Χάρτης - πρόκληση από την Τουρκία που φτάνει ως τη Γαύδο!
Η Άγκυρα επεκτείνει τις «διεκδικήσεις» της μέχρι... την Κρήτη
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στη συνέντευξη που έδωσε στο Anadolu παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει πώς θέλει την ΑΟΖ η Άγκυρα. Μια σημαντική λεπτομέρεια αυτού του χάρτη επεσήμανε ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Τουρκία μέχρι σήμερα παρουσίαζε χάρτες με διεκδικήσεις που έφθαναν μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Στον χάρτη που έδειχνε χθες στη συνέντευξή του ο Χουλουσί Ακάρ, φαίνεται ότι στις περιοχές που διεκδικούν είναι και αυτή νότια της Κρήτης!
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια σε νατοϊκή σύσκεψη οι Τούρκοι είχαν αμφισβητήσει …την Γαύδο.
Οι μέχρι τώρα παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Ο κ. Ακάρ στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στο Anadolu, η οποία έγινε και με τηλεοπτική κάλυψη, πέραν των απειλών που εκτόξευσε εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου, παρουσίασε και έναν χάρτη που αποτυπώνει κατά την τουρκική άποψη την έκταση της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο, που θα... «χάσει» η Τουρκία εάν ισχύσει το Δίκαιο της Θάλασσας και υπάρξει πλήρης επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, όπως φυσικά υποστηρίζει η Ελλάδα.
Με τον χάρτη αυτό ολόκληρη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα μετατρέπονται σε τουρκική και για τις δυο χώρες απομένει θαλάσσια ζώνη ίση μόνον με τα χωρικά ύδατά τους.
Όμως, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζει τέτοιο χάρτη όπου με έναν εντελώς αυθαίρετο και παράλογο υπολογισμό μεταφέρει τη γραμμή των διεκδικήσεών της και νοτίως της Κρήτης, θεωρώντας ότι η μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας μπορεί να γίνει και... τεθλασμένη προκειμένου να διεκδικήσει παράνομα και νέες περιοχές.
Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή στην οποία επιχειρεί εντελώς παράνομα να εγείρει αξιώσεις είναι η περιοχή από την οποία θα περάσουν και τα μεγάλα υποθαλάσσια δίκτυα τόσο της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του αγωγού φυσικού αεριού από την Ανατολική Μεσόγειο EuroAsia Interconnector και EastMEd pipeline.
Και για να κάνει ακόμη πιο αισθητή τη... σημασία του ζητήματος ο κ. Ακάρ καταγράφει στο χάρτη ότι η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» που απειλείται είναι 104.000 τ.χλμ, όταν αυτή που της απομένει είναι μόλις 41.000 τ.χλμ.
Διεκδικεί πολλά για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί, από την πατρίδα μας που έχει μια κυβέρνηση μουγκή, που λέει συνεχώς δεν διεκδικούμε τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή