Zaev: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας να αλλάξουμε το Σύνταγμα
Μέσω των Financial Tιmes, αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στέλνει και πάλι μήνυμα στην ελληνική κυβλέρνηση ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αλλαγή του Συνταγματός τους.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Ζ. Ζaev χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, προκειμένου να πεισθεί η Αθήνα ότι τα Σκόπια δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι η αξίωση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει μια πιθανή συμφωνία, ενώ παράλληλα δεν εξασφαλίζει τίποτα ουσιαστικό αφού στο μέλλον μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει και πάλι το Σύνταγμα.
Οι FT προσθέτουν επίσης ότι οι δύο χώρες συζητούν πέντε ονόματα: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Νέα Μακεδονία, με το Νέα Μακεδονία να χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτο» από τον Z. Zaev.
Εθνικιστές έκαψαν ελληνική σημαία σε συγκέντρωση κατά της αλλαγής ονομασίας
Περίπου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο των Σκοπίων, με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην ονομασία της χώρας, όπως και την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη.
Η συγκέντρωση, την οποία οργάνωσαν ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της διασποράς της πΓΔΜ ξεκίνησε από τα γραφεία της ΕΕ στα Σκόπια και κατέληξε μπροστά από την Βουλή της πΓΔΜ.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές έφεραν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ ορισμένοι από αυτούς έκαψαν και μία ελληνική σημαία.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και μητροπολίτες της σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας της πΓΔΜ, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την πολιτικούς παράγοντες της πΓΔΜ να μην αποδεχτούν καμία αλλαγή του αποκαλούμενου συνταγματικού ονόματος της χώρας και καμία τροποποίηση του συντάγματος.
Επίσης, οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας Φιλίας της πΓΔΜ με την Βουλγαρία, την οποία οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν στα Σκόπια τον περασμένο Αύγουστο, όπως και κατά του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...