Σε τίποτε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Τούρκους
Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, αλλά με αύξουσα ένταση, επιμένει πάντα να περιλαμβάνει στην ατζέντα των συζητήσεων όλες τις απαιτήσεις της
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Άγκυρα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης με τους Τούρκους σε κανένα από τα ζητήματα μείζονος πολιτικής.
Ως εκ τούτου, ο μοναδικός λόγος συζητήσεων μαζί τους, είναι η κατά διαστήματα επίτευξη "ησυχίας" στο Αιγαίο, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως αυτήν την στιγμή τον κ. Τσίπρα, ώστε να μη βρεθεί κατά την προεκλογική περίοδο στη δύσκολη θέση να πάρει αποφάσεις που δεν θα ζημιώσουν την Ελλάδα, αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά.
Τόνισα και προχθές και το επαναλαμβάνω, ότι αυτός πρέπει να ήταν ο μοναδικός λόγος που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Άγκυρα. Άλλωστε, από τις συνήθεις διαρροές, λέγεται ότι συζητήθηκε να υπάρχει εκατέρωθεν αποφυγή εμπλοκών κατά την διάρκεια εορτών και την θερινή περίοδο.
O Kαλίν, ήδη από την παραμονή της επίσκεψης, είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, όλες τις απαιτήσεις Ερντογάν, οι οποίες εκ προοιμίου είναι απορριπτέες [η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, ή η συζήτηση για τον ΤΑΡ και τον Turkısh Stream, δεν λογίζονται φυσικά στα ζητήματα μείζονος πολιτικής].
Έκανε λόγο για "τουρκική" μειονότητα στη δυτική Θράκη, ανέφερε πως στο τραπέζι θα τεθούν "το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα και τα νησιά". Και όσον αφορά την Κύπρο, επανέλαβε τα περί ισοτιμίας Ε/κ και Τ/κ.
Σημειώνω, πως με τον όρο ισοτιμία, που αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης τον Φεβρουάριο του 2014, στη συνάντησή του με τον Ακιντζί, οι Τούρκοι δεν εννοούν πολιτική ισότητα όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κατάσταση που είναι αυτονόητη, αλλά ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων, 50%-50%. Στις επιθέσεις που δέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης από τον πολιτικό κόσμο Κύπρου γι’ αυτήν την αποδοχή, υποστήριξε πως εννοούσε το 80-20% της πληθυσμιακής σύνθεσης που είχε η Κύπρος το 1974. Το θέμα βεβαίως στα γραπτά κείμενα, δεν είναι τι εννοεί ο καθένας, αλλά τι υπογράφει.
Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, αλλά με αύξουσα ένταση, επιμένει πάντα να περιλαμβάνει στην ατζέντα των συζητήσεων όλες τις απαιτήσεις της, οι οποίες ναι μεν δεν γίνονται αποδεκτές, αλλά προτάσσει με μεθοδικότητα όλες τις πλευρές της επιθετικής της πολιτικής, καθιστώντας τες ως υπαρκτό αντικείμενο συζητήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στον γερμανικό Τύπο αναφέρθηκε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε αμφισβητούμενης κυριότητας νησιών του Αιγαίου. Πέτυχε δηλαδή η τουρκική προπαγάνδα με την συνεχή επανάληψη, να αναγνωριστεί το γκρίζο σε περιοχές του Αιγαίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκει τις συναντήσεις των δύο πλευρών σε υψηλό επίπεδο.
Ως προς την επαναλειτουργία της Χάλκης, δεν θα έπρεπε καν να γίνεται συζήτηση, παρά μόνον ως επίδειξη ενδιαφέροντος ενός χριστιανικού κράτους. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου "Μακεδονία", Ηλίας Κουσκουβέλης, δήλωσε στο ΑΠΕ:
«Θεωρώ πως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, όπως προσπαθεί να το βάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι μια διεθνής υποχρέωση της γείτονος, την οποία οφείλει να σεβαστεί το συντομότερο δυνατόν».
Ως προς δε τη ισοτιμία, υποστήριξε: «Να μας ξεκαθαρίσει η απέναντι πλευρά τι εννοούσε ο πρόεδρός της όταν είπε για πολιτική ισοτιμία καθώς η λέξη αυτή δεν είναι ακριβώς νομική, εμπεριέχει πολιτικά χαρακτηριστικά και αν κατά πόσο εννοεί ενδεχομένως συγκυριαρχία στο νησί».
Εν τέλει, ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει όταν η χώρα μας βρίσκεται εν αδυναμία, και όταν στην εξουσία υπάρχουν ευθυνόφοβοι πολιτικοί. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες επιβολής των δικαίων ελληνικών θέσεων, όπως στην περίπτωση των Ιμίων, αλλά τότε στην εξουσία βρίσκονταν ο Σημίτης με τον Πάγκαλο, με την γνωστή κατάληξη.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...