Μυστήρια παιχνίδια παίζονται γύρω από το Κυπριακό!
Την ώρα που η Τουρκία καταγγέλλει το Κυπριακό κράτος ότι αποφασίζει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων, ιδρύει πολεμική βιομηχανία στην Κύπρο
Για ανεξήγητους λόγους ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, την ώρα που η Τουρκία στέλνει μηνύματα ότι δεν σκοπεύει να φύγει από το νησί.
Πριν αναφερθώ στην ανεξήγητη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, που στέλνει μήνυμα ότι παρακάμπεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα και αρχίζουν συζητήσεις απευθείας με την Άγκυρα, υπάρχουν αρκετά μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα, με έμπρακτο την τελευταία είδηση, για μεγάλη επένδυση ίδρυσης Κέντρου της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας, στα Κατεχόμενα.
Ενώ δηλαδή η Τουρκία, καταγγέλλει όπου δει, το Κυπριακό κράτος ότι αποφασίζει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων, ιδρύει πολεμική βιομηχανία στην Κύπρο, αυτή ξένη χώρα, χωρίς την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η ειδικευμένη στον ηλεκτρονικό πόλεμο, Aselsan, προχωρεί σε μεγάλη επένδυση στην κατεχόμενη Κύπρο σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, και σε πρώτη φάση ιδρύεται Κέντρο Προηγμένης Τεχνολογίας επικεντρωμένο στις σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικού πολέμου. Στην ουσία δηλαδή, η Τουρκία αποκτά στρατιωτική Βάση στην Κύπρο, επειδή Βάση δεν είναι μόνον τα αεροδρόμια.
Άλλωστε, Αμερικανική Βάση υπήρχε στη Νέα Μάκρη, έως το 1990, ακριβώς ηλεκτρονικού πολέμου, με τις συνθήκες βεβαίως της εποχής της. Η Naval Communication Station Greece at Nea Makri, όπως ήταν η ονομασία της, δύο ημέρες πριν από την οριστική υποστολή της αμερικανικής σημαίας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο προσωπικό:
«...Η Βάση της Νέας Μάκρης έτρεξε έναν εντυπωσιακό "Μαραθώνιο", προσφέροντας τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη άμεση, ασφαλή και αξιόπιστη, προς τον έκτο στόλο, τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τις αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ασία. Ανταποκριθήκατε με επιτυχία σε κάθε καινούρια πρόκληση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που επήλθαν με την πάροδο των ετών μάς επέτρεψαν να μετασταθμεύσουμε τη δραστηριότητα μας αλλού, χωρίς απώλεια στην επιχειρησιακή ικανότητα...».Ούτε αυτή η απόφαση της Άγκυρας, έπαιξε ρόλο και γράφει η "Σημερινή" της Λευκωσίας:
«Δεν διαθέτουμε ξεκάθαρες πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι έλαβαν χώραν "παράξενα πράγματα"».Και δεν εννοεί τόσο την συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, όσο την παρουσία του εμπίστου του Ερντογάν, Κουντρέτ Όζερσαϊ στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι γνωστό, ότι εδώ και καιρό ο Όζερσαϊ, μεταφέροντας φυσικά απόψεις του Ερντογάν, έχει ταχθεί κατά της λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, προωθώντας τη λύση συνομοσπονδίας. Η συνομοσπονδία διαφέρει κατά πολύ από το ενιαίο ή το ομοσπονδιακό κράτος. Αποτελεί μια δομή, στην οποία περισσότερα από ένα ανεξάρτητα κράτη συνάπτουν μια συμφωνία στη βάση συγκεκριμένων στόχων και συμφερόντων και έχει συνήθως προσωρινό χαρακτήρα.
Όσοι επιζητούν μια συνομοσπονδιακή λύση, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ίδρυση δύο χωριστών κρατών. Ο Όζερσαϊ, αν και στις δηλώσεις του δεν το κατονομάζει ξεκάθαρα, αυτό επιδιώκει. Διεκδικεί μια "λύση" στη βάση δύο κρατών. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Όζερσαϊ και Τσαβούσογλου εκφράζουν τις ίδιες θέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που περιθωριοποίησαν τον Ακιντζί, ο οποίος πιστεύει σε μια λύση εντός του πλαισίου Γκουτέρες.
Το ζήτημα που προκύπτει, όπως σημείωσα και στο προηγούμενο σημείωμά μου για το Κυπριακό, είναι ότι ο Ν. Αναστασιάδης επιθυμεί μια "χαλαρή ομοσπονδία", όπως και ο Ακιντζί. Άλλωστε, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέκαθεν έτεινε προς μια λύση "χαλαρής ομοσπονδίας". Όπως έγραψα, η χαλαρή Ομοσπονδία, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα καταλήξει σε Συνομοσπονδία -ουσιαστικώς δύο κράτη δηλαδή, με χαλαρό δεσμό- αναλόγως των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από την κεντρική κυβέρνηση στα συνιστώντα μέρη.
Είναι επομένως μυστήρια αυτά που συμβαίνουν, και επειδή ήδη η Ομοσπονδία δημιουργεί προβλήματα με την αποδοχή του βέτο της τουρκοκυπριακής πλευράς σε αποφάσεις που είναι αρεστές στην Άγκυρα, σκεφτείτε τι θα συμβεί με την συνομοσπονδία ή χαλαρή ομοσπονδία, όπως την αποκαλεί ευσχήμως ο Ν. Αναστασιάδης.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...