Στον πόλεμο Μόσχας – Φαναρίου καλούν τις… «εφεδρείες» τους!
Κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να διακόψει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤASS.
Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την αναγνώριση από το Φανάρι, της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Πρόκειται για την πρώτη πράξη πολέμου, που το πατριαρχείο Μόσχας ετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό, με τελικό στόχο να ανατρέψει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υφαρπάζοντας εθνικές εκκλησίες και Πατριαρχεία που στη συγκεκριμένη στιγμή επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Μόσχας.
Η υπόθεση, που μόνο εκκλησιαστικό χαρακτήρα δεν έχει, φέρεται να έχει εμπλέξει σειρά εθνικών Πατριαρχείων στη Βαλκανική και όχι μόνον, που ενδέχεται να οδηγηθούν όχι απλά σε ρήξη με το Φανάρι αλλά και σε εσωτερική διάσπαση, όπως είναι η περίπτωση της Βουλγαρίας.
Μπροστά στην επίθεση του πατριαρχείου Μόσχας στην Ελλάδα εμφανίζονται ελάχιστα πρόθυμοι ορισμένοι εκ των ιεραρχών, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, να καταθέσουν υπέρ του Φαναρίου για μικρο-προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα, επιτρέποντας στη Μόσχα να μιλούν για «σύγκλιση» με μέρος της Ελληνικής Εκκλησίας.
Το δεύτερο πρόβλημα στην Αθήνα είναι η χαμηλών τόνων αντιδράσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αρνείται ως τώρα να «τρίξει τα δόντια» όπου εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς και να προσφέρει τις «καλές του υπηρεσίες» σε ορισμένες περιπτώσεις εκατομμυρίων ευρώ για να κινητοποιήσει Ελληνό-Ορθόδοξες Εκκλησίες υπέρ του Φαναρίου αλλά και ορισμένες άλλες.
Στο ζήτημα αυτό, υπεισέρχονται και οι «ουδέτερες» σχέσεις ΥΠΕΞ με το αντίστοιχο της Μόσχας, που έχει εξαπολύσει κανονικό αγώνα στήριξης του πατριαρχείου Μόσχας, ιδιαίτερα στο χώρο των Βαλκανικών εκκλησιών, ενώ θεωρείται απολύτως ελεγχόμενο το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του καθεστώτος Bassar Al Assad.
Παρέμβαση Κρεμλίνου
Την ανησυχία του για το ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει το Κρεμλίνο και ευελπιστεί ότι τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Μόσχας θα ληφθούν υπ’ όψιν, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζει ποια είναι αυτά τα συμφέροντα.
«Eίναι βέβαια φυσικό να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό μας ανησυχεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitri Peskov .
Η Μόσχα, προσπαθώντας να στηρίξει τις επιδιώξεις του Ρωσικού Πατριαρχείου, επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μέσω της Άγκυρας αναζητώντας από την Τουρκία στήριξη στις επιδιώξεις της, ζητώντας να ασκήσει πιέσεις «στον τούρκο πολίτη» (sic!) όπως αναφέρει μέρος του ρωσικού τύπου σε πρόσφατα δημοσιεύματά του.
Στα Βαλκάνια
Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα στα Βαλκάνια υπονομεύει τις ρωσικές επιθυμίες καθώς τα νέα αναδυθέντα κράτη (πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Μολδαβία), αποζητούν την αναγνώριση των «εθνικών εκκλησιών» τους από το Φανάρι επιδιώκοντας μια κανονικότητα που τους αρνούνται τα υπερκείμενα σε αυτές τις χώρες παλαιά Πατριαρχεία.
Εχθές, προκειμένου να εξουδετερώσει τη φιλο-ρωσική τάση του Σέρβικου Πατριαρχείου, το Φανάρι με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως «δεν αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Αχρίδας/πΓΔΜ που την θεωρεί μέρος του Πατριαρχείου της Σερβίας».
Η διεθνοποίηση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε βάθος χρόνο ενισχύει τη θέση του καθώς μια σειρά άλλων δογμάτων και χωρών, σχεδιάζουν ήδη να παρέμβουν αποφασιστικά υπέρ του, αποδεχόμενοι την παράδοση που θέλει την Κωνσταντινούπολη το Πρωτόθρονο Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...