«Απάντηση» στον Ερντογάν η περιοδεία Ιντζέ στη Θράκη
Γράφει ο Σταύρος Τζίμας
Ο υποψήφιος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές κ. Μουχαρέμ Ιντζε, ήρθε χθες για λίγες ώρες στη Θράκη, γιατί δεν μπορούσε να μην έρθει. Και ορθώς δεν ετέθη ζήτημα απαγόρευσης της έλευσης του.
Ψήφους βεβαίως από τους δικούς μας μουσουλμάνους, δεν προσδοκούσε γιατί οι ομόθρησκοι τους της Θράκης δεν ψηφίζουν. Σε αντίθεση με τους τουρκικής καταγωγής της νότιας Βουλγαρίας, που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίσουν.
Και γι αυτό ο Τούρκος υποψήφιος συνέχισε το απόγευμα το ταξίδι πίσω από την Ροδόπη, την πόλη Κρτζαλικ, όπου επρόκειτο να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.
Ο υποψήφιος πρόεδρος στην μίνι περιοδεία του στην Κομοτηνή, όπου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε ο, τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, το έλεγε ξεκάθαρα στους μουσουλμάνους που βγήκαν στα πεζοδρόμια, αψηφώντας το «μάτι» του προξενείου, για να το χαιρετίσουν: «Δεν μπορούσα να μην έρθω».
Ασφαλώς και δεν μπορούσε να μην έρθει από την στιγμή που ο αντίπαλός του Ερντογαν, εμφανίζει με κάθε ευκαιρία εαυτόν ως προστάτη των, απόδημων στην Ευρώπη, Τούρκων και των ανά την βαλκανική (κυρίως) μουσουλμανικών πληθυσμών, θέμα που συγκινεί την κοινή γνώμη στην γείτονα και συχνά μπαίνει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο Ερντογάν έκανε συγκέντρωση στο Σεράγεβο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό σώμα στο εσωτερικό και επιχείρησε να συγκινήσει του εγχώριους ψηφοφόρους ενόψει της κάλπης διακηρύσσοντας το πατερναλιστικό ενδιαφέρον του για τα «αδέρφια» που ζουν στα «σύνορα της καρδιάς» του.
Η Κομοτηνή και το Κρτζαλικ της Βουλγαρίας, ήταν η απάντηση του εκλεκτού της αντιπολίτευσης που έστειλε και αυτός στους ψηφοφόρους, το μήνυμα ότι οι ομόθρησκοι και ομοεθνείς του εξωτερικού είναι και στην δική του καρδιά, όχι μόνο σε αυτήν του Ερντογάν.
Μετέδωσε, ακόμα, με τη (μινι) προεκλογική του περιοδεία στην Ελλάδα, αλλά και την Βουλγαρία, πίσω στη χώρα του εικόνα ηγέτη αποδεκτού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντίθεση με τον Ερντογάν, στον οποίο όπου και αν προσπάθησε να κάνει προεκλογικές εκδηλώσεις δεν του το επέτρεψαν.
Αλλά ο Ερντογαν, ως γνωστόν, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, όταν μάλιστα αισθάνεται ότι κρίνεται το πολιτικό του μέλλον, όπως σε τούτες τις εκλογές.
Ετσι και τώρα σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, με στόχο την υποβάθμιση της επίσκεψης Ιντζέ στην Κομοτηνή, κάλεσε στην Τουρκία σε διήμερο συνέδριο, στο οποίο ήταν να παραστεί και ο ίδιος, για την τύχη των μουσουλμανικών πληθυσμών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τις ηγεσίες όλων των τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων της Ευρώπης, μεταξύ αυτών, βεβαίως, και εκείνη της Θράκης.
Ετσι ο Ιντζέ βρήκε στην Κομοτηνή απλούς μουσουλμάνους οι οποίοι αψήφησαν το προξενείο και βγήκαν για να τον υποδεχτούν.
Ως προς το τι είπε: ερωτηθείς για τους δυο Ελληνες κρατούμενους στις φυλακές της Αδριανούπολη στρατιωτικούς, και τους «οχτώ» Τούρκους σχέσεις μίλησε για διάλογο.
