Νέο πολιτικό τοπίο μετά το «Μακεδονικό»
Μία νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, με κυβερνητικά «διαζύγια», μεταγραφές και διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η κυβέρνηση πορεύεται με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι ανεξάρτητους που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα ελπίζει σε μια σειρά θετικών ρυθμίσεων για να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση.
Την ίδια στιγμή δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες- του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ- έχουν πάψει να υφίστανται, καθώς δεν πληρούν τον... μαγικό αριθμό των πέντε βουλευτών (που θα πρέπει να έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος). Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτήθηκε και στη θέση του θα μπει ο Τέρενς Κουίκ, που έχει «διακόψει» τις σχέσεις του με τους ΑΝΕΛ και συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.
Καταλύτης εξελίξεων ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που οδήγησε σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία και σε σημαντική αύξηση των ανεξαρτήτων βουλευτών. Το πρωτόκολλο για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ κυρώθηκε από 153 βουλευτές και από εδώ και πέρα οι «προβολείς» πέφτουν εκ νέου στην εσωτερική επικαιρότητα. Και όσο «φουντώνει» η συζήτηση για το χρόνο των εκλογών, τόσο τα κόμματα θα θέτουν σε εφαρμογή σχέδια για συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης η απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την πλειοψηφία στη Βουλή, ήρθε με τις επιστολές έξι βουλευτών που ζητούν οι ψήφοι τους να προσμετρώνται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης. Αυτό αφορά μη ονομαστικές ψηφοφορίες και έτσι λύνονται τα διαδικαστικά προβλήματα στην Ολομέλεια.
Οι σχέσεις με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, κάθε άλλο παρά... ζεστές μπορούν να χαρακτηριστούν μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συνεχείς αναφορές στον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων «ψυχρό εκτελεστή», ενώ έσπευσε να πει πως «ούτε γέφυρες έχω χτίσει με τη διαπλοκή ούτε με την αντιπολίτευση».
Για να πάρει στη συνέχεια το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και να πει πως «θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε επί 4 χρόνια, μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμάται πως κλείνει ένας κύκλος και πλέον θα δοθεί έμφαση στη θετική ατζέντα της οικονομίας. Η αρχή γίνεται με την επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά (ένα εκατομμύριο ωφελούμενοι) και έρχονται οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και το σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια (που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη).
Το «βλέμμα» είναι τώρα στραμμένο στο χώρο της κεντροαριστεράς και πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται νέα κείμενα με υπογραφές προσώπων, που είναι υπέρ ενός ευρύτερου διαλόγου στο χώρο. Το «πρέσινγκ» προς το ΚΙΝΑΛ θα είναι ασφυκτικό και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η Φώφη Γεννηματά που σημείωσε από το βήμα της Βουλής «δεν πιάνει το ρεσάλτο στην παράταξη μας».
Στη Νέα Δημοκρατία το αίτημα για εκλογές θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και δεν είναι τυχαίο πως γίνεται διαρκής αναφορά στις ημέρες που μένουν μέχρι το Μάιο (οπότε και εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση πως θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, καθώς τα ποσοστά συσπείρωσης στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους είναι ήδη ψηλά.
Στο Κίνημα Αλλαγής οι «προβολείς» πέφτουν πάνω στο συνέδριο που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου φορέα. Μετά το «διαζύγιο» με τη ΔΗΜΑΡ και το Θανάση Θεοχαρόπουλο -είχε προηγηθεί το καλοκαίρι ο... χωρισμός με το Ποτάμι- αυτό που προέχει είναι να μπει τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας. Το βάρος πέφτει στο «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων, ώστε να μην υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στο δρόμο προς την κάλπη.
Κατά τα άλλα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εστιάζει σε θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και στους ανέργους. Όσον αφορά στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης θα διατηρήσει τους υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα, όπως φάνηκε και από την ομιλία του στην κύρωση του Πρωτοκόλλου.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πορεία των ανεξάρτητων βουλευτών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού. Τη Δευτέρα πιθανότατα θα γίνει η ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ, μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων στηρίζουν την κυβέρνηση οι: Βασίλης Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης και Κώστας Ζουράρις. Στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς είναι ο Σπύρος Λυκούδης (με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), ενώ πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ είναι ο Στάθης Παναγούλης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και στο πλευρό του είναι και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Προς τη Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα «κοιτά» ο Γιώργος Αμυράς, ενώ ανάλογη θέση για την επόμενη ημέρα έχει και ο Γρηγόρης Ψαριανός (που πάντως έχει πει ότι μέχρι τις εκλογές θα μείνει ανεξάρτητος και δεν θα πάει σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα).
Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος έχει στο πλευρό του τον Κώστα Κατσίκη, τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και τον Αριστείδη Φωκά (που αρχικά είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, μετά ανεξαρτητοποιήθηκε και στην πορεία πήγε στους ΑΝΕΛ).
Ο Δημήτρης Καμμένος έχει ιδρύσει τη Δύναμη Ελληνισμού (με γενικό γραμματέα τον Τάκη Μπαλτάκο), ενώ ανεξάρτητος είναι και ο Γιώργος Λαζαρίδης (που το 2015 είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ). Όσον αφορά στο Νίκο Νικολόπουλο, ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα. Τέλος στους ανεξάρτητους είναι και δύο βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή το 2015.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Euro2day
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...