Κανείς δεν θέλει τους χιλιάδες συλληφθέντες τζιχαντιστές
Οι χώρες που συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους απέτυχαν την Τρίτη να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το τι πρέπει να κάνουν με τους ξένους τζιχαντιστές μαχητές που συλλήφθηκαν στη Συρία και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια, εάν αποφύγουν τη δικαιοσύνη.
Μια συνάντηση με περίπου δώδεκα υπουργούς Άμυνας στη Ρώμη τερματίστηκε χωρίς να συμφωνηθεί για το πώς θα αντιμετωπισθούν εκατοντάδες ξένοι μαχητές που κρατούνται από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Jim Mattis, ήλπιζε να πείσει τους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τους μαχητές.
Μία από τις επιλογές που συζητήθηκαν είναι να αναγκαστούν οι κρατούμενοι αγωνιστές της IS να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους για δίωξη – κάτι για το οποίο οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό.
«Δεν επιλύθηκε τελικά το ζήτημα «, δήλωσε ο Mattis στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του από τη Ρώμη στις Βρυξέλλες στη συνάντηση του ΝΑΤΟ.
Ο Mattis είπε ότι δεν υπήρχε συνολική λύση στο πρόβλημα των κρατουμένων και ότι κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εξεταστεί προσεκτικά.
«Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ότι δεν παραλύουμε τους εαυτούς μας και απλώς λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα … Αυτό είναι το μόνο που δεν θα κάνω: να μην κάνεις τίποτα, πως δεν έχεις επιλογή. »
Περισσότεροι από 5000 μαχητές έχουν ταξιδέψει από την Ευρώπη για να συμμετάσχουν στο ΙΚ, συμπεριλαμβανομένων 900 από τη Γαλλία και 750 από τη Βρετανία.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει ότι οι Γάλλοι μαχητές που συλλαμβάνονται από τους μαχητές της SDF πρέπει να διώκονται από τις τοπικές δυνάμεις και ότι το Παρίσι δεν είχε καμία πρόθεση να τους φέρει πίσω στο έδαφός του.
«Είναι μαχητές. Είναι Γάλλοι, αλλά είναι εχθροί μας. Το συμπέρασμα είναι ότι θα κριθεί από εκείνους που αγωνίστηκαν «, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Jean Yves Le Drian στις 7 Φεβρουαρίου.
Τα ονόματα των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση δεν αποκαλύφθηκαν.
Το ζήτημα των αλλοδαπών μαχητών έλαβε νέα προσοχή όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η SDF είχε συλλάβει δύο από τους τέσσερις βρετανούς μαχητές γνωστούς ως «Beatles» που έγιναν γνωστοί για τις δολοφονίες αντιπάλων τους αλλά αθώων προσώπων.
«Δεν τους θέλουμε να επιστρέψουμε στους δρόμους, δεν τους θέλουμε στο δρόμο της Άγκυρας, δεν τους θέλουμε να βρίσκονται στο δρόμο της Τύνιδας, του Παρισιού ή των Βρυξελλών», δήλωσε ο Mattis.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα μελετήσει τη μετακίνηση μερικών από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, ο Mattis αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στην ετήσια ομιλία του προς το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεσμεύθηκε να κρατήσει ανοικτή την εγκατάσταση κράτησης.
«Εγώ μόλις υπέγραψα μια εντολή που καλεί τον υπουργό Άμυνας Mattis να επανεξετάσει την στρατιωτική πολιτική κράτησής μας και να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στο Κόλπο του Γκουαντάναμο», δήλωσε ο Trump τον περασμένο μήνα.
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...