Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα Οικονομική κρίση φοβούνται στην Τουρκία…


Η επικεφαλής ενός κορυφαίου τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου προέβλεψε νέες κρίσεις όπως η αναταραχή που πυροδότησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες η στάση έναντι του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, εκτός εάν η κυβέρνηση προβεί σε αυστηρές ενέργειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας.

«Νομίζω ότι δεν μαθαίνουμε τα διδάγματα μας από το παρελθόν», δήλωσε η Nuretin Ozdebir, επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Dunya. «Όσο η οικονομία δεν μετατραπεί σε οικονομία βασισμένη στην παραγωγή, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες κρίσεις τύπου Brunson.»

Η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 7,22 ανά δολάριο τον Αύγουστο, σημειώνοντας απώλειες για το έτος πάνω από 40 τοις εκατό, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διέταξε κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων υπουργών και διπλασιασμό των τιμολογίων για τον τουρκικό χάλυβα κατά τη διάρκεια της διετούς κράτησης του Brunson. Ο πάστορας απελευθερώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, βοηθώντας τα κέρδη της λίρας σε περίπου 5,5 ανά δολάριο.


Η λίρα ανακάμπτει επειδή τα υψηλά επιτόκια στη χώρα προσελκύουν χρήματα, είπε η Ozdebir.. Αυτή είναι η επιφανειακή χρηματοδότηση και η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί τι θα συμβεί όταν η τιμή της λίρας θα αυξηθεί περαιτέρω και οι κατασκευαστές θα είναι πίσω στην ίδια θέση που βρέθηκαν, πριν από την φετινή κάμψη του νομίσματος, είπε.

Διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται, με αποτέλεσμα τον υψηλό πληθωρισμό, ένα μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα υψηλά επιτόκια, δήλωσε η Ozdebir. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας προσελκύοντας πηγές χρημάτων από το εξωτερικό, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Τουρκία είναι νέες πηγές παραγωγής, είπε.

Η λίρα εξασθένησε 0,3% στα 5,49 ευρώ ανά δολάριο στις 3:31 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη.

Σιωπηλή η Κεντρική Τράπεζα

Ο κυβερνήτης της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Murat Çetinkaya αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο πληθωρισμός στη χώρα έχει κορυφωθεί.

Ο Çetinkaya δεν έδωσε σαφή απάντηση σχετικά με το αν οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, που κυμαίνονται στο 24,5%, επιταχύνθηκαν ή επιβραδύνθηκαν τον Οκτώβριο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν ασκηθεί πολιτικές πιέσεις για μείωση των επιτοκίων φέτος, άφησε το επιτόκιο αναφοράς της τάξης του 24% αμετάβλητο το Σεπτέμβριο μετά από αύξηση κατά 17,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδυτές βλέπουν το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου, ως το κλειδί για το μέλλον των τουρκικών αγορών, οι οποίες δοκιμάζονται από μια νομισματική κρίση και μια πολιτική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ο υπουργός οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayak δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα αναπηδήσει με ένα καλύτερο και ισχυρότερο οικονομικό έτος το 2019 και ότι η «επίθεση της 10ης Αυγούστου» κατά της οικονομίας της Τουρκίας σχεδιάστηκε από ξένα κεφάλαια, ανέφερε η αριστερή εφημερίδα Birgün.

«Εκείνοι που σχεδίαζαν την επίθεση της 10ης Αυγούστου χτύπησαν έναν τοίχο. Δεχθήκαμε μια επίθεση που δεν παρατηρήθηκε καν στις 12 Σεπτεμβρίου [1980 στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία], δεν υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία να μην ξεπεράσει τις επιθέσεις «, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, ενώ μιλούσε στο κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για την παρουσίαση των σχεδίων και του προϋπολογισμού του για το 2019.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]