Όταν η Δημοκρατία βιάζεται μέσα στο Κοινοβούλιο...
Με αρχηγική «κοπτάτσια»
υπέρ ή εναντίον συμφωνίας Πρεσπών
Ε όχι δεν γίνεται! Και, φυσικά, αναφέρομαι στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Τον χρυσό, απαράβατο, διαχρονικό κανόνα εσωτερικών σχέσεων όλων των μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Τον οποίο κανόνα, λαμβάνουν από την πρώτη στιγμή που θα δρασκελίσουν το κατώφλι του Περισσού, όλα, μα όλα τα υποψήφια μέλη του κόμματος. Εμείς, τους λένε, έτσι λειτουργούμε. Πρώτα το κουβεντιάζουμε, ύστερα αποφασίζουμε Και κάθε απόφαση πρέπει όχι μόνο να στηρίζεται και να υποστηρίζεται απ όλους. Ακόμα και από εκείνους που διαφωνούν μ αυτή τη γραμμή. Πρέπει, από πάνω και να την προπαγανδίζουν. Θέλεις; Αν όχι ιδού η έξοδος. Αν ναι τότε είσαι καλοδεχούμενος.
Μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές, πολλές φορές οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ηγεσία, ερήμην των εσωτερικών, δημοκρατικών διαδικασιών. Με τον κανόνα της «κοπτάτσιας».
Σύντροφε αυτό έχει αποφασίσει το κόμμα. Μα ποιο κόμμα; Αφού ουδέποτε ήρθε προς συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις βάσης. Α, του λέει ο σύντροφος καθοδηγητής. Εννοώ την ηγεσία.
Ενίοτε μάλιστα η ηγεσία του Πολιτικού Γραφείου, συγκεντρώνεται στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα. Ένας έναντι όλων.
Εν προκειμένω η γραμμή του ΚΚΕ είναι πεντακάθαρη και κρυστάλλινη. Έτσι εμείς λειτουργούμε. Όποιος διαφωνεί να πάει στο σπιτάκι του.
Τα γράφω όλα αυτά σε σχέση με ότι συμβαίνει, επί των ημερών μας στα υπόλοιπα κόμματα. Τα οποία ισχυρίζονται ότι λειτουργούν εντελώς δημοκρατικά. Και μάλιστα ότι διαφωνούν, καθέτως και οριζοντίως, με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και την «κοπτάτσια» του Περισσού.
Πλάνη δυσθεόρατη και απροσμέτρητη. Και φυαικά υποκριτική. Αν είναι έτσι τότε γιατί δεν ελευθερώνουν, αποδεσμεύουν όλους του βουλευτές τους από το χαλινάρι των ηγεσιών τους;
Γιατί δεν τους επιτρέπουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση; Αναφορικά, φυσικά, με την συμφωνία των Πρεσπών. Ασε το άλλο. Το γεγονός δηλαδή ότι οι αποφάσεις γι αυτό το κρίσιμο το τεράστιο ζήτημα δεν έχουν ληφθεί από τη βάση όλων αυτών κομμάτων. Αμφιβάλλω δε αν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις και από τα ανώτερα κομματικά όργανα.
Για παράδειγμα. Τι ακριβώς θα ψήφιζαν οι βουλευτές του Σύριζα από την Μακεδονία και γενικώς από τη Βόρεια Ελλάδα; Ολοι θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών; Πριτς!
Αν μάλιστα η ψηφοφορία είναι μυστική και αν όλοι ψήφιζαν κατά συνείδηση, ε τότε θα τρίβαμε τα μάτια μας με το αποτέλεσμα.
Άρα όλα τα κόμματα που καμώνονται υπέρ ελευθερίας και δημοκρατικών διαδικασιών, στην πραγματικότητα και στα πολύ κρίσιμα ζητήματα μιμούνται, κοπιάρουν, τον χρυσό κομμουνιστικό εσωτερικό κανόνα του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Και μάλιστα με την χειρότερή του μορφή. Άλλωστε ούτε στις τοπικές οργανώσεις έχουν ληφθεί αποφάσεις. Και αμφιβάλλω αν το ζήτημα έχει εξεταστεί και ψηφιστεί πλειοψηφικά, από όλα τα στελέχη όλων αυτών των κομμάτων.
Με απλά λόγια πρόκειται περί «κοπτάτσιας». Δηλαδή με άνωθεν εντολή και μάλιστα αρχηγική. Όλων των κομμάτων και όλων των παρατάξεων. Και είμαι σίγουρος. Πως έτσι και κάποιος βουλευτής τολμήσει αυτή την αρχηγική γραμμή να υπερβεί, τότε χρατς εκτός κόμματος, εκτός κομματικών οργάνων και στο μέλλον εκτός Βουλής.
Ο, τι πει ο αρχηγός. Πετάει Θανάση μου ο γάιδαρος; Πετάει Αλέξη μου αρχηγέ. Τα περί εσωτερικής δημοκρατίας είναι λόγια και αερολογία να την χάφτουν τα χαϊβάνια!
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Ο κ. ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΙΣΜΕΝΗ ΚΟΥΡΕΛΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ Η ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ "ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ", ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΜΟΛΑΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΡΙΑ ΤΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΞΕΣΤΟΜΙΣΕ ΠΟΤΕ!
ΑΛΛ'ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ...
Το Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο κατά καιρούς και πριν από το 2015. Εν πάση περιπτώσει, όμως, ο Πάκης δεν έχει κανέναν πρόβλημα να το παραβιάζει, αν τού το ζητήσει τούτη η κυβέρνηση (μην ξεχνάς ότι αυτοί τον έκαμαν ΠτΔ και δήλωσαν ότι θα τον ξαναπροτείνουν) και το έδειξε αμέσως μόλις ανέλαβε. Δέχτηκε τον πολιτικό όρκο, ο οποίος δεν προβλέπεται (καλώς ή κακώς, δεν το συζητώ τώρα) από το Σύνταγμα.
Διαγραφή