδοση των S-400 έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, αλλά μπορεί να έρθουν και νωρίτερα». Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τη Sabah, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία ήδη διαθέτουν συστήματα παρόμοια με τους S-400 (στην πραγματικότητα, εννοούσε τους S-300).
Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι, αν οι ΗΠΑ τραβήξουν κι άλλο το σκοινί, η Αγκυρα θα στραφεί πιο αποφασιστικά προς τη Μόσχα για να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πουλήσουν, τότε θα αγοράσουμε πυραύλους Patriot, διαφορετικά θα αγοράσουμε περισσότερους S-400 ή άλλα συστήματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Κι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση των F-35, τότε θα προμηθευτούμε τα αεροπλάνα που χρειαζόμαστε από αλλού. Υπάρχουν τα ρωσικά Su-34 και Su-57, όπως και άλλα», πρόσθεσε.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απορία του για την πρόσφατη προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι παράλογο να τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας για τους S-400, τη στιγμή που ορισμένες χώρες- μέλη της Συμμαχίας διαθέτουν ρωσικούς πυραύλους S-300», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι, αν εγκατασταθούν στην Τουρκία οι ρωσικοί πύραυλοι, η Μόσχα θα έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αμερικανικών αεροσκαφών τελευταίας γενεάς F-35, που επίσης θα βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους. Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου αντέτεινε ότι «τα αμερικανικά F-35 ήδη πετούν πάνω από τη Συρία σε καθημερινή βάση, παρότι υπάρχουν εκεί συστήματα S-400».
Το Κρεμλίνο υποδέχθηκε ευνοϊκά τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για το ενδεχόμενο επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ερωτηθείς για τις σχετικές αναφορές Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία είναι ανοικτή, η Ρωσία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και την τεχνογνωσία. Και είναι φυσικό η Ρωσία να αναζητεί δυνατότητες για να διευρύνει αυτή τη συνεργασία της. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρακτική», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Λίγες ώρες νωρίτερα, οι New York Times είχαν δημοσιεύσει ιδιαίτερα αυστηρό έναντι της Τουρκίας άρθρο που υπέγραφαν οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στις επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας της Γερουσίας. Στο εν λόγω άρθρο, οι τέσσερις γερουσιαστές προειδοποιούσαν την Αγκυρα ότι μπορεί να έχει τους S-400 ή τα F-35, αλλά όχι και τα δύο, ενώ χαρακτήριζαν την Τουρκία «χρήσιμο εταίρο, αλλά όχι αναντικατάστατο».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...