Τι είπε ο Ιντζέ στην Κομοτηνή
¨Στις 24 Ιουνίου έχουμε εκλογές στην Τουρκία. Πρόκειται για σημαντικές εκλογές. Εγώ με την άδεια του Αλλάχ πιστεύω πως θα τις κερδίσω. Έτσι φαίνεται. Στις ομιλίες που κάνουμε στην Τουρκία λέμε το εξής: Αρχή μας είναι το ειρήνη στην Τουρκία, ειρήνη στον κόσμο. Άλλωστε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ όταν ίδρυε την τουρκική δημοκρατία, αυτό είχε ως αρχή του στην εξωτερική πολιτική.
Λέμε δηλαδή η Τουρκία να ειρηνεύσει μέσα στην ίδια της τη χώρα, η Τουρκία να ειρηνεύσει με τους γείτονές της και να ειρηνεύσει στην περιοχή της. Να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο.
Το 1923 αμέσως μετά από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας υπογράφτηκε η συμφωνία Σανταμπατ, Μετά υπογράφτηκε η βαλκανική συμφωνία. Θέλησαν να μετατρέψουν την περιοχή σε μία θάλασσα ειρήνης. Να μην ξεχνάμε πως το 1934 ο Ατατούρκ προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από τον Βενιζέλο. Η Τουρκία και η περιοχή τα έχει πάλι ανάγκη αυτά.
Η Τουρκία έχει ανάγκη να ειρηνεύσει μέσα στη χώρα να αναπτύξει την οικονομία της,.η Τουρκία έχει ανάγκη από δίκαιη διανομή πλούτου.
Απευθύνομαι σε αυτούς που με ρωτάνε γιατί ήρθες εδώ. Εγώ είμαι παιδί μιας οικογένειας νομάδων του όρους Τανρί, που με την ανταλλαγή πληθυσμών, έφυγαν από την Δράμα και ήρθαν στην Τουρκία. Έχουμε δεσμούς καρδιάς. Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε, δεν έχουμε άλλη πρόθεση.
Εσείς είστε πολίτες μιας άλλης χώρας, εσείς πληρώνετε φόρους σε αυτή τη χώρα και εργάζεστε για να αναπτυχθεί. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό. Είναι δικαίωμα σας να προστατεύσετε και να υπερασπιστείτε την ταυτότητα σας. Αυτό ισχύει παντού στον κόσμο.
Γνωρίζω πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα σας είναι η διαμονή των παιδιών σας που σπουδάζουν στην Τουρκία. Εγώ έχω δώσει μια υπόσχεση στην Τουρκία. Μέσα σε δύο έτη κανένα παιδί που σπουδάζει δεν θα έχει ανάγκη από τις εστίες των θρησκευτικών ταγμάτων. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει την ισχύ να φιλοξενεί τα παιδιά. Ποτέ δεν πρόκειται να μείνουν μετέωρα τα παιδιά, δεν θα τα αφήσουμε να πέσουν στα χέρια ανθρώπων αγνώστου ποιότητας¨.
Ο Ιντζέ ερωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, απάντησε ως εξής: ¨Παλεύω για να γίνει η Τουρκία ένα κράτος δικαίου. Παρακολουθώ το θέμα αλλά δεν είμαι σε θέση να δώσω εντολή στο δικαστήριο.¨
Ακολούθως όταν τον ρώτησαν αν οι στρατιωτικοί κρατούνται με εντολή Ερντογάν, είπε: ¨Δεν πιστεύω πως έγινε κάτι τέτοιο. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Η Τουρκία ζητάει την έκδοση των δικών της στρατιωτικών. Η Ελλάδα δεν τους εκδίδει. Αυτά συμβαίνουν αμοιβαία¨.
Ο Ιντζέ αναφερόμενος στα θέματα των νησιών είπε : ¨Εάν δεν συναντηθούν οι δύο πλευρές του Αιγαίου, δεν γίνεται συνάντηση ανάμεσα στις πλευρές των δύο χωρών. Θα κάτσουμε και θα συζητήσουμε¨.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...