Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κορυφαία στρατιωτική δύναμη οι ΗΠΑ: Ποια η κατάσταση στην Τουρκία και την Ελλάδα…


Του Δημήτρη Γ. Απόκη 

Σε μια στιγμή που η ένταση με τη γειτονική Τουρκία έχει ανέβει στο κατακόρυφο και σε παγκόσμια κλίμακα το παιχνίδι έχει χοντρύνει γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, η δημοσιοποίηση του τελευταίου Global FirePower (GFP), που αξιολογεί την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, παραμένουν ο πιο ισχυρός στρατός στον κόσμο, με την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, και τη Γαλλία, να ακολουθούν, σύμφωνα με τo τελευταίο, Global Firepower (GFP), που δόθηκε στη δημοσιότητα και αξιολογεί 133 χώρες από όλο τον κόσμο σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα λοιπόν με το GFP, το οποίο συμβαδίζει στα συμπεράσματά του με το πρόσφατο ετήσιο, Jane’s Defence Budgets Report, Ρωσία και Κίνα μαζί ξεπερνούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι ΗΠΑ, Ινδία και Γαλλία συνδυαστικά, ξεπερνούν τη Ρωσία και την Κίνα μαζί.
Αντιμετωπίζοντας απειλή από τις πυρηνικές δυνάμεις, Κίνα και Πακιστάν, η Ινδία έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της μπαίνοντας στην πεντάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Οι πέντε μεγαλύτεροι αμυντικοί προϋπολογισμοί περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Αν και η Μεγάλη Βρετανία, δαπάνησε περισσότερα από την Γαλλία (8η στη σειρά), το GFP, χαρακτηρίζει τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις λίγο πιο ισχυρές, από αυτές των Βρετανών.

Οι αμυντικές δαπάνες, είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το GFP, για την αξιολόγησή των ενόπλων δυνάμεων των διαφόρων χωρών. Η αξιολόγηση για το 2017, βασίστηκε σε πάνω από 50 στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων της ευρύτητας όπλων που έχουν στη διάθεσή τους οι ένοπλες δυνάμεις, ο αριθμός του έμψυχου δυναμικού, πηγές, και εγχώρια βιομηχανία.

Η αξιολόγηση έρχεται σε μια στιγμή, που υπάρχει κόντρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο άλλων χωρών από την κορυφαία πεντάδα, την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο, η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, και η Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την Κίνα και τη Ρωσία, ως βασικούς αντιπάλους, και Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, επεσήμαναν πρόσφατα, ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, έχουν δώσει τη δυνατότητα στον People’s Liberation Army (PLA), να αμφισβητήσει την υπεροχή των ΗΠΑ σε κάποιες περιοχές.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση του ρωσικού έθνους, επικαλέστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν μια νέα σειρά ρωσικών πυρηνικών όπλων. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι άχρηστα μπροστά σε αυτά τα νέα όπλα.

Σύμφωνα με το GFP, το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, βρίσκεται στο 45% του πληθυσμού, αλλά λιγότερο από το 40% είναι ικανό να υπηρετήσει. Την ίδια στιγμή το σύνολο του έμψυχου δυναμικού είναι 2,4 εκ., από τα οποία το 1,4 εκ. είναι σε ενεργό υπηρεσία.
Οι ΗΠΑ, διαθέτουν, 13. 762 αεροσκάφη, 5. 884 τεθωρακισμένα , 1331 εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, και 455 πολεμικά πλοία.

Για το 2017 ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, ήταν περίπου 590 δις δολάρια, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, να έχει ζητήσει αύξηση για τα επόμενα χρόνια. Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το GFP, βρίσκεται στα 18,6 τρις δολάρια, ενώ το επίπεδο του εξωτερικού χρέους κινείται σε παρόμοια επίπεδα, περίπου 17,9 τρις δολάρια.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας κατατάσσονται στην 28η θέση, την ίδια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται στην 8η θέση. Το σημαντικό ωστόσο που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι μεγάλο μέρος των Ελληνικών αμυντικών δαπανών κατευθύνεται προς τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, ενώ σε επίπεδο νέων εξοπλισμών δεν υφίσταται καμία νέα προσθήκη, ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων κύριων μονάδων βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων, και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει πλέον ελάχιστη επαφή με τον οργανισμό των Ελληνικών ΕΔ.

Αντίθετα η Τουρκία σημειώνει άλματα σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας και των Τουρκικών ΕΔ, με εκπληκτικά αποτελέσματα στο ρυθμό απορρόφησης και αξιολόγησης συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες, με νέες προσθήκες κύριων συστημάτων με νέα όπλα εγχώριας κατασκευής, μεγάλη αυτονομία για την υποστήριξη των οπλικών της συστημάτων και πολλά άλλα στοιχεία που προδιαγράφουν την ανοδική τάση της χώρας ως ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

Τα σχετικά links του GFP, για Ελλάδα και Τουρκία με όλα τα στοιχεία.
Για την Ελλάδα ΕΔΩ
Για την Τουρκία ΕΔΩ
The GFP Index ΕΔΩ
* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies.
MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]