Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένθερμος αντίπαλος των ισλαμιστών ο νέος Γερμανός ΥΠΕΞ


Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Heiko Maas θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στη θέση του επίσης απομακρυνόμενου, σοσιαλδημοκράτη Sigmar Gabriel. Η μεταβολή αποφασίστηκε από το ηγετικό όργανο του συγκυβερνώντος SPD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) που το τελευταίο 6μηνο εμφανιζόταν δυσαρεστημένο από τις κινήσεις του πρώην υπεξ, κυρίως στο εσωκομματικό επίπεδο.

Στο παρελθόν ο νέος υπουργός Εξωτερικών ήταν πάντα ξεκάθαρος στο λόγο του και χρησιμοποιούσε συχνά σκληρή γλώσσα. Από τη νέα του θέση θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένος. Ως υπουργός Εξωτερικών μια λάθος έκφραση μπορεί έχει πολύ πιο γρήγορα ανεπιθύμητες συνέπειες απ’ ό,τι σε άλλα πολιτικά πεδία.

Ο Maas δεν είναι κάποιος που διατυμπανίζει απερίσκεπτα και πρόωρα την άποψή του, αλλά δεν διστάζει να πει τη γνώμη του με αυτοπεποίθηση ως τώρα χωρίς να υπολογίζει ιδιαίτερα το ¨πολιτικό κόστος». Για το λόγο αυτό βρέθηκε και στο στόχαστρο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida για τη νομοθεσία που προώθησε ο ίδιος, η οποία υποχρεώνει ιδιοκτήτες κοινωνικών δικτύων, όπως Facebook, Twitter, να αντιδρούν όταν δημοσιεύονται στις πλατφόρμες τους αναρτήσεις με αξιόποινο περιεχόμενο.

Υπάρχουν όμως και δημοσιογραφικές οργανώσεις, όπως οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», που δεν συμφωνούν με αυτό το νόμο, αφού θεωρούν ότι περιορίζεται η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης γνώμης. Ο Heiko Maas πάντως, δεν πτοείται από τις αντιδράσεις. Αντίθετα, λίγο πριν εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, κυκλοφόρησε το βιβλίο του, στο οποίο αναφέρεται στην εμπειρία του με τα hate speech (λόγος μίσους) και ανθρώπους που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον πολιτικών.

Μια καριέρα με δυσκολίες

Σε ηλικία 32 ετών ο πολιτικός από το Σάαρλαντ έγινε ο νεότερος υπουργός της Γερμανίας το 1998, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος του ομόσπονδου κρατιδίου.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα για τον Heiko Maas. Από το 1999 υπήρξε τρεις φορές επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη γενέτειρά του, το κρατίδιο του Σάαρλαντ. Και τις τρεις απέτυχε. Ωστόσο, το 2012 και με κυβέρνηση συνασπισμού CDU-SPD ο Maas έγινε υπουργός Οικονομικών στο Σάαρλαντ και ένα χρόνο αργότερα υπουργός Διακαιοσύνης στην κυβέρνηση της Angela Merkel.

Αρχικά δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών Tomas De Mezier, ειδικά στο θέμα της διατήρησης προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο έπειτα από τις ισλαμιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη άλλαξε στάση, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί κριτική ότι δεν είναι σταθερός στις θέσεις του. Αυτή του όμως η στάση απέναντι στους εξτρεμιστές του ισλαμισμού ίσως να είναι μια από τις αιτίες που το έφεραν στη νέα του θέση.

Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός πως η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία, οδηγεί τη νέα –υπό συγκρότηση- κυβέρνηση της A.Merkel, να έχει ανάγκη από ισχυρότερες σταθερές απέναντι σε ότι είναι ή μοιάζει «ισλαμικό» και που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα στην Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα αυτά το θετικό προφίλ του Maas δεν φαίνεται να «χαλάει» από τους συμβιβασμούς που έχει κάνει τελευταία. Διαφορετικά το SPD και η Angela Merkel δεν θα του ανέθεταν το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις ήττες του φαίνεται ότι κατορθώνει κάθε φορά να επανέρχεται πιο δυναμικά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]