Mehmet Öğütçü: Η Τουρκία χρειάζεται έξυπνη διπλωματία
Η Τουρκία πρέπει να προσαρμόσει τις ενεργειακές πολιτικές της στις ταχύτατες γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον Mehmet Öğütçü, ο οποίος τονίζει πως η χώρα χρειάζεται να ενσωματώσει στην εξωτερική της πολιτική και την πολιτική ασφάλειας μια στρατηγική που θα στηρίζει τους φιλόδοξους ενεργειακούς της στόχους.
Ο ειδήμων σε θέματα ενέργειας κ. Mehmet Öğütçü, ο οποίος είναι πρόεδρος του Global Resources Partnership και του Bosphorus Energy Clug, και είχε διατελέσει σύμβουλος τούρκων πρωθυπουργών στο διάστημα 1982-2011, σε συνέντευξή του στην Hurriyet επικρίνει τους χειρισμούς της νυν κυβέρνησης, τονίζοντας πως η Τουρκία θα πρέπει να μπορεί να αλλάζει και όχι να καταστρέφει το «παιχνίδι».
«Αν στόχος σου είναι να γίνεις μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πώς διασφαλίζεις πως έχεις την ενεργειακή στρατηγική για να στηρίξεις τον στόχο αυτόν; Πώς διασφαλίζεις πως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας θα εξυπηρετήσουν αυτόν τον στόχο; Δεν μπορείς να έρθεις σε αντιπαράθεση με τον γείτονά σου, που έχει τις (ενεργειακές) πηγές. Για παράδειγμα, η Ανατολική Μεσόγειος και την κουρδική περιοχή του Ιράκ, είναι δυο περιοχές όπου η Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, αντί να το καταστρέψει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αν παρακάνεις επίδειξη δύναμης, τότε θα χάσεις τους συμμάχους σου. Η Τουρκία πρέπει να είναι μια ήπια δύναμη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να ικανοποιήσει αυτούς που αποτελούν απειλή για την ασφάλειά της. Ωστόσο, το 2018, ο μόνος φίλος που μας έχει απομείνει στη Μέση Ανατολή είναι το Κατάρ. Δεν έχουμε ανοικτά κανάλια διαλόγου», τονίζει ο κ. Öğütçü.
Ο κ. Öğütçü κάνει λόγο για έλλειψη διορατικότητας στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, δηλώνοντας πως απαιτεί «έξυπνη διπλωματία».
Αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, σημειώνει πως υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης και απαιτούνται επενδύσεις 120 δισ. δολαρίων στην ενέργεια στην επόμενη δεκαετία. Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης, λέει, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στην τουρκική ηγεσία, την οικονομία και την προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.
«Αν δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την Τουρκία. Δεν μπορούμε να φέρουμε ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα. Ζητούν σταθερότητα, προστασία των συμβάσεων, κράτος δικαίου και ένα αξιόπιστο πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Η Τουρκία δεν έχει καλή φήμη σε ότι αφορά τον σεβασμό των κανόνων του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το παιχνίδι. Οι επιχειρήσεις βασίζουν τις αποφάσεις τους σε αυτό που βλέπουν αρχικά. Αν αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού, το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα καταρρεύσει».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...