Ζάεφ: Θέμα ημερών η επικοινωνία με Τσίπρα
Αισιόδοξος ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πλησιάζει προς το τέλος της και ότι αυτό θα είναι επιτυχημένο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εκτίμησε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον «θέμα ημερών».
«Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι μόνο ζήτημα ημερών. Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον ομόλογό μου, θα ενημερωθεί και το κοινό».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά ότι έχει έλθει η ώρα για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» από την πλευρά των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η διαδικασία φθάνει προς το τέλος της και ότι το τέλος θα είναι επιτυχημένο.
«To ζήτημα είναι ευαίσθητο και θα παραμείνω προσεκτικός. Οι μέρες αυτές θέλω να είναι μέρες επιτυχούς συμπλήρωσης της διαδικασίας. Όταν όλες οι λεπτομέρειες συμφωνηθούν, θα ανακοινωθούν κατευθείαν. Είναι ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας και επίσης ευαίσθητο για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ζάεφ που επανέλαβε ότι για το ζήτημα τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.
Ωρα για το «μεγάλο ναι»
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει την ελπίδα ότι «τις επόμενες ημέρες τα εμπόδια θα ξεπεραστούν» και μιλώντας στην ΕΡΤ ζήτησε από την ηγεσία της γειτονικής χώρας να προχωρήσει στο «μεγάλο ναι», ώστε να λυθεί η ονοματολογική διαφορά. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, καθώς η Αθήνα έλαβε τις πρωτοβουλίες να προχωρήσει στη διαδικασία. Επιτέθηκε, επίσης, με σφοδρότητα κατά της Ν.Δ. για τη στάση που τηρεί στο θέμα και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει συζητήσει εδώ και πολλά χρόνια την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια».
Από την Αθήνα, πρακτικά, ρίχνουν την ευθύνη για την εκκρεμότητα στα Σκόπια, όπου, όπως φάνηκε και από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν εκεί από την αντιπολίτευση, υπάρχουν ισχυροί πυρήνες αντίδρασης κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ να προωθήσει την επίλυση του ονοματολογικού. Αυτό το περιβάλλον διαμαρτυρίας θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα ο κ. Ζάεφ, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, χρονική επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων. Από τις διαδηλώσεις στα Σκόπια η Αθήνα κρατά, επίσης, την άνευ προηγουμένου δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, μίλησε στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και τάχθηκε κατά της λύσης της ονοματολογικής διαφοράς. Επίσημη αντίδραση, πάντως, δεν υπήρξε.
Επί της ουσίας, η Αθήνα δεν συζητεί παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν προ οκτώ ημερών στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Πολλώ δε μάλλον, δεν συζητεί καθόλου το ζήτημα του erga omnes, το οποίο μοιάζει να είναι και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Στα 26 χρόνια ύπαρξης της γειτονικής χώρας και στα 23 που ακολούθησαν την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, κανένας πρωθυπουργός στα Σκόπια δεν έθεσε ζήτημα χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων, πολύ περισσότερο, ακόμα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
«Εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε είναι από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί, ακριβώς, αυτή τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει την αποφασιστική κίνησηατου μισθού.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...