Βαριά εθνική ήττα στα Σκόπια!
«Περίεργη» σιωπή από Κοτζιά τη στιγμή που ο (πονηρός) Ντιμιτρόφ μιλούσε για «αλυτρωτισμό και από τις δύο πλευρές»
Αποστολή στην Αχρίδα Φανή Χαρίση
Δ ιπλωματική ήττα υπέστη χθες η χώρα μας, με φόντο τη λίμνη της Αχρίδας στην ΠΓΔΜ! Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επέτρεψε στον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, την ώρα των κοινών δηλώσεων, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, να κάνει λόγο για αλυτρωτισμό «και από τις δύο πλευρές»!
Δηλαδή, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το... βόδι! Αφωνοι οι Ελληνες δημοσιογράφοι, δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε καμία ερώτηση -ειδικά για τη γεμάτη πονηριά ατάκα του κ. Ντιμιτρόφ και την περίεργη σιωπή του κ. Κοτζιά-, καθώς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, αμέσως μετά τις σύντομες αλλά γεμάτες νόημα δηλώσεις τους, χάθηκαν στο εσωτερικό της βίλας Μπιλιάνα, που κάποτε ήταν το θέρετρο του στρατάρχη Τίτο.
«Πολύ όμορφα»
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν χθες το πρωί, στις 10 ώρα Ελλάδος, ενώ οι δηλώσεις προς τους Ελληνες και Σκοπιανούς δημοσιογράφους έγιναν περίπου τρεις ώρες αργότερα. Στην αυλή της βίλας και με φόντο τη λίμνη της Αχρίδας πρώτος βγήκε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος, απευθυνόμενος στους Ελληνες δημοσιογράφους, είπε χαριτολογώντας: «Δεν θα πάω στο Κόσοβο, είναι πολύ όμορφα εδώ». Αμέσως βγήκε και ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος, αρχίζοντας τις δηλώσεις, τόνισε ότι οι δυο τους δεν απόλαυσαν τη θέα καθώς κλείστηκαν αμέσως στο δωμάτιο όπου συζήτησαν.
Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος σε ένα μέρος των θεμάτων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. «Ηταν μια συζήτηση χωρίς εξυπνάδες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το βασικότερο μέλημα είναι «να επιφέρουμε την επίλυση που επιθυμούμε».
Ανέφερε ότι παράλληλα με τη δική τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των δύο ομάδων εργασίας σε συνέχεια της συνάντησης στη Βιένη, οι οποίες συμφώνησαν για «το κείμενο μελλοντικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς».
«Συζητήσαμε για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, ενώ πρόσθεσε ότι μελετήθηκε το προοίμιο των συζητήσεων. Είπε, επίσης, ότι θα ενημερώσουν τους δύο πρωθυπουργούς και θα ενημερωθούμε για μελλοντική συνάντηση. «Η διαδικασία συνεχίζεται» είπε χαμογελαστός ο κ. Ντιμιτρόφ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς, αφού ευχαρίστησε τον «φίλο του Νίκολα» για τη φιλοξενία, τόνισε ότι, παρότι συζητούν δύσκολα θέματα, αποκτούν καλύτερη αλληλοκατανόηση. Είπε ότι θα συναντηθούν σύντομα στην τετραμερή (Ελλάδας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας - Βουλγαρίας), που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 2-3 Μαΐου, αλλά και στις 11-12 Μαΐου στο Σούνιο, όπου θα συναντηθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή πορεία.
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε σοβαρό για την Ελλάδα το ζήτημα του αλυτρωτισμού και πρόσθεσε ότι με τις συναντήσεις μπορεί να λύνονται τα επιμέρους θέματα, ωστόσο παραμένουν τα μεγάλα, τα δύσκολα ζητήματα. «Βέβαια, τα θέματα αυτά, τα δύσκολα, δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί συνέχισαν με γεύμα, ενώ στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναχώρησε για το Κόσοβο.
Η... βίλα του Τίτο στην Αχρίδα όπου έγινε η συνάντηση
Με φόντο την πόλη της Αχρίδας και την τεράστια λίμνη, η βίλα Μπιλιάνα, που κάποτε υπήρξε θέρετρο του στρατάρχη Τίτο, τώρα φιλοξενεί τα καλοκαίρια τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ.
Η βίλα είναι χτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο, με τα δέντρα να την προφυλάσσουν από τα αδιάκριτα μάτια, ενώ το τοπίο είναι πραγματικά ειδυλλιακό!
Εκεί, χθες το μεσημέρι, συναντήθηκαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ σε μικρή σχετικά απόσταση λειτουργεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, στο οποίο αναμέναμε όλοι οι δημοσιογράφοι, Ελληνες και Σκοπιανοί, τη λήξη της συνάντησης. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ισχυρά αλλά διακριτικά, με ένα σκύλο να μυρίζει για εκρηκτικά όλες τις τσάντες των δημοσιογράφων που αφήσαμε στο έδαφος!
Ο κ. Κοτζιάς έφτασε στην Αχρίδα, τη λεγόμενη για τους Σλάβους «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», εξαιτίας των πολλών εκκλησιών που υπάρχουν, το απόγευμα της Τετάρτης, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, και το βράδυ δείπνησαν σε εστιατόριο δίπλα στη λίμνη, στο κέντρο της πόλης.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε ένα άλλο εστιατόριο έφαγαν οι Ελληνες δημοσιογράφοι που ακολούθησαν την αποστολή και, φυσικά, το θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία των συζητήσεων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και αν έχουν γίνει βήματα προόδου. Τις ίδιες απορίες, πάντως, έχουν και οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι, που εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Σενάρια για συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία
Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη «ζυμώνουν» το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ψήφιση μιας πιθανής συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τη θέση του να μη δοθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια επανέλαβε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι χρειάζεται συνεννόηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστούν η Ιστορία της Ελλάδας, οι αρχές και οι αξίες του λαού μας. Μάλιστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ο κ. Καμμένος «να το παίζει πατριώτης» και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει τη σύνθετη ονομασία.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης αν δεν στηρίξουν μια συμφωνία με τα Σκόπια οι ΑΝ.ΕΛ. και συνέδεσε την ψήφισή της από τους βουλευτές με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος είπε ότι «η κυβέρνηση, είτε φέρει μια συμφωνία στη Βουλή είτε κατασκευαστεί μια που θα ψηφιστεί, δεν είναι πλειοψηφία στην κοινωνία».
Φ.Χ.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...