Το "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ" του Ερντογάν
Του Κώστα Ράπτη
Φως στα ποιοτικά και αριθμητικά χαρακτηριστικά του κατασταλτικού κράτους που οικοδομεί στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, και δη στα δημογραφικά δεδομένα των τουρκικών φυλακών ρίχνει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Τζελάλ Μπασλανγκίτς για τον ενημερωτικό δικτυακό τόπο Αrti Gercek.
Το πρώτο στοιχείο που εντυπωσιάζει στο άρθρο είναι ο "υπερπληθυσμός” του τουρκικού σωφρονιστικού συστήματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Τουρκία αντιστοιχούν σε κάθε 100.000 πολίτες 285 που βρίσκονται στην φυλακή, τη στιγμή που η αντίστοιχη αναλογία στην Φιλανδία είναι 57 άτομα, στη Συρία 60 και στο Ιράκ 123.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Ερτουγρούλ Κιουρκτσιού, το 2011 ο αριθμός των φυλακισμένων στην Τουρκία ανερχόταν σε 128.604 ενώ στο τέλος του 2017 είχε αυξηθεί σε 228.99, και μολονότι κατά το διάστημα 2011-2017 ο γενικός πληθυσμός της Τουρκίας σημείωσε αύξηση της τάξης του 10% ο αριθμός των φυλακισμένων, για το ίδιο χρονικό διάστημα εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 100%. Ο Μπασλανγκίτς σημειώνει ακόμη ότι, σύμφωνα πάλι με τον Κιουρκτσιού, οι υφιστάμενες κλίνες στις φυλακές υπολογίζονται σε 208.830 – συνεπώς 20.000 κρατούμενοι δεν έχουν καν πού να κοιμηθούν.
Επιπρόσθετα, βασιζόμενος σε επίσημα στοιχεία ο αρθρογράφος τονίζει ότι μέχρι το τέλος του 2017 περισσότεροι από 350.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, υπό την προϋπόθεση να παρουσιάζονται ανά περιοδικά διαστήματα σε αξιωματούχους της ασφάλειας, ενώ τους είχε απαγορευθεί και η έξοδος από τη χώρα. Διαφορετικά, σημειώνει ο Μπασλανγκίτς, ο πληθυσμός των φυλακισμένων στην Τουρκία θα ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο. Παραθέτοντας και σειρά άλλων στοιχείων, συμπληρώνει ότι 1054 κρατούμενοι ασθενούν, εκ των οποίων οι 402 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν και 700 παιδιά που βρίσκονται στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HDP, ο αριθμός των μελών του κόμματος που έχουν φυλακισθεί ανέρχεται σε 11.631 άτομα, έναντι συνολικού αριθμού 37.551 κομματικών μελών. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην συμπρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιούκσεκνταγ, περιλαμβάνονται μεταξύ των κρατουμένων.
Η ίδια κατάσταση καταγράφεται και στο αδελφό κόμμα του HDP, το DBP καθώς οι συμπρόεδροί του Σεμποαχάτ Τουντζέλ και Μεχμέτ Ασλάν βρίσκονται επίσης στην φυλακή, ενώ κρατικοί επίτροποι έχουν διορισθεί σε 94 από τους 102 δήμους που είχε κατακτήσει στις εκλογές το DBP και 55 από τους δημάρχους συνελήφθησαν.
Καταλήγοντας, ο Μπασλανγκίτς επικαλείται κύριο άρθρο της Washington Post, το οποίο η σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας επέλεξε χωρίς περιστροφές να τιτλοφορήσει "Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταμορφώνει την Τουρκία σε μία απολυταρχική φυλακή”.
Το άθρο αυτό, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου, θυμίζει ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα 23 δημοσιογράφοι καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από δύο έως επτά ετών με "εμφανώς γελοίες” κατηγορίες ότι συμμετείχαν σε τρομοκρατική οργάνωση και έγραφαν για αυτήν στο Twitter.
Η Τουρκία, θυμίζει η αμερικανική εφημερίδα είχε άλλοτε έναν ρωμαλέο, ανεξάρτητο Τύπο, που όμως επί των ημερών του Ερντογάν αντιμετώπισε μια π[ολύπλευρη εκστρατεία επίθεσης που περιλάμβανε κλείσιμο εφημερίδων, εξαναγκασμό σε αλλαγή ιδιοκτησίας, αξιοποίηση φιλοκυβερνητικών εισαγγελέων και δικαστών.
Τώρα δημοσιογράφοι όπως ο Αλί Ακκούς, άλλοτε αρχισυντάκτης της Zaman, μπορούν να καταδικασθούν σε επτάμιση χρόνια στη φυλακή για ανάρτηση του Twitter μηνυμάτων του είδους: "Κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να φιμώσει τον Τύπο”.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...