Μείγμα του Μπόλτον και του Μάτις η επίθεση στη Συρία: Πυξίδα των εξελίξεων η κατάληξη
Του Δημήτρη Γ. Απόκη
Αρκετές ημέρες κράτησαν οι συζητήσεις των principals στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την επίθεση στη Συρία, και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σχολές σκέψεις ήταν δύο όσο αφορά το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον, στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Στην κορυφή αυτής της διεξοδικής συζήτησης ήταν, ο Υπουργός Άμυνας, Τζέημς Μάτις, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζόν Μπόλτον.
Στις συζητήσεις αυτές, υπήρξε μια ένταση και διάσταση απόψεων μεταξύ του τι θέλει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, με τον Τζόν Μπόλτον, και αυτού που προωθούσε ο Στρατηγός Μάτις και το Πεντάγωνο. Ο Υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός, Τζόσεφ Ντάνφορθ, είχαν ανησυχίες σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση της σύγκρουσης και την αποφυγή επιπτώσεων έναντι των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Άμυνας, πίεζε για περισσότερα στοιχεία όσο αφορά το ρόλο του Άσαντ στην επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας και τόνιζε ότι η αντίδραση πρέπει να είναι ζυγισμένη σε σχέση με την απειλή ενός ευρύτερου πολέμου. Ο Στρατηγός Μάτις, ήθελε να υπάρξει αντίδραση στη δολοφονία αμάχων, αλλά την ίδια στιγμή σε στρατηγικό επίπεδο επιθυμούσε να μην οδηγηθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Την ίδια στιγμή ανώτατοι αξιωματικοί στο Πεντάγωνο, έδειχναν τα μαθήματα που προέκυψαν από το Ιράκ, και τόνιζαν ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά, μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς σχέδιο. Ταυτόχρονα ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε επιχείρηση στη διεθνή κοινότητα, ειδικά μετά τη σφοδρή κριτική από τη Ρωσία, για στημένη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση της πολύ ισχυρής Πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλει. Γνωστή για τις σκληρές θέσεις της εναντίον της Μόσχας και εναντίον του Άσαντ, η κ. Χάλεϊ, έδειξε και αυτή, όπως ο Στρατηγός Μάτις, το δρόμο των προσεκτικών κινήσεων με καλό σχεδιασμό. “Σίγουρα έχουμε αρκετές αποδείξεις τώρα, πρέπει να είμαστε σοφοί στη δράση μας”, τόνισε σε δήλωσή της στη δημοσιογράφο Άντρεα Μίτσελ, του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχουν τις αποδείξεις από τις δικές τους υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, ότι υπήρξε χρήση χλωρίου και ενός ακόμη άγνωστου χημικού. Εμπιστεύονται τα στοιχεία και τις πληροφορίες.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία, όπως και στο παρελθόν, μιλά με μεγάλη άνεση μιλάει για στημένη επίθεση, με τη βοήθεια ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, αφήνοντας αιχμές για τη Μεγάλη Βρετανία. Αξίζει να επισημανθεί ότι την τελευταία φορά που η Μόσχα, επικαλέστηκε αδιάσειστα στοιχεία στη Συρία, αποδείχτηκε, ότι χρησιμοποίησε φωτογραφίες από ηλεκτρονικό παιχνίδι και βίντεο ενός χρόνου πριν.
Σε κάθε περίπτωση η διάσταση απόψεων – κόντρα μεταξύ του Στρατηγού Μάτις και του Τζόν Μπόλτον γύρω από την αντίδραση των ΗΠΑ, και ειδικά η σημερινή κατάληξη, επιθέσεων με τη συμμετοχή συμμάχων, αποτελεί κομβικό γεγονός το οποίο δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον διεθνώς, στον τομέα της εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής υπό τη νέα ομάδα του Αμερικανού Προέδρου.
Στην ουσία καμία από τις δυο σχολές σκέψεις δεν επικράτησε ολοκληρωτικά στην κόντρα που διήρκησε όλη την εβδομάδα γύρω από την επίθεση στη Συρία.
Ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Μάτις, κατάφερε να περάσει την άποψή του και να αποτρέψει κινήσεις εν θερμώ, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πέτυχε να πραγματοποιηθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η επιχείρηση και μάλιστα με τη συμμετοχή συμμάχων, γεγονός που φέρει τη σφραγίδα του, διότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει δημιουργήσει ο ίδιος από την εποχή που υπηρετούσε ως Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπούς, και είχε δημιουργήσει την πρωτοβουλία του Συνασπισμού των Προθύμων.
Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα από τις σημερινές επιδρομές είναι ότι για μια ακόμη φορά η Μόσχα περιορίστηκε σε άσφαιρες απειλές για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Επίσης, η συμμετοχή της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, δείχνει ότι υπάρχει, πλέον, ένα τρίπτυχο, Ουάσιγκτον – Παρίσι – Λονδίνο, που μπορεί να ενεργεί από κοινού σε διεθνείς κρίσεις, γεγονός επίσης θετικό.
Ο τρόπος που έγιναν οι σημερινές επιδρομές στη Συρία, είναι μια θετική ένδειξη όσο αφορά το πως θα λειτουργεί η νέα ομάδα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, διότι αποτελεί ένα μείγμα Μάτις και Μπόλτον. Ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Μάτις, έδειξε ότι μπορεί να πατήσει πόδι και να ελέγξει την παρόρμηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.
Ένα μείγμα του τρόπου σκέψης των δυο αυτών στελεχών μπορεί να οδηγήσει σε μια προσεκτική στρατηγική διεθνώς για την Ουάσιγκτον, και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για τις μελλοντικές εξελίξεις.
* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...