Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τουρίστας της Αγιάς Σοφιάς


Δεν έκανε το σταυρό του. Και καλά έκανε. Που δεν το έκανε. Αλλιώτικα θα ήταν υποκριτικό και άκρως θεατρικό. Στη συνέχεια βρέθηκε στη Χάλκη. Ακουσε για το παρελθόν. Ελπίζω να συγκράτησε κάτι. Εστω και λίγα. Και φυσικά προηγουμένως αντάλλαξε χειραψίες, φωτογραφήθηκε και κουβέντιασε με τον ψευτοσουλτάνο Ερντογάν. Ενδιαμέσως έκανε και ένα πέρασμα να συναντήσει τον Βαρθολομαίο.

Οι εφημερίδες έγραψαν. Τα κανάλια έδειξαν. Οι σχολιαστές τοποθετήθηκαν. Και τα social Media οργίασαν. Καλύτερα δεν γίνεται. Με πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Με τιμές και ταρατατζούμ. Με γεύματα. Με αξιωματούχους και πάσης φύσεως τουρκοδιασημότητες. Με πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Με όλες τις ανέσεις και με όλες τις τιμές.

Πριν από δέκα χρόνια ούτε που θα περνούσε από το μυαλό του. Πριν από πέντε χρόνια το είχε βάλει ως βασικό προορισμό του. Να φωτογραφηθεί. Να ανταλλάξει χειραψίες με όλους τους ισχυρούς της υδρογείου. Να κουβεντιάσει. Και να διαχειριστεί τις τύχες των ελλήνων πολιτών. Κυρίως εκείνων που υποτίθεται πως εργάζεται, πονεί και μοχθεί για λογαριασμό τους. Δηλαδή του φτωχούς και τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Και τελικά τι να είπαν; Ο Ταγίπ τα δικά του. Αφού προηγουμένως με δικό του φιρμάνι επικηρύχθηκαν τα κεφάλια οκτώ «τρομοκρατών». Τελικά αυτά που είπαν κατέληξαν σε δύο παράλληλους μονόλογους. Ο ψευτοσουλτάντος διεκδικεί μερίδιο από το Αιγαίο. Διεκδικεί εδάφη της νησιωτικής Ελλάδας. Διεκδικεί μερίδιο από τους φυσικούς πόρους της Κύπρου. Και εξακολουθεί, ακλόνητος, να στατοπεδεύει στη μισή Κύπρο.


Με άλλα λόγια, τα τουρκικά, στρατιωτικά αεροσκάφη θα εξακολουθούν να διασχίζουν τους υπερήφανους ελληνικούς ουρανούς. Με άλλα λόγια θα εξακολουθεί να απειλεί. Με άλλα λόγια θα εξακολουθεί να οπλίζεται σαν αστακός. Με άλλα λόγια θα εξακολουθεί να παράγει δικά του όπλα με την δική του, πολεμική βιομηχανία.

Με άλλα λόγια θα εξακολουθεί να εξοντώνει Κούρδους. Θα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως δικτάτορας σε μια χώρα ημιδικτατορική. Θα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη, την βασική απειλή. Και θα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία. Προκειμένου να ορμήσει.

Να χλαπακιάσει κάποιο ελληνικό νησί. Ας πούμε το Καστελόριζο. Ισως και μερικές βραχονησίδες. Ετσι ώστε να μας σύρει σε αναγκαστικές διαπραγματεύσεις, σε αναγκαστικές υποχωρήσεις και σε αναγκαστική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Με τελικό στόχο μισό Αιγαίο υπό τούρκικη «ημικατοχή» Και άντε μπαγάσηδες Ρωμιοί. Το υπόλοιπο μισό σας το χαρίζω. Επειδή είμαι γενναιόδωρος και μεγαλόψυχος.

Για πόσο μας το αφήνεις αφέντη Ερντογάν; Αν είστε καλά και φρόνιμα παιδιά για κάμποσο καιρό. Αν δεν είστε ε τότε θα το αρπάξω για λογαριασμό μου.

Κάπως έτσι σχεδιάζεται, οργανώνεται και εφαρμόζεται η εξωτερική πολιτικής της μεγάλης Οθωμανικής Πύλης του ψευτοσουλτάνου. Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε τουρίστας Business class. Και κάτι περισσότερο. Αλλά και κάπως έτσι κι εμείς, Μακεδονομάχοι και μη Μακεδονομάχοι, σουλατσάρουμε ως τουρίστες τρίτης θέσεως.

Φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι. Απέναντι στα στρατά και την υπεροπλία του Ερντογάν. Φτωχοποιημένοι αλλά κάπως ενσωματωμένοι στην «τραπεζαρία» μιας ευρωπαικής, αστικής δημοκρατίας. Και φυσικά «μικρότεροι», «λιγότεροι», «άκαπνοι» και καλοαναθρεμμένοι. Σχετικά με τα στίφη της βαθιάς τουρκικής Ανατολίας.

Επομένως τι; Επομένως αλληθωρίζουμε κατά μεριά Σκοπίων. Αφού, σου λέει, είναι λιγότεροι. Αφού κατέχουν μόλις το 8% του δικού μας ΑΕΠ. Αφού ο στρατός τους είναι μισή ελληνική διμοιρία. Και ούτε. Αφού ζέχνει από αφαγία το στόμα τους. Αφού είναι μια χαψιά. Ε τότε ιδού οι εχθροί Ορμάτε ρεεεε. Τουρίστες με φουστανέλα, με φέσι και με μια φωνή «αέραααααα» θα σας ψήσουμε στη σούβλα σαν αρνί!


Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]